Novák Katalin: Erős, küzdő, válságálló nemzet vagyunk

Erős, küzdő, válságálló nemzet vagyunk – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök újévi beszédében. Mint fogalmazott, a nehézségek nem szűnnek meg egy csapásra újévkor, azonban van mire építenünk; most nem a csüggedés, hanem az összekapaszkodás ideje jött el. Azt várjuk a döntéshozóktól, hogy tegyék könnyebbé ezt a küzdelmet – hangsúlyozta.

2023. január 01. 08:47

„Isten csodája, hogy még áll hazánk!” – idézte a ma kétszáz éve született Petőfi Sándort Novák Katalin köztársasági elnök újévi beszédében. Mint mondta, Petőfi mondatai ma különösen igazak az elmúlt évek nehézségei után. – A következő esztendő vajon mit tartogat nekünk személyesen és nekünk, magyaroknak együtt? – tette fel a kérdést a köztársasági elnök. Szeretnénk, ha a 2023-as év könnyebb lenne, mint az idei volt, de ha könnyebb nem is lesz, legalább nehezebb ne legyen. Ha mégis nehezebb lesz, csak tudjuk, hogyan kell megküzdenünk és kapjunk hozzá erőt és segítséget – mutatott rá Novák Katalin.

A köztársasági elnök újévi köszöntőjében arról is beszélt, jó lenne, ha minden magyar letehetné a gondjait, maga mögött hagyhatná a megélhetésért folytatott küzdelem fáradtságát, a bizonytalan jövő okozta aggodalmat, a háborús fenyegetés félelmét, a csalódottságot, hogy már megint újra kell kezdeni.

"A nehézségek nem szűnnek meg egy csapásra újévkor, azonban van mire építenünk" – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Mint fogalmazott, sokan a menekülés helyett megsokszorozzák erőfeszítéseiket, talpon maradnak. – Ezt láttam személyesen is a drávaiványi dinnyeszedőknél, a karácsondi kisboltban, a porvai polgármester asszonynál, a gyulafehérvári lelkipásztoroknál, a győri és a szomori iskolaigazgatónál, a hegyaljai borászoknál, az esztergomi Suzuki gyárban, a kelebiai határvédőknél – sorolta Novák Katalin.

– Erős, küzdő, válságálló nemzet vagyunk – jelentette ki a köztársasági elnök. Nem elég a tehetség, a fifikás magyar észjárás, a népmesékből ismert leleményesség, szorgalommal, kemény munkával kell megdolgoznunk az eredményekért – húzta alá.


Elmondta: a történelem arra is megtanított minket, hogy legnagyobb gyengeségünk a széthúzás, legnagyobb erősségünk az összefogás. – Most nem a csüggedés, hanem az összekapaszkodás ideje jött el. Most tudunk tenni azért, hogy a legmagányosabbak is érezzék: nincsenek egyedül! – fogalmazott a köztársasági elnök.

Novák Katalin elmondta, a nagymamája arra tanította: „Azt add meg a másiknak, amit magadnak is kívánnál”. Szavai szerint ha az erősek a gyengék mellé állnak, a fiatalok kinyújtják kezüket az időseknek, a tehetősebbek észreveszik a szerényebben élőket, akkor jól hasznosítjuk az elmúlt évtizedben közösen elért eredményeket. – Akkor nyer értelmet a gazdasági teljesítmény, a magasabb életszínvonal, ha a nehéz idők küszöbén nem saját erődítményeinkbe húzódunk vissza, hanem felelősségünket kiterjesztjük szűk családunkon túlra, a többi magyarra is – nyomatékosította a köztársasági elnök. Mint fogalmazott, ahogy egy emberként fogtunk össze a kárpátaljai magyarokért és az ukrán menekültekért, úgy állhatunk most oda azok mellé, akiknek közülünk segítség kell a holnaphoz.

Hozzátette: közben azt várjuk a döntéshozóktól, hogy tegyék könnyebbé ezt a küzdelmet, legyen szó a gyermeknevelés segítéséről, az áremelkedések mérsékléséről, a fiatalok és nyugdíjasok támogatásáról, a pedagógusok méltó elismeréséről vagy a jó gazdasági döntésekről – sorolta.

A köztársasági elnök újévi beszédében a 2023-as év kezdetét ahhoz hasonlította, amikor egy édesanya először tartja kezében újszülött gyermekét. – Egyszerre elfelejtjük a fájdalmat, a nehézséget, tele vagyunk reménységgel, várakozással, szeretettel, mosollyal. Így vegyük most együtt kézbe a 2023-as esztendőt, és adjunk a mosolyunkból a mellettünk állónak is – tanácsolta Novák Katalin.

A köztársasági elnök beszédét a háromszéki újévi köszöntővel zárta:

„Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben
Vegye el mind a nem jót,
Ez új esztendőben;
Mitől félünk, mentsen meg,
Amit várunk, legyen meg,
Ez új esztendőben!”


Forrás: Magyar Nemzet

Rengeteg embert temetett maga alá a lavina, tovább nőtt a halálos áldozatok száma
Újabb öt halálos áldozata van a lavináknak Ausztriában, így a hétvégén már nyolcan vesztették életüket az ország nyu...
Míg máshol hóvihar, addig Olaszországban erdőtűz tombol
Erdőtűz tombol Olaszország turisták körében kedvelt Dél-Tirol régiójának hegyeiben.
Felborult egy utasokkal teli busz, sokan a roncs alatt ragadtak - Fotó
Az elsődleges információk szerint elaludhatott a sofőr, ez okozhatta a balesetet.
Felrobbanhatott egy pálinkafőzde Bükkszenterzsébeten, mentőhelikopter landolt a helyszínen
Az elsődleges információk szerint egy idős férfi súlyosan megégett a baleset során.
30 autó ütközött az ítéletidőben, fotók érkeztek a helyszínről
Ráadásul a tömegszerencsétlenségtől nem messze egy másik tömegbaleset is történt.
Már 23-an haltak meg a brutális tűzben
Már 23-ra nőtt a chilei erdőtűz áldozatainak száma, és sokan vannak kórházban súlyos állapotban. A lángok napok óta ...
Folyóban ölte meg a cápa a 16 éves lányt
Cápa marcangolt szét egy 16 éves lányt Perthben, Ausztrália nyugati részén. A tinédzser barátaival jetskizett a Swan...
14 éves gyerek halt meg a hóviharban
Meghalt egy 14 éves fiú a hatalmas hóviharban Krassó megyében, Románia dél-nyugati részén. A gyerek síelés után a sz...
Kutyáját kereste a nő, végül ő tűnt el
A kutyáját indult megkeresni egy 70 éves asszony, akinek nyoma veszett a Zala Vármegyei Gősfán. Helybeliek, rendőrök...
Cigaretta miatt verték majdnem halálra
Két tizenéves és egy felnőtt vert meg, majd rabolt ki egy férfit Miskolcon még tavaly májusban. Bár korábban együtt ...
Tragédiával és sérüléssel indult, kiütéssel zárult a Barcelona mérkőzése
Orbán Viktor: Ez történt a héten - videó
Az Inter nyerte a városi derbit, a Milan kapura sem lőtt
Verekedő magyar utas miatt késett 18 órát a Wizz Air járata
Drogos, alkoholista világsztárok, akik még dicsekszenek is ezzel