Orbán Viktor: Nemzeti konzultáció indul

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában adott interjút, ahol beszámolt a legfrissebb kormányzati döntésekről és a brüsszeli EU-csúcs fejleményeiről - írta a Magyar Nemzet

Késő éjszakáig tartottak a megbeszélések az uniós csúcson, ennek legfontosabb témája a közös költségvetés megemelése volt több mint hatvanmilliárd euróval, mások szerint százmilliárd euróval – számolt be a miniszterelnök.

A többletet Ukrajna megsegítésére és a migráció kezelésére szeretné fordítani az Európai Unió. – Eltelt három év, van az EU-nak egy költségvetése, ami hétéves időtartamra szól. Most pedig azt mondják a brüsszeli pénznyelők, hogy adjunk még pénzt – fogalmazott a kormányfő.

A migránsokkal együtt behozták a terrort és a bűnözést Európába. Ennek a jelentőségét a magyarok talán kevésbé érzik, mert nálunk ilyen nincsen

– szögezte le a miniszterelnök.

Arról is beszámolt, hogy az uniós bürokraták szerint jó lenne egy kis tartalékot képezni, és a bérük emelésére is szükség lenne. A kormányfő komoly tárgyalásra alkalmatlannak minősítette az egész uniós költségvetési javaslatot. – Ezt visszadobtuk, hogy jöjjenek elő egy komoly javaslattal – rögzítette Orbán Viktor.


Új uniós stratégia kell, jön az új nemzeti konzultáció

A miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy legyen egy stratégiánk, amit el akarunk érni, s ehhez kell a pénzt rendelkezésre bocsátani. Kifejtette: amivel belevitték az uniót a háborúba, az a stratégia megbukott.

– Ma már mindenki tudja, csak nem meri kimondani, hogy ez a stratégia megbukott. Minden katonai szakértő kimondja, hogy Ukrajna a fronton nem fog győzni – állapította meg a kormányfő. Hozzátette: Magyarország végig ezt az álláspontot képviselte.

Az ukránoknak nyerni kell, az oroszoknak veszíteni, az elnöknek bukni kell: ez volt az európai stratégia

– részletezte. A miniszterelnök szerint azért kell változást elérni Brüsszelben a következő választásokon, mert olyan vezetőink vannak, akik nem tudják kezelni ezt a problémát. Hozzátette: az EP-választásokon meg kell találni azokat a vezetőket, akik össze tudják hangolni az országok irányítóinak munkáját.

Mi most azt akarjuk, hogy legyen egy újabb nemzeti konzultáció. Fontos, hogy az embereknek adjunk lehetőséget, hogy elmondják, mit szeretnének. Így a kormány magabiztosan tárgyalhat Brüsszelben

– mondta Orbán Viktor. A novemberben induló új nemzeti konzultáció során 10-11 kérdésben kérik ki az emberek véleményét. Szerinte Brüsszelben változtatni kell a migráció és a gazdaságpolitika ügyében is, mert képtelen gazdasági ötletek is vannak az asztalon.


Mi mondjuk meg, ki jön Magyarországra

– Amikor 2015-ben azt mondtuk, hogy a migráció rossz dolog, akkor éppen csak meg nem feszítettek bennünket – emlékeztetett a kormányfő. Hozzátette: ma majdnem minden ország ugyanezt képviseli, ezt a csatát megnyertük. Mint mondta, a migránsoknak kívül kell maradniuk az országon, amíg el nem bírálják a kérvényüket. – Ezt kellene csinálni egész Európában – jegyezte meg. Úgy látja, hogy lesznek még nehéz pillanatok előttünk a migráció ügyében.

– Olyan migránsokat engednek be, akik a déli határon megtámadják a rendőreinket. Még lőnek is. Utána engedjük be őket a saját országukba? Ezek képtelen dolgok – szögezte le a kormányfő. Orbán Viktor szerint Brüsszelben sokat kell harcolni azért, hogy megértessék a brüsszeli bürokratákkal, hogyan működik az élet valójában.

– Itt ülnek egy buborékban. Azt gondolják, leírnak valamit egy papírra, és az meg fog történni. Minden döntésnek emberszaga van. Ahol konfliktus van, ott mindenhol emberi tényezők vannak. Nem migránsokat engedtek be általában. Beengedték a migránsokat különböző kulturális adottságokkal. Nem lehet az emberekre úgy tekinteni, mint egy emberi kísérletre – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: más civilizációból jött emberekről beszélünk. A miniszterelnök személy szerint az iszlámot nagy kulturális teljesítménynek tartja.

Csak az a kérdés, hogy mit keres ez itt, mikor mi egy teljesen más kultúrában felnőtt világ vagyunk. Ki garantálja, hogy ennek a két világnak az ilyen tömegessé váló együttéléséből jó dolog jön ki, és nem konfliktus? Ennek olyan kockázata van, amit, én azt javaslom a magyaroknak, ne vállaljunk. Harcoljuk ki magunknak, hogy mi mondjuk meg, ki jön Magyarországra

– mondta a kormányfő.


Kína és a zöldenergia

A miniszterelnök felidézte: élt huszonhat évet a kommunizmusban, és nehezen mondja azt, hogy volt bármi jó is ebben. Hozzátette: Magyarország, amikor 1990-ben elérte a szabadságot, akkor jó kínai–magyar kapcsolatunk volt. A baloldalon is volt hagyománya a kínai kapcsolatok erősítésének.

Néhány év kérdése, és Kína a világ legerősebb gazdasága lesz. Ez egy óriási lehetőség, ha le tudjuk vetíteni a gazdasági kapcsolatok nyelvére

– mutatott rá Orbán Viktor. A zöldenergiáról szólva kiemelte: elő kell állítani, amiben a kínaiak nagyon jók. – Ezután el kell tárolni az energiát. A verseny ma abban zajlik, hogy ez a tárolási képesség meddig tartható el, az utóbbiban pedig a kínai cégek a legjobbak. Nekünk keresni kell azokat a pontokat, ahol a felzárkózásunkat gyorsítani tudjuk, és a kínaiakkal való együttműködés vezérfonala a zöldenergia – ismertette.


Új csok a gyermekvállalás érdekében

A szerdai kormányinfón bejelentett csok plusz programról a miniszterelnök kifejtette: a kormánynak az a legfontosabb feladata, hogy segítse az embereket a gyerekvállalásban.

Ha akarod, hogy legyen gyereked, akkor ne ütközz olyan problémába, ami ebben megakadályoz

– jelezte Orbán Viktor. Hozzáfűzte: a falusi csok eddig is jól ment, de a városi csok iránti kereslet visszaesett, ezért kellett új konstrukciót kidolgozni, amin már egy éve dolgoznak.

Címlapfotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

2023. október 27. 09:06
Karácsonyi kvíz: Most letesztelheti, mennyire rajong az ünnepért!
Csak pár másodpercet vesz igénybe.
Megrázó fotók: meghalt egy ember a Lurdy háznál
Rendőrök érkeztek a helyszínre.
Leszakadt egy erkély a VI. kerületben, ketten életveszélyesen megsérültek
Éppen falat bontottak az épület belső udvarában, amikor leszakadt az egyik erkély, és maga alá temetett két munkást.
Elképesztő piruettet vettek fel az M3-ason, egy sofőr nyári gumival korcsolyázott – Videó
Biztosan akadnak, akiket ez sem győz meg az abroncscseréről.
Óriási lángok csaptak fel az Auchan egyik raktárában, fiatalokat gyanúsítanak a gyújtogatással
A tűzoltók számára azonnal nyilvánvaló volt, hogy gyújtogatás történt.
Ez vagyok én!
Gáspár Zsolti vagy ahogy mindenki ismeri, Zsolt gazda egy teljesen új arcát mutatta meg. Időt és energiát nem sajnál...
Tények teljes adás, 2023. december 11., hétfő
GYILKOSSÁG - Gyerekei szeme láttára ölte meg a feleségét egy sajószentpéteri férfi, 13 késszúrással végzett az asszo...
Télen is a Balaton
Több híresség és hazai vállalat vezetője is arra hívják fel a figyelmet, hogy nyár után is van élet a magyar tengern...
Büszke vagyok rájuk!
Rubint Réka rendhagyó Mikulás napi edzésén igazi karácsonyi hangulat uralkodott. Az órára érkező csapat tagjai nem é...
Mi is szoktunk félni!
Magyar világrekord született méghozzá egy led-artista párnak köszönhetően. 18 méter magasból végezték el egyedülálló...
Agyba-főbe verték a bírót a focimeccsen - videó
Képeken a magyar női kéziválogatott csodálatos fordítása a világbajnokságon
Ronaldo gólt lőtt, majd az ellenfél szurkolóit hergelte - videó
Hihetetlen összeállítás: különleges lények híres filmekben, jelmezben és jelmez nélkül - fotók, videók
Pálinger Katalin: Ekkora szívvel bármit el lehet érni

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.