Orbán Viktor: A háborúpártiak veszélybe sodorták az egész Európai Uniót

Az európai emberek elindultak a béke irányába, azonban Európa vezetői továbbra is a háború pártján állnak – mondta péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő utalt arra is, mivel a szomszédos országban zajlik a háború, ezért a magyar emberek biztonsága is veszélyben van.

– Mióta nem találkoztunk (március 10-én volt utoljára miniszterelnöki rádióinterjú – a szerk.), azóta volt egy uniós csúcstalálkozó, ahol ott voltak az uniós kormányfők. Nem csak a saját szememmel látom tehát a dolgokat. Nem kétséges, hogy a háború egyre véresebb és egyre brutálisabb – mondta péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

A miniszterelnök hozzátette: az a gondolat, amit mi természetesnek veszünk, hogy egy háború egyre brutálisabb, az megtorpanásra kényszeríti az embereket.

Mint mondta, ezt nem látta Brüsszelben. A béke mellé álló országok és vezetők száma nem növekedett – jegyezte meg.

Kiemelte, hogy – hasonlóan az I. és a II. világháború idejéhez – az európai emberek elindultak a béke irányába, mivel ahogy nő az áldozatok száma, úgy fordulnak az emberek a béke felé. Európa vezetői azonban továbbra is a háború pártján állnak.

Közel vagyunk hozzá, hogy valamilyen békefenntartó csapatokat küldhetnek-e Ukrajnába

– szögezte le.

Fotó: Orbán Viktor/Facebook


Egyre több a pusztító fegyver

A háború a szomszédunkban van, a magyar emberekre nézve ez aggasztó és veszélyes. Miután az események a konfliktus kiterjedésének irányába mutatnak, a veszély folyamatosan nő, ahogy a fegyveres harc mérete is.

Orbán Viktor azt mondta, egyre több pusztító fegyver bevetéséről döntenek, és a Nyugat egyre modernebb eszközöket bocsát Ukrajna kezébe.

Ha ez így megy tovább, akkor megérkezhetünk a harmadik világháborúba, amely reális veszély ebben a pillanatban

– fogalmazott. A kormányfő szerint az a kérdés, hogy hogyan jut a magyar hadsereg lőszerhez gyorsan és olcsón. Így a közös lőszerbeszerzés a magyar hadsereg olcsóbb és jobb ellátását segíti.

– Az ember hajlik arra, hogy mindenki intézze a saját ügyeit, hogy egy másik kontinensen mit gondolnak hazánkról, a háborúról, egy európai ügyről, annak nagy jelentősége nincs. Most azonban más a helyzet, hiszen a konfliktus világháborúvá terebélyesedhet és akkor mindenkit érinteni fog – fejtette ki a miniszterelnök.

Mint mondta, a nyugat-európai, háborút támogató álláspont erkölcsi megalapozottságú.
Azt gondolják, helyes Ukrajnát támogatni, de a világ azt mondja, hogy ez nem igaz. Nekik ez fontos, de itt a világháború vagy a világbéke kérdése forog kockán. Ez két különböző szempont, el kell fogadni, hogy a miénk legalább olyan fontos morális kérdés, mint az övék – vélekedett a kormányfő.

Szerintünk erkölcsi alapon a béke mellé kell állni. Európában kisebbséghez tartozik az álláspontunk, a világban többségbe

– tette hozzá.


Bele akarnak préselni bennünket a háborúba

– A direkt és indirekt zsarolások, nyomások mindennaposak. Bele akarnak préselni minket a háborúba – jegyezte meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a nemzeti parlamenteket nem lehet megkerülni ebben a kérdéseben, ezért van jelentősége a békepárti határozatnak, amiről ma szavaz az Országgyűlés. A magyar álláspont az, hogy legyen tűzszünet, és ha van tűzszünet, akkor van esély arra, hogy kigondolják a béketárgyalás kereteit.

– Az áttörés a tűzszünet lenne, a magyar külpolitikának ez a célja – tette hozzá. A kormányfő szerint a baloldal háborúpárti, a határozati javaslat pedig egy jó alkalom lett volna ahhoz, hogy feladják a háborúpárti álláspontjukat és csatlakozzanak a béketáborhoz.

– Nem láttam a jeleit a vitában annak, hogy ezt megtették volna, meglátjuk, hogy szavaznak ma – rögzítette.


Voltak országok, akik tudták, mit csinálnak

Az orosz támadás óta a munka nagy részét az teszi ki, hogy figyeljük a háborús eseményeket és megértsük, hogy a többi állam gondolkodása hogyan alakul – mutatott rá a kormányfő. Volt egy-két ország az első pillanatban, amelyek pontosan tudták, hogy mit csinálnak, látták, hogy „milyen mély ez a kút”.

Ennek ellenére nem a gyors tűzszünet és béketárgyalások álláspontját foglalták el, hanem bátran, büszkén és saját érdekeiket felmérve álltak bele a háborúba, ilyen volt például Amerika.

A miniszterelnök úgy folytatta: a nagy országok sodródtak ebben a helyzetben, a németek például ki akartak maradni ebből, sokszor nem akartak továbbmenni, támogatni a háborút, de mindig továbblökték őket, sodródtak.

– Az a véleményem, hogy számos olyan ország van, amelyik nem akart ott lenni, ahol most van. Nemcsak a nemzeti érdekek miatt, hanem mert látták, hogy egész Európa veszélybe sodródik – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor rámutatott, hogy az uniótól két dolgot várunk: azt, hogy legyen tartós béke és hogy az elért jólét szintjét őrizzük meg. Ehhez képest a szankciók tönkreteszik az európai gazdaságot. Vagyis az EU értelme megkérdőjeleződik az emberek fejében, mert a békét és jólétet, vagyis mind a két célt feladta.

– Mindenki érzi, hogy ha Európa tovább gyengül, annak a háborútól függetlenül tartós veszélyei lehetnek. Azon kell gondolkodni, hogy hogyan tudjuk elhárítani ezeket a hibákat, és hogyan tudjuk az unió rossz döntéseit kijavítani – mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a háborúpártiak veszélybe sodorták az egész Európai Uniót.


Végzetes hiba

– Ellentmondó hírek vannak. Aki magabiztosan beszél az orosz gazdaság híreiről, az „festi” magát – hangoztatta Orbán Viktor. Szerinte a szankciók hatásának a felmérése bonyolult feladat, ahhoz évek kellenek.

– Óvatos volnék az orosz gazdaság megítélésében. Amiből ki lehet indulni, hogy 2015 után az Oroszországot érintő szankciókat vezetett be az Unió, majd pedig három év alatt az ország kiépítette az élelmiszer-gazdaságát – jegyezte meg.

A miniszterelnök aláhúzta, hogy végzetes hiba egy ország alkalmazkodóképességét megkérdőjelezni.

– A kormány célja, hogy az infláció egyszámjegyűre csökkenjen az év végére – szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta, vannak erre receptek, a munkát pedig elvégezték.

Az inflációt nyakon kell ragadni és le kell törni

– jelentette ki a miniszterelnök, aki hangsúlyozta: megjelentek az első jelei annak, hogy csökken az infláció.

– A háttérben a fogyasztóvédelem és a versenyhivatal hatalmas erőkkel dolgozik. Nem engedjük, hogy inflációs spekuláció alakuljon ki, és extraprofitra tegyenek szert – hívta fel a figyelmet.

A kormányfő elmondta, hogy amíg magas az infláció, addig maradnak az árstopok, azonban az infláció csökkenésével idővel kivezetik azokat.

A miniszterelnök legutóbb március 10-én adott rádióinterjút. Akkor figyelmeztetett: soha ilyen közel nem volt még a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen.

Forrás: Magyar Nemzet

2023. március 31. 18:07
Békéscsabai Extrém sportpálya - kihívás, adrenalinfröccs, jó közösség
Az extrém sportok szerelmesei számára új közösségi tér alakult ki Békéscsabán. A megújult Extrém Sportpályán garantá...
Menczer Tamás: A baloldal szerint a fideszesek állatok, adjunk csattanós választ a sértegetőknek június 9-én
Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a közösségi oldalára feltöltött videójában hívta fel a figyelm...
Defektet kapott egy busz a hőség miatt, több halott
A halálos áldozatok között nők és gyerekek is voltak.
Mentőhelikopter landolt Hajdúnánásnál, több gyermek is megsérült - fotókkal
Több egységet riasztottak a helyszínre.
Újabb vízidráma: elragadott a vihar két horgászt a Balatonon
A tó túlsó partján találtak rájuk.
Szakadékba zuhant három pénzügyőr Olaszország északi részén egy hegyi gyakorlaton
A helyszínen életüket vesztették.
Egy szálloda vendégei felett öntötte ki a vizet egy tűzoltórepülő Görögországban
Kellemetlen meglepetésben volt részük egy görög szálloda vendégeinek a Halkidikí félszigeten.
Győztek az állatvédők, betiltják a bikaviadalokat Kolumbiában
Az új jogszabály értelmében három éven belül illegálisak lesznek a bikaviadalok az országban.
Nem milliárdosként kezdtük!
Eddig inkább háttérben maradt, ritkán szerepelt és soha nem is hangoztatta, hogy ő Jákob Zoltán volt felesége. Most ...
Azt hittem, meghalunk!
Tényleg csak egy hajszálon múlt az élete! Király Linda lassan már igazi túlélőnek számít. Hol egy buszbalesetet úszo...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.