Orbán Viktor: „Nem fenyeget bennünket az a veszély, hogy Oroszország megtámadja a NATO egyik tagországát”

Az European Voices új angol nyelvű magazin indító számában Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellár Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel beszélgetett. A miniszterelnök a vita során Ukrajna EU- és NATO-tagsága ellen érvelt, és felvázolta az EU-val kapcsolatos elképzeléseit - írja a Mandiner.

Wolfgang Schüssel és Orbán Viktor a Karmelita kolostor könyvtárában ültek le egy beszélgetéshez. A volt osztrák kancellár azzal indított, hogy szerinte a következő években Közép-Európa válhat a kontinens „egyik legfontosabb régiójává.” Ezzel kapcsolatban arról kérdezte a magyar miniszterelnököt, hogy ő miként látja az elkövetkező évtizedet. Orbán Viktor elmondta: Közép-Európa fejlődésével kapcsolatban nincsenek kétségei, de a nyugati országok prosperitásával kapcsolatban annál inkább. Szerinte az a nagy kérdés, hogy képesek leszünk-e az egész kontinenst az Unióban tartani.

„Először is: elavult a jóléti állam modellje. Ha a nyugati országok fenn akarják tartani a magas jóléti szintjüket, anélkül, hogy gondoskodnának arról, hogy az emberek munkát vállaljanak, akkor a rendszernek vége. Ezért kell mindenkinek munkát biztosítani. Az embereknek csak teljesítmény árán szabadna elérniük a jólétet. Másodszor ott a biztonság kérdése. A nyugati társadalmakban a szabadságot és a biztonságot két egymással szembeálló fogalomnak tekintik. Ezért rossz a közbiztonság, különösen a nagyvárosokban. (...) Harmadszor ott a migráció kérdése.

Ha a nyugati országok nem elég erősek ahhoz, hogy a saját határaikat ellenőrizzék, és az illegális migráció a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor ennek nagyon sok kellemetlen következménye lesz, mint például a párhuzamos társadalmak vagy a kulturális bizonytalanságok

– fejtette ki Orbán Viktor. 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az orosz-ukrán háborúról

A beszélgetés során szóba került az orosz-ukrán háború, amely kapcsán sok ponton nem értett egyet a két beszélgető fél. Orbán Viktor kijelentette: vitathatatlan az oroszok felelőssége, de az európaiaknak többet kellet volna tenniük diplomáciai szinten azért, hogy megakadályozzák a háborút. A két politikus ebben nem értett egyet: Schüssel szerint a Nyugat minden eszközt bevetett a katonai konfrontáció elkerülése érdekében.

Orbán Viktor szerint tárgyalni kellene az oroszokkal: de ehhez erőt kellene mutatni. A volt kancellár megkérdezte, hogy pontosan milyen üzletet kellene kötni az oroszokkal.

„Először is tűzszünetre van szükség, mert már nincsen ésszerű vita az oroszok és a Nyugat között” – jelentette ki a miniszterelnök. Schüssel erre azt mondta, hogy szerinte egy azonnali tűzszünet az felérne Ukrajna vereségével, mire a magyar miniszterelnök így reagált: „Attól függ, hogy miként nézi a jövőt. Az ukránok még többet is veszíthetnek, akár a háborút is.” A volt kancellár ragaszkodott ahhoz, hogy az ukránok csak akkor veszíthetnek, ha Európa nem szállít elég fegyvert.

Európában az emberek nem elégedettek azzal, hogy a kormányaik még több pénzügyi támogatást akarnak adni Ukrajnának

– mondta Orbán Viktor majd hozzátette: Európa nem tudja olyan mértékben támogatni Ukrajnát, amelyre szükség lenne egy katonai győzelemhez.

Wolfgang Schüssel kijelentette: „az egyetlen konstruktív eredmény, hogy azonnal elkezdjük a tárgyalásokat Ukrajna NATO és EU csatlakozásáról és közben a tűzszünetről is tárgyalni kezdünk.” Erre a magyar miniszterelnök felvetette, hogy figyelembe kellene venni Ukrajna földrajzi elhelyezkedését.

Oroszország közvetlen szomszédjaként a legideálisabb a pufferzóna lét lehetne számukra, amely mellé biztonsági garanciákat kapnának, mert ha nem ez történik, akkor Orbán Viktor szerint az ukránok elveszíthetik az országukat. Szerinte ugyanis az oroszok soha nem fogadnák el Ukrajna NATO tagságát.

A volt kancellár próbálta összehasonlítani a jelenlegi háborút 1956-os magyar forradalommal, és kijelentette, hogy Ukrajna a saját függetlensége mellett Európáért is harcol, amire a magyar miniszterelnök így reagált: szerinte Ukrajna nem védelmezi úgy Európát, ahogy Magyarország védelmezte 1956-ban. Hozzátette:

Nem fenyeget bennünket az a veszély, hogy Oroszország megtámadja a NATO egyik tagországát.

A tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta: az oroszok nem tekintik partnernek az ukránokat, és szerinte Európa számára az jelentené a legnagyobb veszélyt, ha Oroszország Europát kihagyva csak az Egyesült Államokkal tárgyalna a biztonsági architektúráról.


Európa jövőjéről

A két politikus egyetértett: Európának több pénzt kellene szánnia a biztonságra.

„Magyarország az egyetlen ország, amelynek van elképzelése az Európai Uniós más modelljéről, és én vagyok az egyetlen, aki egy ilyen modell mellett szólal fel” – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: az EU-ban erősödnek centralizációs tendenciák és nem tisztelik a tagállamok szuverenitását.

Szerinte a gazdasági szövetséghez kellene visszatérni.

Többet a gazdaságról és a biztonságról, és kevesebbet a politikáról és az értékekről

– mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint Európának versenyképesnek kell maradnia a világgazdaság színpadán: meg kell találni az „európai utat.” Például Európának saját félvezető iparra van szüksége. A gyártást részben Európában kell tartani és fontos a konnektivitás – tette hozzá.

Wolfgang Schüssel az interjú végén kitért a magyar uniós elnökség céljaira. Orbán Viktor több fontos prioritást nevezett meg.

„Először is együtt akarunk működni Európa versenyképességének növelése érdekében. Másodszor ott a nyugat-balkáni bővítés, amely fontos prioritás számunkra. Sajnálatos módon az ukrán háborúnak nem lesz vége idén. Mindent megteszünk azért, hogy legalább tűzszünetet érjünk el, és olyan helyzetet teremtsünk, amelyben tárgyalni tudunk” – mondta a magyar miniszterelnök.

2024. március 29. 11:39
Horror Mezőnyárádon: Akasztás volt az erdőben
Felkavaró helyszíni képek készültek.
Most érkezett: Többen kizuhantak egy csepeli panelházból
Lesújtó tragédia történt.
Budai Gyula magyarázatot vár Karácsony Gergelytől a hídpénzbotrányról
Budai Gyula felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, nyilatkozzon arról, hova tűnt el 1,5 milliárd forint a ...
Nacsa Lőrinc: Folytatjuk a támogatói aláírások gyűjtését a béke mellett!
Június 9-én létfontosságú választás lesz. A választás tétje egyszerű: háború vagy béke? - szögezte le legújabb videó...
Hidvéghi Balázs: Jelenleg Gyurcsány Ferencnek van főpolgármestere, a budapestieknek pedig nincs
Hétfőn is folytatódik a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra kampánya az online és közerületi...
Vigyázz, kész, rajt!
A rajthoz állnak és közben melegítenek a futók a Vivicittán, a hétvégén megrendezett 39. jótékonysági futóversenyén....
Bevállaltuk és bejött!
18 éve minden erről szólt, minden címlap velük volt tele és mindenki arról beszélt, hogy Varga Feri elhagyja a csalá...
Végleg feladtam a reményt
"Feladtam minden reményt, nem hiszem, hogy valaha édesanya lehetek." Drámai mondat Vajna Timitől, egy tulajdonképpen...
Ezt mondtad a hátam mögött?
Most szembesülnek csak vele, hogy ki mit mondott, gondolt róluk a forgatás alatt, a hátuk mögött. Idegesek a Házassá...
Tények teljes adás, 2024. április 22., hétfő
SZÖRNYŰ - Megkínozta, felakasztotta a kutyáját egy férfi Mezőnyárádon, nem kellett neki az állat, egy erdőben kivége...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.