Novák Katalin: nem szabad felhagyni az antiszemitizmus elleni harccal

Az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságát emelte ki szerdán Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a holokauszt emlékezetéről és az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló malmői nemzetközi konferencián.

2021. október 13. 14:50

Novák Katalin a fórumon az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta: a holokauszt emlékének az életben tartása és az antiszemitizmus elleni határozott fellépés Európa-szerte, így Magyarországon is nagyon fontos. Kiemelte, hogy mivel a holokausztnak nagyon sok magyar áldozata is volt.

Az antiszemitizmus veszélyével kapcsolatban hangsúlyozta: folyamatosan harcolni kell a jelenséggel, mert újra felütheti a fejét.

"Az antiszemitizmus most is jelen van, akár itt Svédországban is, de Európa-szerte nagyon sok helyen - szögezte le.

A miniszter elmondta: felszólította a konferencia résztvevőit, mondják ki egyértelműen, hogy ma Európában nem szabad hagyni, hogy antiszemita nézetek képviselői a kontinensen kormányzati, döntéshozói pozícióba kerüljenek.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi ellenzéki összefogás nyíltan antiszemita képviselőket is indít, illetve van olyan párt, amelynek tagjai között ma is akadnak antiszemita megnyilvánulások. Kiemelte, hogy amennyiben hatalmat kapnak, úgy antiszemita gondolkodású emberek is kormányzati pozícióba kerülhetnek


Hangsúlyozta: a magyar kormány sokat tesz a holokauszt emlékének megőrzéséért, a holokauszt oktatása a Nemzeti alaptanterv része, az erről szóló tananyagot pedig zsidó szervezetekkel közösen dolgozták ki. Magyarország emellett megtartja a holokauszt emléknapját, illetve több más módon is támogatja a zsidó közösséget.

Ilyen például a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása, amely szintén a zsidó közösség biztonságos életéhez járul hozzá - tette hozzá.

Kitért Magyarország határainak megvédésére is, amely szerinte a többi között szintén az ország zsidó közösségeinek védelmét is szolgálja.

"Ha a magyar határokat védjük, hozzájárulunk ahhoz, hogy Magyarországon a zsidó és nem zsidó magyarok, a zsidók és keresztények békében és biztonságban élhessenek együtt" - jelentette ki.

Büszkék lehetünk arra, hogy ma Budapest egy biztonságos város, hogy ma Magyarország biztonságos ország és hogy a zsidók és a nem zsidók is biztonságban élhetnek Budapesten és Magyarországon - tette hozzá Novák Katalin, aki emellett elmondta, hogy a konferencia idején ő maga is személyesen tudott beszélni egy 1956-ban Svédországba távozott, magyar holokauszt túlélővel.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök tavaly januárban intézett meghívást mintegy 50 ország állam- és kormányfőihez, kutatókhoz, szakértőkhöz és a civil társadalom képviselőihez, hogy vegyenek részt a fórumon. A program célja, hogy közösen tegyenek konkrét lépéseket a holokauszt emlékezetével és az antiszemitizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos munkában.

Úgy tervezték, hogy a rendezvényt tavaly októberben, 75 évvel a második világháború befejezése és Auschwitz-Birkenau náci német haláltábor felszabadítása után tartják. A 2020-as év egyben az első stockholmi nemzetközi holokausztfórum és a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) megalakulásának 20. évfordulóját is jelentette. A koronavírus világjárvány miatt azonban a malmői fórumot egy évvel későbbre halasztották.

MTI

Kirabolták a herceget Budapesten
Garázdaság miatt nyomoz a rendőrség Gábor Zsazsa özvegyének ügyében. Fédéric von Anhalt rablók áldozata lett Budapes...
Csalódtak benne a magyarok
Justin Bieberre panaszkodtak a fesztiválozók! Szerintük a pénteki koncert playback volt és halk, na meg az énekes is...
Áll a bál: Majka nem, de Curtis ott volt
Curtis megelégelte a másodhegedűs szerepét a produkcióban: néhány hete erre hivatkozott az újpesti rapper, miután ki...
Az utcára kerülhet a bántalmazott lány
20 millió forintos adóssága van annak a családapának, aki hiteleket vett fel, hogy lánya vele élhessen. Péter kilenc...
A Balaton királynője
Izzott a levegő és az utolsó percig nem lehetett tudni, hogy kinek a fejére kerül 2022-ben a Miss Balaton szépségver...
180 ezren az idei Erzsébet-táborokban
Több mint egymillió gyerek vett részt Erzsébet-táborokban az elmúlt tíz évben. Azóta megújultak a táborhelyek és fej...
Gyerekekkel teli busz borult fel
Felborult egy szerb néptánc csoportot szállító, gyerekekkel teli busz Bulgáriában. A balesetben legalább 18-an sérül...
Pánikban menekültek a tűzijátékok elől
Hatan meghaltak és legalább 60-an megsérültek azután, hogy robbanás volt egy tűzijáték-raktárban, ami egy bevásárlók...
Hisz a szemének? Mutatunk egy rémisztően bizarr jelenséget!
Egy hátborzongató fotó gyökerestül megváltoztathatja véleményét a szellemek létezéséről.
Újabb melegrekordok dőlhetnek meg
Hétfőn kettészakadt az ország. Amíg a keleti részen több városban is szakadt az eső, addig Szombathelyen és a Balato...