Orbán Balázs: Magyarországnak sok barátja van az Egyesült Államokban

Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Donald Trump volt amerikai elnökkel és a Republikánus Párt jelenlegi elnökaspiránsával azt bizonyítja, hogy Magyarországnak sok barátja van az Egyesült Államokban - mondta a kormányfő politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Orbán Balázs az Amerikai Egyesült Államokban folytatott tárgyalásról azt mondta: nagy megtiszteltetés volt, hogy a korábbi amerikai elnök és a Republikánus Párt elnökaspiránsa a saját otthonában fogadta a magyar delegációt, amely nagyon baráti fogadtatásban részesült. A találkozó legfontosabb üzenete, hogy "amíg Donald Trumpnak hívták az Egyesült Államok elnökét, addig a világ számos pontján (...) béke volt" - tette hozzá azt MTI beszámolója szerint.

Közölte: Donald Trump olyan politikát folytatott, amelynek idején béke volt a Közel-Keleten és Ukrajnában is. Amióta nem ő vezeti az Amerikai Egyesült Államokat, azóta sajnos ezeken a területeken nagyon rossz a helyzet, Ukrajnában több mint két éve tart a véres háború - jegyezte meg a politikus.

A magyar kormány álláspontja kezdettől fogva az, hogy minél előbb tűzszünetre, tárgyalásokra és diplomáciai megoldásra van szükség, de "sajnos a liberális amerikai adminisztráció és Biden elnök ezt máshogy gondolja" - mondta.

Természetesen az amerikai választópolgárok szabadon, befolyásmentesen döntenek arról, hogy ki lesz a következő elnök, de mi azt gondoljuk, hogy "a világnak, Európának és benne Magyarországnak is az lenne a legjobb, ha Donald Trump visszatérne és békét teremtene" - fogalmazott Orbán Balázs.

Kifejtette: ennek a konfliktusnak amerikai-orosz tárgyalások tudnak véget vetni, természetesen az ukránok és az európaiak, illetve szükség szerint egyéb harmadik szereplő bevonásával, de valójában az amerikai hozzáállás a meghatározó ebben a kérdésben.

Donald Trump is a saját kampányrendezvényein arról beszél, hogy az Egyesült Államok végtelen háborúkat indít, de nincs stratégiája arra, hogyan tudja ezeket a konfliktusokat lezárni, egyre nő a nukleáris konfrontálódás veszélye, amit mindenki szeretne elkerülni, és valamit radikálisan másképp kellene csinálni az Amerikai Egyesült Államok részéről - idézte fel a miniszterelnök politikai igazgatója.

Mi is azt gondoljuk, hogy tárgyalni kellene az oroszokkal, illetve először tűzszünetről megállapodni, és a tűzszünet adta lehetőséget arra használni, hogy hosszú távon, hosszú évtizedekre a Nyugat, a NATO és az Oroszország közötti biztonsági viszony rendeződjön

- közölte.

Hangsúlyozta, ez nem lesz könnyű tárgyalási folyamat, "de minél előbb kezdünk bele, annál több emberéletet tudunk megmenteni", illetőleg annál inkább visszaszorítható egy nagyon komoly negatív fordulat esélye a frontvonalon.


Orbán Balázs arra is kitért: a Biden-adminisztráció részéről "ideológiai ellenségeskedést" tapasztalnak annak ellenére, hogy Magyarország jó NATO-szövetséges, azon kevés ország egyike, amely tavaly és idén is bőven két százalék fölött költ védelempolitikára, és részt vesz számos együttműködésben.

A politikus szerint a demokratákhoz köthető körök finanszírozzák a magyar baloldalt, a kormány politikai ellenfeleit.

"Ki kell mondani világosan: egyet nem értés van a jelenlegi liberális adminisztráció meg a magyar kormány és a magyar emberek véleménye között" - mondta, jelezve, ezen változtatni szeretnének.
Úgy tűnik, a Republikánus Pártban "többen is modellként és fontos európai szövetségesként tekintenek Magyarországra" - jelentette ki.

A politikai igazgató hozzátette: Európa nem engedheti meg magának, hogy elzárkózik egy közvélemény-kutatásokat vezető volt elnöktől hét hónappal a választások előtt. Egyszerűen túl nagy a tét, legalábbis Magyarország ezt semmiképpen nem engedheti meg magának - közölte Orbán Balázs.

Szerinte Európának tárgyalnia kell az Egyesült Államok jelenlegi és jövőbeni vezetőivel. Minden diplomáciai fórumon arra tesznek erőfeszítéseket - mondta -, hogy a résztvevőket meggyőzzék arról, a nyugati világ számára ez a konfliktus semmilyen hasznot nem hajt, viszont rengeteg veszéllyel járhat.

Kijelentette: bármilyen nyomásgyakorlást próbálnak kifejteni velünk szemben, Magyarország nem fogja hagyni belesodorni magát ebbe a háborúba.

Egyre több nyugati politikus szólal fel a béke mellett, ők is felbátorodnak Donald Trump ezzel kapcsolatos állásfoglalásain, és a béketeremtők tábora napról napra növekedni fog, ez minden magyar ember érdeke - jegyezte meg.


Orbán Balázs arról is beszámolt, egy nappal a Donald Trumppal való találkozó előtt Washingtonban a nagy presztizsű konzervatív Heritage Alapítvány által szervezett konferencián és kerekasztal-beszélgetésen arról beszéltek, hogy a Magyarországon az elmúlt 14 évben "kikísérletezett és működőképesnek bizonyult" konzervatív politika valamennyi ország számára példaként szolgálhat.

Ez a fajta együttműködés és kölcsönös figyelem rendkívüli módon kitágítja a magyar külpolitika mozgásterét, és számos jövőbeni együttműködésnek ágyaz meg - emelte ki Orbán Balázs, hozzátéve: ha visszatér a republikánus adminisztráció, akkor újabb lendületet kívánnak adni a magyar-amerikai kapcsolatoknak, kiküszöbölendő a Biden-kormány elmúlt évekbeli hátrányos politikáját.

Címlapfotó: Facebook/Orbán Balázs hivatalos oldala

2024. március 10. 12:23
Váratlan bejelentés a Közel-Keletről: Észak-koreaiak indultak Iránba
A szakértők kockázatos lépésről beszélnek.
Felkavaró tragédia a Mosoni-Dunán: Holtan találta barátját két túrázó
Percekkel korábban még együtt volt a csapat.
Óriási lángok csaptak fel a Népligetben
Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók.
Kiadták a riasztást, a vihar órákon belül lecsaphat
Visszavonásig érvényben van.
Most érkezett: Holtan találták az eltűnt nyíregyházi édesanyát
Férjét és 4 gyermekét hagyta hátra.
Tények Plusz adás, 2024. április 24., szerda
SEGÍTSÉG, BAJ VAN! - Rosszul lett több mint 70 gyerek, több mint 30-at kórházba vittek! Ki kellett üríteni egy budap...
Győzike van, volt és lesz!
Vajon mi ez a Győzike-jelenség és miért érdekel mindenkit ennyire, hogy hogyan él a Gáspár-család? Ahogy bejelentett...
Ez ütős lesz!
Óriási durranásra készül a TV2, új műsorok, új műsorvezetők, hatalmas fordulatok. Mindezt most tudhatják meg első ké...
Szentkirályi Alexandra: A főpolgármesteren erőt vett a kapuzárási pánik - videóval
„Ijedtségében most elismerte, hogy hiba volt a nagykörúti biciklisávok kijelölése” – hangsúlyozta a főpolgármester-j...
Ezt nem lehet feldolgozni!
Mátyás Balázs Tamás egykori rendőr nevét már egy ország ismeri. Ő az a rendőr, aki még öt évvel ezelőtt egy szörnyű ...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.