Orbán Balázs: szankciók helyett a béke irányába kell lépni

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint az ukrajnai háborúval kapcsolatban a szankciók helyett a béke irányába kell lépni.

2022. június 24. 08:46

Orbán Balázs az uniós tagországok vezetőinek kétnaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozóján csütörtökön a közmédiának nyilatkozva arról beszélt, hogy az európai országokat sújtó háborús infláció, az "egekben lévő energiaárak" és az "egyre inkább összeomló költségvetési egyensúly" a háborúnak és az arra válaszul adott szankciós politikának köszönhető.

"Jól láthatóan ez a stratégia nem működik" - húzta alá Orbán Balázs, aki szerint végig kell gondolni, hogy a szankciós politika nem okoz-e nagyobb problémát Európának, mint amennyire sarokba tudja szorítani Oroszországot, és ha igen, akkor ezen változtatni kell.

"A béke irányába kell lépni és további szankciókról nem szabad jelen pillanatban beszélni" - sürgette a kormányfő politikai igazgatója.

Orbán Balázs kifejtette: egyes uniós tagországok és intézmények további szankciókat követelnek, azok része az energetikai szankciók kiterjesztése, például a földgázra. "Ez Magyarország számára egy átléphetetlen vonalat jelent" - szögezte le, majd emlékeztetett arra is, hogy az eddigi hat szankciós csomag konszenzussal "tudott átmenni".


Orbán Balázs közölte azt is: a magyar kabinet garantálja, hogy Magyarország földgázellátása nincs veszélyben és annak legfontosabb elemének nevezte az Oroszországgal még a korábbi években megkötött hosszú távú gázszállítási szerződést. Mint kiemelte, "ennek fenntartása Magyarország elementáris érdeke".

A kormánypárti politikus szólt arról is, hogy Nyugat-Európában előfordulhatnak olyan szcenáriók is, amikor földgázellátási problémák miatt akár leállhat az európai gazdaság, amit - mint rámutatott - "mindenképpen el kéne kerülni". Ezért - folytatta Orbán Balázs - a magyar kormány álláspontja szerint az egész EU-nak "stratégiát kellene váltania. Szavai szerint le kellene zárni a háborús konfliktust, nem pedig gazdasági típusú szankciós döntésekkel "olajat önteni a tűzre".

A globális minimumadóval kapcsolatban úgy vélte: az európai gazdasági helyzet olyan mértékben változott meg és olyan borús kilátások vannak, hogy annak bevezetése "elképesztő felelőtlenség" lenne.

Orbán Balázs szerint a francia elnökségnek azt kellene zászlajára tűznie, hogy miként tudja a globális mimimumadó bevezetését elhalasztani. Az EU nyugat-balkáni bővítéséről szólva kijelentette: Európa stabilitása a Balkán nélkül nem garantálható, ezért a Nyugat-Balkánnak valódi perspektívát kell kínálni az integrációra, az integrációs folyamatot pedig fel kell gyorsítani.

MTI/A fotó illusztráció

Ahol kenguru a házőrző
Az emberi kíváncsiság nem ismer határokat. Ez az utóbbi időszakban a háziállat-tartásban is megmutatkozik. Azaz magy...
Belépő a paradicsomba
Van egy nagyon jó barátom, Szabolcs, ügyvéd amúgy, aki minden évben fél évet Balin tölt a feleségével. Ez így elsőre...
Életmentő az adrenalin injekció
Nemrég az egész országot megrázta a hír, hogy egy 7 éves kisfiú rosszul lett, majd meg is halt Újpesten, miután evet...
Csalók áldozatai lettek
Őket is átverték, csakúgy, mint az életében egyszer szinte mindenkit, amikor éppen építkezik, felújít, vagy egyszerű...
Brutális helyszíni fotók érkeztek az M7-esen történt halálos balesetről
Meghalt egy nő abban a balesetben, amely az M7-es autópályán történt Lepsénynél Budapest felé vasárnap délelőtt.
70 házat sodort el a lezúduló föld
Legalább 200 ember vált hajléktalanná egy perui kis faluban, amikor a település mellett lévő hegyről megindult a tal...
Kezét és lábát is letépte a cápa
Magyarok is szemtanúi voltak annak, amikor egy 68 éves osztrák asszonyt megtámadott egy cápa az egyiptomi Hurghada p...
Fiatalok fulladtak a Tiszába, egyikük holttestét még keresik
A fiatalok Ukrajnában, Királyházánál fulladtak bele a folyóba, egyikük holttestét még keresik a búvárok.
Síremlékeket rongáltak Szatmárcsekén
Több mint egy tucat kopjafát rongáltak meg a szatmárcsekei református temetőben. Az ország egyik legkülönlegesebb te...
Drágulást hoz a kánikula
Az óriási vízhiány miatt szenvednek a növények. Csak nagyon kevés búzát tudtak betakarítani a gazdák. Emiatt pedig d...