Orbán Viktor: Európa háborús stratégiája nem működik

Orbán Viktor interjút adott péntek reggel a Kossuth Rádiónak.

2022. július 29. 07:56

– A magyar ember úgy gondolkodik, hogy ha a baj van, akkor leginkább magára számíthat – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában az Európai Unió gázspórolási terveiről. A miniszterelnök hozzátette: nem tartja életszerűnek, hogy majd Brüsszelben megoldják a magyar energiaellátás problémáit.

A héten elfogadott gázcsökkentési vállalásról elmondta:

„Azt olvasom ki ebből a döntésből, hogy nem működik a stratégia.”

– Négy pilléren nyugodott a Nyugat stratégiája, a háború kitörésekor – fejtette ki Orbán Viktor. Ezt a négy pillért sorolta fel:

1. Az ukrán hadsereg nyugati fegyverekkel ellenáll majd.

2. A szankciók megrendítik majd Oroszországot.

3. A szankciókat Európa képes lesz majd kezelni.

4. Világegység alakul majd ki az oroszok ellen.

A miniszterelnök jelezte, hogy az egyik előfeltevés sem igazolódott be.

– Ha Brüsszel nem változtat, akkor októbertől háborús gazdasági helyzettel kell számolni – tette hozzá.

Nem működnek a szankciók

A miniszterelnök elmondta, emlékszik az Európai Tanács azon üléseire, amelyen nagy mellénnyel arról beszéltek európai politikusok, hogy az orosz energiafüggőség kérdését meg lehet oldani. A magyar álláspont az volt, hogy ezt nem tudjuk ilyen gyorsan megoldani, és nekünk lett igazunk.

– A békét kell elérni, azt hogy legyen béketárgyalás – mondta. Hozzátette:

„A szankciók nem vezetnek semmire.”

– Azt is mondhatnám hogy tüzet oltani sem lángszóróval szokott menni az ember – mondta. A miniszterelnök leszögezte, az amerikaiaknak itt kulcsszerepük van, mert ez a konfliktus túlnőtt rajtunk.

A Nyugat félig-meddig bele van fonódva ebbe a háborúba, így egy új európai biztonsági rendszerről kell megállapodni. – Éppúgy mint a második világháború után, megint egy orosz-amerikai megállapodástól kell várnunk egy biztonsági megállapodást – vélekedett a kormányfő.

Einstandra készülnek a németek?

– A 15 százalékos fogyasztáscsökkentésről szóló brüsszeli döntés kinyitott egy másik problémát is, hogy ha egy ország kifogy a gázból, akkor egy másik országnak kell ellátást biztosítania – húzta alá a miniszterelnök, aki ezt einstandnak nevezte.

Orbán Viktor jelezte, hogy az elmúlt években – Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter munkájának is köszönhetően – kiépültek az alternatív gázszállítási útvonalak. Az elmúlt években kiépült egy török-szerb útvonal, kötöttünk a horvátokkal is egy megállapodást.

„– Most még alkudozunk, hogy az oroszoktól 700 millió köbméter pluszt gáz vegyünk, ezt az üzletet pedig valószínűleg nyélbe fogjuk ütni" - rögzítette.

A kormányfő kiemelte, Magyarországon mindenképp lesz elég gáz ezen a télen, a legnagyobb probléma számunkra inkább az ár, mert a piaci árak rendkívül ingadoznak, a gáz nagy léptékben drágul.


Kiviteli tilalom tűzifára, miniszteri biztosok

A kormányfő szerint emiatt elő kell készíteni azt, hogy a magyar háztartások ki tudják váltani a gázfogyasztásukat, ha erre majd szükség lesz.

"Horváth László parlamenti képviselőnket, aki Heves megyéből jön, megbíztuk miniszteri biztosként azzal, hogy a Mátrai Erőmű leállított blokkjait indítsa újra. Van egy Riz Gábor nevű képviselőnk, aki Ózd környékéről való, és ő a bányászokkal foglalkozott korábban is, és vizsgáltuk vele, hogy a barnakőszénbányák újranyithatók-e, most miniszteri biztosként kapott egy megbízást, hogy ezt gyorsítsa föl" – jelentette be Orbán Viktor.

A kormányfő közölte azt is, hogy a tűzifa kivitelét betiltották, az erdőgazdaságokat pedig kötelezték arra, hogy készítsenek terveket a tűzifakitermelés növelésére.

– Palkovics miniszter úr pedig kapott egy feladatot, hogy indítson kályha- és kazánprogramot, hogy ott, ahol lehet, ezzel váltsuk ki a gázfűtést. Sok mindent csináltunk már, és ezek a munkálatok eredményt is hoznak majd, ha nem holnap, akkor holnapután – vetítette előre Orbán Viktor.

Marad a rezsicsökkentés

– Vannak becsült adataim: Úgy látom, hogy ma egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig az áramszámlán spórol 56 ezer forintot, a gázszámlán pedig 146 ezer forintot. Szeretném, ha tudnák a magyar családok, hogy ők minden hónapban kapnak legalább 181 ezer forintot csökkentett árú energia formájában. 

Aki efölött van, vagy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy a lakosságpiaci árát ki tudja fizetni az átlagfogyasztás feletti energiarésznek – mondta a rezsicsökkentésről.

A miniszterelnök szerint a rezsicsökkentés rendszere most biztosan fenntartható. Októbert tartja vízválasztónak.

– Akkor kiderül, hogy az európai gazdaság belesodródik–e a háborús gazdaságba, a háborús infláció tartós lesz-e vagy sem, az energiaárak tartósan magasak lesznek-e vagy sem – vetítette előre.

– Mit lehet csinálni? Védekeznünk kell! Lehet úgy is politikát csinálni, láttunk ilyent Magyarországon is, hogy a miniszterelnök meg a kormány kiáll a nyilvánosság elé, széttárja a karját; látjátok, emberek, ez a helyzet, szenvedjük el együtt a csapásokat. Akkor a rezsi ára felmegy az egekbe, a gazdasági növekedés megáll, a munkanélküliség elkezd nőni. Így voltunk 2008-ban és 2009-ben – mondta. A miniszterelnök felidézte, hogy az akkori szocialista kormány válságkezelése abból állt, hogy megmagyarázta az embereknek, miért nem tud csinálni semmit.

– Ha jön is a baj, legalább valamit csináljunk. A tervünk reális, sikerülhet – bizakodott Orbán Viktor.

Marad az ötszázalékos lakásáfa

– A lakásáfa a következő két évben is öt százalékos lesz, így nem kell kapkodnia azoknak, akik építkeznek, az utóbbi időben a kormány tapasztalta ezt – jelentette be Orbán Viktor. Hozzátette:

"A kormány ezzel megtámogatja a lassuló lakásépítési piacot."

A kormányfő előrevetítette, hogy ilyen és ehhez hasonló válságkezelő lépésekre lehet majd számítani a jövőben.

Amerika finanszírozza a háborút

A miniszterelnök kiemelte, hogy a háborút Amerika finanszírozza, eddig ötvenmilliárd dollárral támogatták Ukrajnát. A kormányfő azt nem tudja, hogy a következő fél évben ki fog ekkora összeget juttatni az ukránoknak, de abban biztos, hogy Európának nincs ennyi pénze.

– Amíg az USA úgy gondolja, hogy ez a hadászati stratégia eredményre vezethet, addig nem lesz változás – fogalmazott a kormányfő. Jelezte: az idei, félidős választások az Egyesült Államokban változást hozhatnak ebben a felfogásban.

Nem veszélyezteti a hazai ellátást az aszály

Az aszálykárokról a miniszterelnök elmondta, hogy a hazai ellátást nem veszélyeztetik a történések, azonban kevesebb fog jutni exportra.

– A gazdák kára már más eset: a kárenyhítési alap kimerült. Létrehoztunk egy munkacsoportot, aminek az a dolga, hogy intézkedéseket tegyen a gazdák megsegítésének az érdekében. Nem lenne jó, ha életképes mezőgazdasági cégek mennének tönkre – húzta alá a kormányfő.

Forrás: Magyar Nemzet

Megsérült Marsi Anikó, aggódnak a kommentelők
A műsorvezető legújabb Instagram-posztján furcsa dolgot fedeztek fel a rajongók.
Baltával akarta megölni a rendőröket, durván rájuk támadt egy Győr-Moson-Sopron megyei férfi
A férfi azt kiabálta ámokfutása közben a rendőröknek, hogy "meg fogtok halni".
Durva betegség terjed a gyerekek közt, felnőttek is veszélyben
A különös betegség vélhetően mutálódott, így most már nem csak a gyerekek vannak veszélyben.
Kivégezte édesanyját a 10 éves kisfiú, mert nem kapott VR szemüveget
A gyerek korábban ellopta a széf kulcsát, ahol édesanyja a fegyverét tárolta.
Alvó nőt erőszakoltak meg vendégmunkások egy Veszprém megyei szállón, videóra is vették
Elítélték és kiutasították azt a két mongol férfit, akik Veszprém megyében szexuálisan bántalmaztak egy nőt.
Ennél ma nem lát cukibbat, gyermekeiről posztolt a Farm VIP sztárja
A büszke apuka Instagram-oldalán osztotta meg az édes felvételt.
Tüdőgyulladást kapott, kórházba vitte a mentő - Tények Plusz 18.45
Megrendülten nyilatkozott a tragédia után egy nappal Zámbó Jimmy családja. További részletek a Tények Pluszban 18.45...
Engem sosem ölelt meg szívből az édesapám... - drámai vallomás a Nagy Ő műsorában
A Nagy Ő sztárja tabuk nélkül mesélt gyerekkoráról.
Féltékenységből végezte ki élettársát - Tények 18.00
Úgy tudjuk, a férfi késsel nyakon szúrta a nőt, majd egy egész éjszakát a holttest mellett töltött, végül feladta ma...
Darabjaira akarták robbantani a spanyol miniszterelnököt
Összesen öt helyre küldtek levélbombát, az egyik esetben robbanás is történt.
Sári Évi széttárt lábakkal és bőrdzsekiben csábít - fotó
Most élesedik minden szankció, amitől Magyarország tartott
Már több, mint egymillióan vettek részt a Nemzeti Konzultációban
Döbbenet: ezért vonta vissza a videóbíró a horvátok tizenegyesét - fotó
Brutálisan megverte előbb a feleségét, aztán a fiát a Nógrád megyei férfi