Orbán Viktor: Magyarország határozottan békepárti

Arra számítok, lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek, mint a háborúpártiak – fogalmazott Orbán Viktor a Blikknek adott interjúban. A miniszterelnök feltételezése szerint az európai választás után a miniszterelnököknek a hozzáállása a háborúhoz érzékelhetően megváltozik.

"Van egy európai színtér, meg egy amerikai színtér a nyugati politikában. Az európai színtéren is van birkózás a háborúpártiak és a békepártiak között, valamint Amerikában is zajlik ez. Ha Európáról beszélünk, nem állunk jól. Van húsz egynéhány tagállam az Európai Unióban, amely határozottan háborúpárti. Van egy tagállam, ez Magyarország, amely határozottan békepárti és volt egy ország, Szlovákia, amelyik éppen átmanőverezte magát a választások után a kormány segítségével a háborúpárti álláspontból a békepártiba" – fogalmazott Orbán Viktor a Blikk Talknak adott interjúban, amit a Magyar Nemzet szemlézett.


Többségbe kerülhetnek a békepártiak

A miniszterelnök elmondta, hogy az európai választás nem egyszerűen csak az Európai Parlament mandátumainak a felosztásáról szól majd, ez mindenhol egy nemzeti választás is és a kormányoknak igenis kitettsége, felelőssége van a saját polgárai irányába. Jelezte, hogy az európai választás után a miniszterelnököknek a hozzáállása a háborúhoz érzékelhetően megváltozik majd, mert az európai politika minden gyengesége ellenére is alapvetően mégiscsak demokratikus politika és nem lehet szemben úszni az árral büntetlenül hosszabb távon.

A miniszterelnököknek alkalmazkodniuk kell a közvéleményhez. Arra számítok, hogy lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek, mint a háborúpártiak

– vetítette előre Orbán Viktor. Továbbá arra számít, hogy a miniszterelnököket tömörítő Európai Tanácsban is megváltoznak az erőviszonyok, amivel több lesz a békepárti és kevesebb a háborúpárti kormányfő.

"A béke tűzszünetet jelent és béketárgyalásokat" – jelentette ki Orbán Viktor. Rámutatott, a béketárgyalás két fél között kell, hogy megtörténjen, azonban az ukrán-orosz háború nem olyan egyszerű, hogy ez a két fél között folyjon le, mivel ez egy proxy-háború. Mint mondta, Ukrajna és Oroszország között valamilyen érintkezésnek lennie kell, de a háttérben tárgyalások lesznek Amerika és Oroszország között is.


Abszolút biztonság nincs

"Robert Fico merénylője háborúpárti, mivel legnagyobb kifogása a szlovák miniszterelnök ellen a merénylőnek az volt, hogy az nem háborúpárti" – fogalmazott Orbán Viktor a szlovák kormányfő ellen elkövetett merénylet kapcsán. A miniszterelnök jelezte, hogy Fico kormánya baloldali, akivel szemben egy baloldali progresszív ellenzék áll. Mint mondta, a Fico féle Smer párt baloldali, békepárti, és hagyományszerető.

A Fico elleni merénylet kapcsán a kormányfő jelezte, hogy abszolút biztonság nincs, nagyon nehéz egy ilyen helyzetet kezelni, szinte nem is lehet. 

A miniszterelnököt nem lehet elkeríteni a híveitől

– hangsúlyozta.

A fotó illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd

Helyes volt a lemondás

Orbán Viktor Novák Katalin kegyelmi ügye kapcsán leszögezte: a köztársasági elnöki intézmény Magyarországon el van választva a kormánytól és ezzel kormányfőként foglalkozni rendkívül érzékeny dolog, ilyen például a kegyelmi ügyek kérdése is. Szerinte ebben Novák Katalinnak önállóan kellett döntenie, és helyes volt a lemondása. Varga Judit lemondásáról úgy vélekedett, az a szerencsétlen része az ügynek. Felidézte, hogy volt egy húszéves gyakorlat, miszerint az igazságügyi miniszternek – akárhogy döntött az államfő – ellen kellett jegyeznie a kegyelmi kérvényt, nem volt más választása. A miniszterelnök elmondta, hogy a lemondás óta beszélt Novák Katalinnal, nem csak munkatársak, hanem barátok is voltak. Varga Judittal gyakrabban találkozik, mert vannak kérdések amikben számít a véleményére.


Szokatlan, hogy valaki lehallgatja a feleségét

Az interjúban kitértek Magyar Péterre is, aki kapcsán Orbán Viktor leszögezte: nem ismeri, és egész életében két mondatot beszélt vele maximum. Arról, hogy a baloldali politikus az úgynevezett belső körökben volt, a kormányfő kijelentette: „én akkor biztos nem voltam benne.”

Szokatlan azonban, hogy valaki a feleségét lehallgatja és politkai eszközként használja fel 

– jegyezte meg.

A miniszterelnök felhívta a figyelemet arra, hogy egyetlen magyar állampolgártól sem lehet elvitatni azt a jogát, hogy politikai tüntetéseket szervezzen. "Az zavarna, ha a Fidesz térfelén történt volna, de mivel ez a baloldalon történt és ez az ellenzéken belüli világra tartozik, ezért nincs hozzá személyes, vagy érzelmi viszonyom" – mondta.


Győzelmi eséllyel lép pályára a magyar válogatott

"A hivatalban lévő miniszterelnöknek ne essen le a gyűrű az ujjáról, köszöntse fel a nyolcvanadik születésnapján a volt miniszterelnököt" – válaszolta Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnöknek egy karton bort ajándékozott a nyolcvanadik születésnapjára. Szót ejtett róla, hogy egy másik volt kormányfőnek, Horn Gyulának segített, miután megbetegedett.

A hamarosan kezdődő labdarúgó Európa Bajnokság kapcsán Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarországnak olyan válogatottja van, amely mindenkivel szemben a győzelem lehetőségével lép pályára. Jelezte, hogy a válogatott mindhárom csoportmérkőzésén a helyszínen akar szurkolni. A párizsi olimpia kapcsán viszont elmondta, hogy nem tervez jelen lenni, mivel az ötkarikás játékokon a a köztársasági elnök szokott részt venni.

Az olimpiát magyar szempontból jobb a tévén keresztül követni, ugyanis nagyok a távolságok, az ember pedig ugyanúgy beleszorul a dugóba, mint Budapesten

– tette hozzá.


Jó évek várnak Magyarországra

Szóba került, hogy Orbán Viktor 1998-ban, az első választási győzelem során, azt mondta, hogy jó évek várnak Magyarországra. Ennek kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy összességében elégedett azzal, amilyen most Magyarország, bár teljesen sose elégedett.

Összességével vállalható, amit harminc évvel a rendszerváltás után összehozott az ország. Elég erősnek bizonyult az ország ahhoz, hogy a covid után képes legyen felállni. A háborús árakból és a háborús inflációból is képes volt felállni az ország. A következő néhány év pedig megint jó lesz Magyarország számára

– fogalmazott a kormányfő az interjú végén.

2024. május 23. 18:21
„Komolyan megviselt, nagyon féltem! – megtámadták Miss Moodot
Az énekesnő a megrázó esetről közösségi oldalán számolt be.
Vasvári Vivien Instagramon üzent szerelmének, ennél boldogabb nem is lehetne
Meghitt fotókat osztott meg közösségi oldalán.
Zabszem lehetett a 6-oson kocsikázó sofőr tomporában, két sávon is megbénította a forgalmat
A férfi először fékezéssel akarta büntetni a mögötte haladó sofőrt, majd inkább drasztikusabb megoldást választott.
Erdőtűz tombol Athén határában
Két települést kiürítettek szerdán a hatóságok.
Sírva vallott édesanyjával való kapcsolatáról Tóth Gabi, elárulta, miért fajult idáig a dolog
 Az énekesnő könnyek között, kendőzetlenül vallott az elmúlt 1 évről.
Budapesten szurkolhatunk a magyar versenyzőknek az utcai sportok olimpiai fesztiválján
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmá...
Lesújtó tragédia történt szombat éjjel, halálos kimenetele lett a kondorosi drámának
Ketten túlélték, egy ember viszont meghalt.
Nagyot változik a multik nyitvatartása, érdemes lehet felkészülni
Főleg a Balaton környékén és egyéb frekventált üdülőhelyeken örülhetnek a boltba járók.
Magyar tragédia Görögországban, ketten meghaltak
Az egyik áldozat egy középkorú férfi, a másik egy 59 éves nő.
Egy 33 éves nő holttestét emelték ki a Dunából, szörnyű tragédiára derült fény
Rendőrök kérték a Kutató-Mentő Szolgálat segítségét.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.