Önmagát buktatta le Karácsony - Videók

Karácsony Gergely kínos, zavarodott magyarázkodásai továbbra sem adnak hiteles választ a 99 Mozgalom félmilliárdos kampánypénzének eredetére, sőt erősítik a gyanút, hogy takargatnivalójuk van. Egy videóinterjúban a főpolgármester gyakorlatilag elismerte, hogy hónapokkal az előválasztási kampánya lezárulta után, 2022 tavaszán érkezett az 506 millió forint nagy része a mozgalom számlájára, ami felveti a gyanút, hogy nem az eredeti célra és nem közadakozásból gyűjtötték össze a tetemes mennyiségű pénzt - írta szombaton a Magyar Nemzet

Rendkívül kínos, ellentmondásokkal tarkított magyarázkodást adott elő Karácsony Gergely az Index és az ATV közös műsorának adott csütörtöki interjúban, amikor a félmilliárdos kampánypénz eredetéről faggatták.

A főpolgármester helyenként csak hebegett-habogott, láthatóan zavarodott volt, holott a műsorvezető kézenfekvő, egyszerű kérdéseket tett fel neki.

Ismert, hogy a Karácsony Gergely fémjelzett 99 Mozgalomhoz a főpolgármester előválasztási kampányába rejtélyes módon, eddig ismeretlen forrásból 506 millió forint érkezett.

A dollárbaloldal újabb botrányára akkor derült fény, miután Nemzeti Információs Központ feloldotta a 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásával kapcsolatos titkosszolgálati jelentés titkos minősítését.

A számos kérdést felvető ügyben van két igazán gyanús körülmény, ami miatt erős a gyanú, hogy jogszerűtlen módon, és nem feltétlen a Karácsonyék által deklarált célra érkezett a tetemes pénzösszeg.

1.: Az 506 millió forint jelentős része nem forintban, hanem euróban és angol fontban gyűlt össze.

2.: A támogatási összeg döntő hányadát jóval a 2021 őszi előválasztási kampány lezárulta után, 2022 tavaszán fizették be a 99 Mozgalom bankszámlájára, 19 részletben.

Eddig Karácsonyék azzal a magyarázattal álltak elő, hogy adománygyűjtő dobozokban szedték össze a félmilliárd forintot, úgynevezett mikroadományozók jóvoltából. Arról is beszéltek, hogy anonim gyűjtés történt, vagyis név megjelölése nélkül bárki adakozhatott Karácsony Gergely előválasztási kampányára, amely végül sikertelenül zárult, hiszen, mint emlékezetes, a főpolgármester az utolsó pillanatban visszalépett Márki-Zay Péter javára a miniszterelnök-jelölti versengésben.

Arra nem volt eddig semmilyen válaszuk, hogy miért 2022 tavaszán, tehát jóval Karácsony kampányának lezárta után fizették be az 506 millió forint nagyobb részét.

Az interjúban a kérdező, Rónai Egon is tisztázni próbálta a rejtélyes és meglehetősen furcsa körülményeket, ezért többször is feltette az előbb említett kérdést.

Karácsony Gergely elsőre azt felelte: „van az adománygyűjtés, és az, hogy ezeket a számlákat mikor kellett kiegyenlíteni, a kettő nem ugyanaz. Ez egy viszonylag turbulens politikai időszak volt és gyorsan lezajlott, tehát ezek az adományok az én kampányomra érkeztek” – magyarázkodott a főpolgármester.


Ezt követően arról beszélt Karácsony, hogy a félmilliárdos összeget adománygyűjtő rendezvényeken kalapozták össze, amelyeken személyesen nem is vett részt, mert nem akarta tudni, kik támogatják.

Ezen a ponton érdekes egy pillanatra megállni, mert ha Karácsony igazat mondott a műsorban, az azt jelenti, hogy a pénzt 2021 őszén, a kampány során gyűjtötték össze. Ezzel szemben tény, hogy az összeg nagyobb részét – mintegy háromszázmillió forintot – a főpolgármester embere, Perjés Gábor csak hónapokkal később fizette be a mozgalom számlájára.

A műsorvezető kételyeit sem sikerült eloszlatni, mert feltette az újabb kérdést: „El tudja képzelni, hogy valaki úgy adott pénzt Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányára, hogy ön már nem volt miniszterelnök-jelölt?”

Ekkor zökkent ki a szerepéből az addig sem túlságosan magabiztos főpolgármester. Másodpercekig csak kereste a szavakat, majd hebegve-habogva azt mondta: „…az, azt nem tudom, hogy ez időben hogyan néz ki, tehát…”

Ekkor Rónai megkímélve a teljesen „szétesett” Karácsonyt a további kínos magyarázkodástól, közbevetette, hogy talán meg kellene szólalnia Perjés Gábornak is az ügyben. Erre a főpolgármester – az előző jelenetet tekintve komikus módon – azt mondta, hogy

Perjés kevésbé viseli jól az ilyen médiaszerepléseket.


Később, némi kitérővel a műsorvezető visszatért egy kérdés erejéig a félmilliárdos kampánypénzre, azt tudakolta, hogy maradt-e még abból az összegből, ami akkor érkezett a 99 Mozgalomhoz, amikor már nem is volt választási kampány.

Karácsony ekkor is zavarba jött, előbb értetlenkedett, mondván, hogy nem tudja, mire gondol Rónai, majd, amikor még konkrétabban megismételte a kérdést, miszerint „2022 tavaszán még érkezett egy csomó pénz a számlára”, a főpolgármester azt felelte, ezt azért kapták, hogy kifizessék a kampányban lévő adósságaikat.


Ez a kijelentés egyértelműen cáfolja Karácsonyék korábbi magyarázkodását, amely arról szólt, hogy a kampány során gyűjtötték össze az 506 millió forintot. Ha viszont ez igaz, akkor az vet fel kérdéseket, hogy miért hónapokkal később fizette be Perjés Gábor a mozgalom számlájára.

De nem csak az adománygyűjtés időszakának meghatározásával vannak hitelességi problémák. Ez az állítás, ami a műsorban többször elhangzott, és amit Karácsony a válaszaival megerősített, amely szerint a legnagyobb összeg 2022 tavaszán érkezett, magát az adománygyűjtésről szóló magyarázatot is erősen kétségessé teszi, hiszen akkor már régóta nem zajlott gyűjtés, de nem is életszerű, hogy magánszemélyek, szimpatizánsok utólag adnának százmilliókat egy régen lezárult kampányra.

Az interjúból az a kép rajzolódik ki, hogy Karácsony Gergely előválasztási kampánya csak a fedősztori lehet, valójában ez a félmilliárdos támogatás is része annak a dotációnak, amire korábban már fény derült, és amelynek során a dollárbaloldal 4 milliárd forintnak megfelelő pénzt kapott, döntően a tengeren túlról.

De mindenképpen tisztázásra vár sok gyanús körülmény a Kilencvenkilenc Mozgalom 506 milliós kampánypénzével kapcsolatban is, hiszen többek között a pénzmosás gyanúját is felvetik a történtek.

A Magyar Nemzet pedig arról értesült nemrég, hogy az ügyben eljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, miután Tényi István feljelentést tett költségvetési csalás gyanújával.

Címlapfotó: MTI/Illyés Tibor

2023. július 08. 11:28
Mennyire ismeri sztárjainkat? Ezzel a játékkal kiderítheti!
Tesztelje magát!
Holtan esett össze egy kisdiák Tiszadadán, tanárai próbálták megmenteni az életét
A gyerek már nem lélegzett, mikor mentőt hívtak.
Ön is viszi magával a telefont a WC-re? Súlyos következményekkel járhat, még ma érdemes leszokni erről
A gasztroenterológus óva inti az embereket a szüntelen mobilnyomkodástól.
Napi tény: A babák nem sírnak
Bár a legtöbben azt hiszik, hogy a kisbabák mást sem csinálnak egész nap, csak sírnak, ez nem igaz. Sőt, egyáltalán ...
Elgázoltak egy kutyát Borsodban, kegyetlen gazdái a szeméthez kötötték ki a sérült állatot segítség helyett - Fotók
A négylábúról készült fotók megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk.
Tiszta Amerika!
Egy kis magyar községben él, mégis úgy tölti a mindennapjait, mint egy igazi vérbeli amerikai, átvette a kaliforniai...
Magas a koleszterinem! Baj?
Magas a koleszterinszintje! Na ez az egyike azoknak a mondatoknak, amit nem szívesen hallunk az orvostól. Egyből fel...
Veszélyben a Föld?
A gyerekek jövője és a bolygó védelme, ezeket tartja szem előtt Vér Balázs, aki éppen ezért az alumínium csomagolás ...
Lehull a lepel
Vadonatúj, soha nem látott show indul a hétvégén, most lerántjuk róla a leplet! Ott voltunk a kulisszák mögött!
Tények teljes adás, 2023. szeptember 29., péntek
DRÁMA - Holtan esett össze egy 12 éves gyerek a tiszadadai iskolában, nem lélegzett, mentőt hívtak hozzá, tanárai pr...
Sergio Ramos bosszút állt a Real Madridon: megnyert egy meccset a Barcelonának
Nem vett melltartót a nyitott ruha alá Palvin Barbi - képek
A Hoffenheim Szalai Attila nélkül simán kikapott a Dortmundtól
Ukrajna meghátrált: itt a magyar vétó eredménye
Neymar tizenegyesből sem tudott betalálni, Ronaldo győztes gólt lőtt - videó

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.