Novák Katalin: Büszkék vagyunk, mert két új Nobel-díjunk van

"Magyarország két nagyszerű magyar elme világraszóló sikerét ünnepli" - kezdte beszédét a köztársasági elnök hétfőn Budapesten, amikor díszvacsorát adott a két Nobel-díjas tudós tiszteletére a Pesti Vigadóban.

"Vágyunk a pillanatokra, amikor átérezhetjük a magyar nemzet mindenek felett való, magától értetődő összetartozását.és ilyen a mostani pillanat is" - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

A köztársasági elnök elmondta: Karikó Katalin és Krausz Ferenc a miénk, hozzánk tartoznak, ahogy mi is hozzájuk.

"Nobel-díjasaink magyarságukat mindig vállaló, arra büszke, megharcolt életű, küzdelmekben edzett emberek". Hozzáfűzte: örülni sok mindennek lehet, de az igaz öröm az, amikor egymásnak örülhetünk.


Karikó Katalin és Krausz Ferenc számára is erőforrásul szolgált az a tudás, amit magyar tanáraiktól a magyar iskolákban kaptak.

Novák Katalin beszédében kiemelte: valódi pedagógusok nélkül nem juthatnak el a tehetségek még a pálya elejéig sem, nemhogy a csúcsára.

Az államfő azt kérte Karikó Katalintól és Krausz Ferenctől, hogy segítsenek, gondolkodjanak velük "azokban a szenvedélyektől nem mentes vitákban, amelyet a magyar iskola jelenéről és jövőjéről folytatunk". Hiszen ki tudná jobban, mit és hogyan kell tanítani a sikeres élethez, mint két ilyen sikeres ember - tette hozzá.

Novák Katalin kitért arra, hogy a díszvacsorára meghívták a Stipendium Peregrinum ösztöndíjasait, akik a magyar állam támogatásával a világ legjobb egyetemein tanulhatnak, és olyan fiatal nők is jelen vannak, akiket inspirálhat és megerősíthet az első magyar Nobel-díjas nő sikere.

Hogy lehet az, hogy egy tizenötmilliós nemzet ilyen mértékben van jelen a világ tudományos vérkeringésében?

- tette fel a kérdést az államfő. Mint fogalmazott, a magyar recept titka a magyar nyelv, a magyar észjárás, emellett "belenevelődünk a magyar kultúrába, értékvilágba, hitbe, a ránk jellemző szabadságszeretetbe. Olyan örökség ez, amely inspirál, találékonyságra késztet, kreatív megoldásokra ösztönöz".


Karikó Katalin biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus az idei orvosi-élettani Nobel-díjat kapja az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

A magyar tudós a hétfői budapesti ünnepségen arról beszélt, hogy a kisújszállási vályogházban, ahol felnőtt, nem volt folyóvíz, mégis a boldogság szigetén töltötte gyermekkorát.

Korán megtanultam, hogy a kemény munka része az életünknek. Középiskolai biológia-tanárom hitette el velem, hogy kutató lehetek, amikor még azt sem tudtam, mit jelent ez. Fontos, hogy később is olyan emberek vettek körül, akik formáltak. Sok nehézséggel kellett megküzdenem, mindegyik után jobb lettem, most, hogy minden adott számomra, nem tudom, mi lesz

- mondta tréfásan Karikó Katalin.

Kiemelte: amikor azt mondták, sikertelen, mert nem sikerült nyernie a pályázatokon, akkor nagyon sikeresnek érezte magát, mert a kísérletei egyre jobbak lettek. "Itt van ezen a különleges eseményen az a két asszisztensem, akik huszonnégy éven át segítettek nekem".


Krausz Ferenc magyar fizikus fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fizikus és Anne L'Huillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikus társaságában kapta meg az idei fizikai Nobel-díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért.

Krausz Ferenc a díszvacsorán kiemelte: a magyar emberek átlagéletkora öt-hat évvel alacsonyabb, mint az EU-átlag, amelynek hatása behúzott kézifékhez hasonlítható a magyar társadalom számára. Eddig nem volt olyan diagnosztikai eljárás, amely korai észlelést, megbízható védelmet nyújtott volna, a rák, a szív- és érrendszerei betegségek, az anyagcsere-zavarok ellen, emellett megfizethető is.

Azt reméljük, hogy találtunk egy eljárást, amely képes lehet ezeket a feltételeket kielégíteni. Miniszterelnök úr és a kormány támogatásának köszönhetően 2019-ben elkezdhettünk egy világviszonylatban is egyedülálló vizsgálatot Magyarországon, amelybe tízezer embert sikerült bevonni. Közülük kétezer esetében állapítottuk meg, hogy életmódváltásra van szükség, különben cukorbetegek lehetnek

- mondta Krausz Ferenc.

A tudós elmesélte, hogy emailt írt neki a székesfehérvári Vasvári Pál általános iskola egyik nyolcadik osztályos diákja, aki fizikusnak készül, de eddig erről mindenki lebeszélte. A diák azt írta, a magyar fizikus Nobel-díja ezt a helyzetet gyökeresen megváltoztatta.

A díszvacsorán jelen volt mások mellett Kövér László, Gulyás Gergely, Semjén Zsolt, Pintér Sándor és Csák János, Karácsony Gergely, a parlamenti pártok frakcióvezetői, az MTA és a MMA elnökei, valamint a kulturális és tudományos élet meghatározó szereplői.

Forrás: MTI / Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

2023. október 17. 08:10
Karácsonyi kvíz: Most letesztelheti, mennyire rajong az ünnepért!
Csak pár másodpercet vesz igénybe.
Megrázó fotók: meghalt egy ember a Lurdy háznál
Rendőrök érkeztek a helyszínre.
Leszakadt egy erkély a VI. kerületben, ketten életveszélyesen megsérültek
Éppen falat bontottak az épület belső udvarában, amikor leszakadt az egyik erkély, és maga alá temetett két munkást.
Elképesztő piruettet vettek fel az M3-ason, egy sofőr nyári gumival korcsolyázott – Videó
Biztosan akadnak, akiket ez sem győz meg az abroncscseréről.
Óriási lángok csaptak fel az Auchan egyik raktárában, fiatalokat gyanúsítanak a gyújtogatással
A tűzoltók számára azonnal nyilvánvaló volt, hogy gyújtogatás történt.
Magához nyúlt egy utas a zsúfolt buszon, senki sem mert szólni a járaton – Videó
Önmagáról megfeledkezve kezdett önkielégítésbe.
Mesevilág és hópark nyílt Kínában
Néhány hét alatt már több mint 200 ezren látogattak el az északkelet-kínai hófaluba. A turisztikai látványosság első...
Gyerekek is meghaltak a viharban
Hatan meghaltak - köztük három kisgyerek is - amikor egyszerre legalább 22 tornádó pusztított az Egyesült Államokbel...
Új állatfajt fedeztek fel hazánkban, Fülöpházán bukkantak rá a 16 szeműre
Egy aprócska teremtményt fedeztek fel a kutatók Magyarország homokos sztyeppén, miközben collembolát kerestek. Össze...
Egyre jobban van a lezuhant színésznő
"Jobban vagyok már. Lassan, de biztosan gyógyulgatok" - ezzel a hírrel jelentkezett először a balesete óta a Nemzeti...
Vajna Tímea közös videóval búcsúzott Ryan O'Nealtől
Kína új akciótervet mutatott be a levegőminőség javítására
45 perc rossz játék után magyar csoda: olimpiai selejtezős a női kéziválogatott
Megdöbbentő felfedezés: valóban gyógyít a macskadorombolás
Ezek az autópályák válnak fizetőssé 2024-ben

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.