Orbán Viktor: Magyarország sem pénzügyileg, sem katonailag nem járul hozzá a NATO ukrajnai missziójához

Az orosz-ukrán háborúról és Magyarország valamint a NATO viszonyáról is tárgyalt a magyar miniszterelnök és Stoltenberg.

Szerdán délelőtt a Karmelita kolostorban találkozott egymással Stoltenberg és Orbán. A sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök megjegyezte, örül annak, hogy az ő főtitkársága időszakában a NATO és Magyarország közötti együttműködés megerősödött. 

Ebben mindig készséges partnerünk volt a főtitkár úr, akinek ezúton is szeretném ezt a munkát megköszönni. Áttekintettük a NATO és Magyarország viszonyát ezen a mai napon

– hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette: fölidézte a főtitkárnak, hogy Magyarország egy lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak. Jelen pillanatban 1300 magyar katona vesz részt NATO műveletek keretében.

Mi azon nem túl nagy számú ország közé tartozunk a NATO tagokon belül, akik teljesítik az összes vállalt kötelezettségüket, tehát a katonai kiadásaink meghaladják, a védelmi kiadásaink, meghaladják a 2 százalékát a nemzeti összterméknek, és a 20 százalékos képességfejlesztési célt is bőven elérjük, illetve meghaladjuk

 – húzta alá. A miniszterelnök közölte: ellátunk légtérrendészeti feladatokat Szlovákia, Szlovénia esetében is. Ezek azok a hozzájárulások, amivel Magyarország a NATO-t erősíteni tudja, ezeket a válásainkat a jövőben is teljesíteni fogjuk. 


A megbeszélések másik fontos témája az orosz-ukrán háború volt. Ott közismert, hogy Magyarország álláspontja eltér a NATO tagállamok többségének álláspontjától. Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet ebből a háborús helyzetből a legrövidebb úton eljutni a békéhez. Erre más válaszokat ad Magyarország és más válaszokat adnak a többiek. 

Magyarország tudomásul veszi, hogy az övétől eltérő, a mienktől eltérő vélemények súlya és száma jelentős. Mi minden alkalommal elmondhattuk a saját álláspontunkat, ezért hálásak vagyunk a főtitkár úrnak, tehát minden NATO körben kifejthettük az álláspontunkat, és bemutathattuk a helyzetelemzésünket. Azt azonban Magyarországnak be kell látnia, hogy nincs ahhoz elegendő képessége és ereje, hogy a nagy számban tőle különböző véleményeket megváltoztassa. Ezért Magyarország a mai tárgyaláson világossá tette, hogy nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek bár eltérnek a mi helyzetértelmezésünkből fakadó ésszerű döntésektől, de a többi tagállam által osztott és szorgalmazott döntések

– nyilatkozta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök leszögezte: amire a mai tárgyaláson összpontosítottak, az az – és azt kérte a főtitkártól, hogy ezt tegye világossá, hogy minden NATO területen kívüli katonai akció, a NATO szabályai és a hagyományaink alapján csak önkéntes jellegű lehet.

Ezt a mai tárgyaláson megerősítette a főtitkár és így Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyekre szükségünk van, különös tekintettel arra, hogy a néhány nappal ezelőtti európai parlamenti választáson a legfontosabb eldöntendő kérdés a háború és a béke kérdése volt, és a magyar polgárok arra adtak mandátumot, azt a megbízását erősítették meg a magyar kormánynak, hogy Magyarország és a NATO területén kívüli katonai akciókban azon kívül fennálló háborúban ne vegyen részt. Magyarország a békéhez vezető, saját belátása szerinti legrövidebb utat kövesse – jelentette ki a kormányfő.

A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg megállapította, hogy nagyon jó ismételten itt lenni Budapesten és a magyar miniszterelnökkel egyeztetni. Megköszönte, hogy fogadta őt Orbán Viktor. Megjegyezte, a találkozóra néhány nappal a NATO védelmi miniszterek brüsszeli heti találkozója előtt, és kevesebb mint egy hónappal egy szintén fontos washingtoni NATO-csúcs előtt kerül sor, amelyen az állam és kormányfők fognak majd részt venni júliusban.

Magyarország mindig is egy nagyra becsült NATO szövetséges volt ebben a 25 évben, az egyik multinacionális, többnemzetiségű harccsoportunkat vezetik, fontos katonai parancsnokságoknak adnak otthont

– jelentette ki Stoltenberg.

Ezen túlmenően támogatják a stabilitást a Nyugat-Balkánon, beleértve azt a jelentős hozzájárulást, amit katonák formájában biztosítanak a KFOR békefenntartó műveletének részeként.

Az oroszok brutális, agressziós háborújának kezdete óta Magyarország folyamatosan támogatja és menedéket ad az ukrán menekülteknek, segített a sebesült katonák rehabilitációjában. Mindez hozzájárul a közös biztonságunkhoz. Nagyra értékelem a nyilatkozatát, hogy elkötelezett és lojális NATO-szövetségesek maradnak. A mai napon miniszterelnök úr és én egy fontos és megoldásra váró kérdést megbeszéltünk, megbeszéltük a washingtoni csúcstalálkozó ügyét

– emelte ki a NATO főtitkára. A katonai szövetség vezetője hozzátette: a csúcstalálkozón egyébként döntés fog születni több kulcskérdésről, beleértve az elrettentést és a védelem kérdéseit. 

A NATO alaprendeltetése nem egy háborút megvívni, hanem a háborút megelőzni. Ezt tettük 75 éven keresztül azzal, hogy hiteles elrettentést és erőteljes közös védelmet biztosítottunk annak érdekében, hogy itt ne maradjon helye, tere Moszkvának vagy más potenciális ellenségnek, a kapacitásaink téves felmérésére, és hogy megtámadja bármely szövetségesünket

– mondta Jens Stoltenberg.


A NATO vezetője úgy fogalmazott: a csúcstalálkozón arra számít, hogy a szövetségesek megállapodnak arról, hogy a NATO vezető szerepet vállaljon a biztonsági segítségnyújtás és kiképzés koordinálásában és elősegítésében.

Reményét fejezte ki, hogy a tagállamok vállalni fognak egy hosszú távú pénzügyi elkötelezettséget is a katonai támogatásra. Ez biztosít majd egy kiszámíthatóságot és egy megbízhatóságot Ukrajna számára – tette hozzá. 

Orbán úr egyértelművé tette, hogy Magyarország nem kíván részt venni ezekben a NATO erőfeszítésekben, és én ezt az álláspontot elfogadom. És örülök annak, hogy a mai napon miniszterelnök úrral sikerült megállapodnunk arról, hogy Magyarország hogyan tud távol maradni az Ukrajnának nyújtott támogató műveletektől, magyar katonai személyek nem fognak részt venni ezekben a tevékenységekben és magyar pénzügyi eszközöket nem használnak erre ezekre föl

– jelentette ki Stoltenberg. Leszögezte: Magyarország miniszterelnöke támogatott arról, hogy nem fog blokkolni bármilyen ilyen irányba mutató kezdeményezést és Magyarország továbbra is megfelel minden általa vállalt kötelezettségének.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy mi a garancia arra, hogy Magyarországot a jövőben sem fogja a NATO belekényszeríteni az ukrajnai szerepvállalásába a sajtótájékoztató végén Orbán Viktor elmondta:

Két garanciánk van erre, az első a magyar kormány, a másik pedig a NATO főtitkára, aki világosan kifejtette, hogy nincs ilyen szándéka. A magyaroknak van egy világos álláspontja az ukrán-orosz háborúról.

Mindig lesznek összesűrűsödött időpillanatok, ahol döntéseket kell hozni. Az egyik az éppen most érkezett el – jelentette ki Orbán. Kiemelte: „Most ezekben a döntésekben sikerült a magyar szempontokat érvényesíteni, és egy fair megállapodást kötni a főtitkár úrral”. 

Hozzáfűzte, ezzel nem ért véget ez a nehéz időszak. Túl leszünk a NATO-csúcson, és még jönnek újabb és újabb, a háborús bevonódás lehetőségét fölvető nehéz pillanatok és javaslatok is kerülnek majd asztalra. Azokat a vitákat majd akkor kell lefolytatni – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

„Én arra tudok garanciát vállalni, és vállaltam is a vasárnapi választáson, hogy amikor elénk kerülnek ezek a döntések, akkor a Magyarország szempontjainak megfelelő döntéseket képviselem és azoknak próbálok érvényt szerezni. Szerencsénkre a NATO alapdokumentumai világossá teszik, hogy a NATO területén kívüli bármilyen akcióban való részvétel csak önkéntes lehet. Ezt a főtitkár úr világosan garantáltan megismételte, ennek megfelelően marad manőverezési lehetősége Magyarországnak az előttünk álló és ránk váró későbbi nehéz pillanatokban is” – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor azonban úgy fogalmazott: ma mindenesetre örüljünk annak, hogy ez a mai tárgyalás megállapodással zárult, ezt a helyzetet, ami most van, ezt sikerült kezelni. Magyarország világossá tette, hogy 31 másik tagállamnak a döntését nem akarja és nem is tudja megváltoztatni, és örülünk annak, hogy a NATO-főtitkár személyén keresztül a NATO tudomásul vette, hogy Magyarország teljes mértékben ki kívánja használni azt a mozgásteret, amit a NATO alapszabálya biztosít a számára, és ma garanciákat kaptunk arra, hogy az ukrán-orosz háború esetében Magyarország területén kívül katonai akcióban nem kell részt vennünk, és Magyarország sem pénzt, ehhez a közös teherviseléshez nem ad, se embert, nem küld ebbe a háborúba, se Magyarország területét nem lehet fölhasználni az ebbe a háborúba való bekapcsolódás céljából. Mindent megkaptunk, ami a most fennálló kérdések rendezéséhez szükséges volt – magyarázta.

Forrás: Magyar Nemzet

2024. június 12. 11:33
Elfogtak egy budapesti gyilkost, évek óta keresték
Évek óta keresték gyilkosság miatt, most találták meg a rendőrök azt a 62 éves férfit, aki 2021 novemberében halálra...
Telefonért gyilkolt egy 12 éves lány, felvette a kamera a szörnyűséget
Úgy helyezte az élettelen testet, mintha semmi sem történt volna.
Vagyonért árulja csodajárgányát L.L. Junior, semmi sem hiányzik belőle
Bőrülés, kis kijelző, nagyképernyős tévé és hatalmas hangszórók szolgálják az utasok kényelmét.
14 éves fiú ölt Csernelyben
Minősített emberölés és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség egy fiata...
Ledobta a bikinibombát Zimány Linda, alig takarja valami napbarnított idomait
A szexi modell a francia riviérán sütkérezik.
Rálőttek az olimpia egyik magyar kommunikációs vezetőjére Franciaországban
A szomszédok hívták a rendőrséget, akik azonnal elfogták a férfit.
Több helyen számíthatunk zivatarokra
időjárás-jelentés, 2024. július 24., szerda, reggel
Fotók és tragikus hír is érkezett a kenderesi balesetről
Az autó sofőrje nem élte túl a frontális ütközést.
Többször is szúrt egy borult elméjű motoros, majd tisztára nyalta a kést
Mentőhelikopter érkezett a helyszínre.
Menczer Tamás: ha békét akarsz, nem kapsz olajat
A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar emberekkel akarják megfizettetni a háború árát, "pedig ez nem ...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.