Nukleáris fegyverekkel tart megfélemlítő hadgyakorlatot Oroszország és szomszédja

Emmanuel Macron francia elnök elképesztő mértékben, napról napra fokozza a háborús pszichózist. Állandó jelleggel fenyegeti Oroszországot, felvette a nukleáris arzenál bevethetőségének a lehetőségét, és kijelentette, hogy kész NATO-csapatokat is küldeni Ukrajnába, ehhez pedig koalíciót is szervez. Macron fenyegetőzéseire reagálva Oroszország és Fehéroroszország egy átfogó, félelmetes nukleáris gyakorlatba kezdett - írta az Origo

Oroszország és szövetségese, Fehéroroszország új szakaszba lépett a közös nukleáris gyakorlatok során. Az orosz fél közlése szerint a két hadsereg vadászgépeket és tankokat vonultatott fel egy gyakorlat során, amelynek célja az volt, hogy megmutassák a világnak katonai partnerségük felkészültségét - írta meg a Mandiner.

Minszk számára a gyakorlatok módot jelentettek arra, hogy „növeljék készültségüket az úgynevezett megtorló fegyverek használatára” – mondta Viktor Hrenin fehérorosz védelmi miniszter.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Bár nem vesz részt közvetlenül Ukrajna inváziójában, és nincsenek saját nukleáris fegyverei, Fehéroroszország tavaly óta helyet biztosít néhány orosz taktikai nukleáris arzenálnak. A gyakorlatok kapcsán az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Moszkva „következetesen javítja védelmi képességeit” szuverenitásának védelme érdekében.

Vlagyimir Putyin elnök 2022 februárja óta gyakran fenyegette a Nyugatot nukleáris fegyverek használatával, ha Oroszország területét támadás éri. 

Elemzők szerint Moszkva nukleáris fenyegetőzése arra szolgál, hogy elriassza a nyugati hatalmakat attól, hogy lehetővé tegyék Ukrajna számára orosz területek elleni csapások végrehajtását fegyvereikkel.

A taktikai nukleáris fegyverek kevésbé erősek, mint a hagyományos nukleáris fegyverek, és a harctéren is bevethetők, még a baráti erők közelében is. Eddig még egyetlen ország sem használta még taktikai nukleáris fegyvereit tesztelésen kívül.

A gyakorlatok néhány nappal az ukrajnai békecsúcs előtt kezdődtek, amelyet Svájcban rendeznek szombaton.

Bár körülbelül 90 ország vesz részt rajta, Oroszországot nem hívták meg, és Peking közölte, hogy Kína sem csatlakozik.

Oroszország szerint a múlt hónapban Putyin által elrendelt nukleáris gyakorlat összefüggésben van „egyes nyugati országok provokatív kijelentéseivel és fenyegetéseivel – számolt be a Reuters. A hírügynökség szerint a gyakorlatok első szakaszában az orosz csapatok az Iszkander rakéták élesítését és bevetését, a légierő pedig a Kinzsal hiperszonikus rakéták élesítését gyakorolta.

A kedden bejelentett második szakaszban az orosz és fehérorosz egységek közös kiképzésének kidolgozása történt „a nem stratégiai nukleáris fegyverek harci alkalmazására” – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az európai kontinensen meglehetősen feszült a helyzet, amelyet naponta provokálnak az európai vezetők, illetve Washington Oroszországgal szemben ellenséges új döntései és lépései. Ezért természetesen nagyon fontosak számunkra az ilyen gyakorlatok és a harckészültség fenntartása

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, amikor a gyakorlatokról kérdezték.

Az egyik orosz védelmi minisztérium által közzétett felvételeken egy Iszkander rakétarendszer látható egy mezőn, amint beüzemelik a rakétákat. Illetve bemutattak Kinzsal rakétákat szállító MiG-31-es szuperszonikus elfogó repülőgépek, valamint Tupoljev Tu-22M3-as nagy hatótávolságú szuperszonikus bombázókat is.


Macron hosszú ideje fenyegetőzik

A nukleáris hadgyakorlatok az orosz fél részéről válasz a nyugati fenyegetésekre. Mint ismert, Emmanuel Macron francia elnök NATO-csapatokat akar Ukrajnába küldeni, továbbá felhozta azt is, hogy szükség esetén atomháborúba kezdene, mivel azt mondta, hogy támaszkodni kell a nukleáris arzenálra is az Oroszország elleni háborúban. 

A napokban Macron jelezte, hogy 4500 ukrán katonát fognak kiképezni, Mirage 2000-5 gépeket küldenek az ukránoknak és franciák fogják kiképezni a pilótákat. Így egy úgynevezett "francia brigád" fog szolgálni Ukrajnában - ők ukránok, csak franciák képezik ki őket. A "francia brigád" kifejezéssel nyilvánvalóan a harmincas évekre, a spanyol polgárháború nemzetközi brigádjaira utalt.

Ukrajna független, mondta Macron, tehát miért is ne lehetne ukrán földön ukránokat kiképezni franciáknak? Vlagyimir Putyin szóvivője szerint ezzel a francia kiképzők legitim célpontokká válnak.

Mindezek mellett Macron csak fokozta a háborús pszichózist kijelentéseivel.

Franciaország kész megnyitni a vitát a nukleáris fegyvereket is magában foglaló európai védelmi politikáról 

– mondta Emmanuel Macron francia elnök az Ebra cégcsoport kelet-franciaországi regionális lapjainak adott interjúban.

Szeretném elindítani ezt a vitát a rakétaelhárító védelemről, a nagy hatótávolságú képességekről és a nukleáris fegyverekről azoknak az államoknak az esetében, amelyek rendelkeznek ilyenekkel, vagy amelyeknek a területére telepítettek amerikai atomfegyvereket. Tegyünk ki mindent az asztalra, és nézzük meg, mi nyújt számunka valódi védelmet, hiteles módon

– fejtette ki a francia államfő.

"Franciaország meg fogja őrizni sajátosságát, de készen áll arra is, hogy jobban hozzájáruljon Európa védelméhez" - mondta Macron, aki szerint beszélni kell egy európai rakétapajzs lehetőségéről is, de biztosítani kell azt, hogy az minden típusú rakéta elhárítására alkalmas legyen, és elrettentsen az atomfegyverek bevetésétől.

A hitelességhez szükség van nagy hatótávolságú rakétákra, amelyek elrettentik az oroszokat. A nukleáris fegyverekkel kapcsolatban pedig Franciaországnak az a doktrínája, hogy akkor lehet azokat bevetni, ha létfontosságú érdekeinket fenyegetik – tette hozzá.


Macron szerint ez a háború, amelyben egy atomfegyverekkel felfegyverzett hatalom vesz részt, és amely ezt használja retorikájában, kétségtelenül a geopolitikai feszültségek első megnyilvánulása, amellyel Európának meg kell tanulnia együtt élni. Ezért van az, hogy paradigmaváltáson megyünk keresztül a biztonság szempontjából - tette hozzá.

A közelmúlt eseményei megmutatták a rakétavédelem, a mélycsapás-képesség fontosságát, amelyek döntő fontosságúak a stratégiai jelzés és az eszkaláció kezelése szempontjából a gátlástalan ellenfelekkel szemben.

Macron, francia elnökhöz csatlakozva egyre többen akarják a nukleáris fegyverek bevetését is, mivel az oroszokat konvencionális módon nem tudták kivéreztetni a szankciókkal és egyéb büntetőintézkedésekkel. Csakhogy ez elindítaná a pusztító atomháborút.

A francia elnök az elmúlt hónapokban egyre keményebb álláspontra helyezkedett Oroszországgal szemben. Macron hosszú hónapok óta szorgalmazza, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnában. A mintegy háromszáz nukleáris robbanófejjel rendelkező Franciaország az egyetlen atomhatalom az Európai Unióban.


NATO-csapatokat küldene Macron

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a francia elnök nemzetközi koalíciót szeretne felállítani katonai kiképzők küldésére Ukrajnába.

Emmanuel Macron mindezt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott párizsi sajtótájékoztatóján jelentette be. Elárulta azt is: a tervvel Ukrajna kérését teljesítik. 

Több tízezer katonát kell majd kiképezniük, ami sokkal praktikusabb Ukrajnában

– hangsúlyozta a francia elnök.

Mint ismert, Oroszország a tervvel kapcsolatban arra figyelmeztetett, amire már több ízben korábban is: a háborúba ilyen módon beavatkozó nyugati katonák „legitim célpontok” lesznek.

Marcont mindez nem ijesztette el a tervtől. A francia elnök azt is bejelentette: a napokban megkezdődik az ukrán pilóták és szerelők képzése Franciaországban

Mindezek mellett Emmanuel Macron ugyancsak beleegyezését adta ahhoz, hogy Ukrajna csapást mérjen Oroszországra.

"Örömmel veszem Franciaország kezdeményezését, hogy kiképzőket küldjön Ukrajnába ukrán katonák felkészítésére" - jelezte Telegram-oldalán Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) főparancsnoka a Sébastien Lecornu francia védelmi miniszterrel videóösszeköttetés útján folytatott beszélgetést követően nemrég.

Már aláírtam a dokumentumokat, amelyek lehetővé teszik francia kiképzőtiszteknek, hogy hamarosan meglátogathassák kiképző központjainkat, és megbarátkozzanak az infrastruktúrájukkal és a személyzettel

– tette hozzá. A főparancsnok nem árult el részleteket, de úgy vélekedett, hogy Franciaország eltökéltsége felbátorít majd más partnereket is arra, hogy csatlakozzanak ehhez "az ambiciózus projekthez". Olekszij Honcsarenko ukrán ellenzéki parlamenti képviselő szintén megerősítette az értesülést. 

Emmanuel Macron február 26-án osztotta meg a világgal azon tervét, amely minden bizonnyal egyenlő lenne a harmadik világháború kirobbantásával. A francia elnök februárban arról beszélt, hogy nem lehet kizárni a NATO-csapatok küldését Ukrajnába.

Nincs konszenzus ezen ponton arról, hogy hivatalos formában szárazföldi csapatokat küldjünk - mondta, majd hozzátette, hogy semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, amit meg kell tennünk, hogy Oroszország ne győzzön – fogalmazott.

Emellett elmondta, hogy Franciaország az úgynevezett stratégai bizonytalanság taktikáját kívánja alkalmazni, ami annyit tesz, hogy vegyes üzeneteket küldenének Moszkvának, amelyekből nem derülne ki, hogy a NATO pontosan mire készül. 

2024. június 12. 11:44
Elfogtak egy budapesti gyilkost, évek óta keresték
Évek óta keresték gyilkosság miatt, most találták meg a rendőrök azt a 62 éves férfit, aki 2021 novemberében halálra...
Telefonért gyilkolt egy 12 éves lány, felvette a kamera a szörnyűséget
Úgy helyezte az élettelen testet, mintha semmi sem történt volna.
Vagyonért árulja csodajárgányát L.L. Junior, semmi sem hiányzik belőle
Bőrülés, kis kijelző, nagyképernyős tévé és hatalmas hangszórók szolgálják az utasok kényelmét.
14 éves fiú ölt Csernelyben
Minősített emberölés és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség egy fiata...
Ledobta a bikinibombát Zimány Linda, alig takarja valami napbarnított idomait
A szexi modell a francia riviérán sütkérezik.
Menczer Tamás: ha békét akarsz, nem kapsz olajat
A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar emberekkel akarják megfizettetni a háború árát, "pedig ez nem ...
Meghalt egy édesapa, miután egy autótolvaj saját kocsijával gázolta el
A rendőrség még mindig nagy erőkkel keresi az elkövetőt.
Brutálisan bántalmazta a csecsemőket két nő egy bölcsődében, videóra vették a szörnyűséget
Az egyik kicsinek a lába is eltört.
Könnyekig hatódva mesélt élete legizgalmasabb időszakáról Weisz Fanni
A kismama boldogsága leírhatatlan.
Szijjártó: a nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére
A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növ...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.