Novák Katalin: Azért fogok dolgozni, hogy többen, jobban, szebben éljünk Magyarországon

Köszönöm a megválasztásommal kifejezett bizalmat – mondta el Novák Katalin köztársasági elnök a szombati beiktató ceremónián, a Kossuth téren.

2022. május 14. 09:56

– A magyarok köztársasági elnökeként először szólítom meg önöket. Köszönöm a megválasztásommal kifejezett bizalmat. Ebből a bizalomból elsősorban felelősség fakad. Felelősség azok iránt akik támogatnak, hogy ne okozzak nekik csalódást. De felelősség azok iránt is, akik ma még bizalmatlanok, és elutasítóak – fogalmazott.

A nemrégiben megválasztott államfő elmondta, a feladatunk, hogy a XX. századhoz képest a XXI. században jobb, szebb, békésebb, gazdagabb, és biztonságosabb életet teremtsünk.

– Bár ma süt a nap, és nekünk magyaroknak sok okunk van az ünnepségre, a büszkeségre és az ünneplésre, egy sötét felleg árnyékot vet az életünkre, a háború – mondta. Hozzátette, ez nem egy videójáték, most Ukrajnában valódi a sebesült katonák és civilek vére, valódi a családok szétszakítottsága, a fegyverek ropogása, valódi a megrendülés, valódi a félelem.

– Ukrajna megtámadása egyszerre követelt azonnali és jól átgondolt hosszú távon érvényes válaszokat. Mint kifejtette, az első menekültek megérkezésével Február 25-én mérlegelés nélkül, ösztönösen siettünk a segítségükre. Azóta 700 ezer menekült lépett át a biztonságot jelentő magyar földre. Tanulási lehetőséget kínálunk, fedelet, ételt, és munkát adunk a családoknak, ellátjuk a sebesülteket.

„Magyarország emberségből jelesre vizsgázott, köszönet érte mindannyiuknak!” – tette hozzá. 

Novák Katalin tíz pontban foglalta össze, hogy melyek a magyar nemzet főbb álláspontjai. Ezek között szerepelt, hogy elítéljük a putyini agressziót, a szovjet rendszer visszaállításra örökre nemet mondunk, ahogy a háborúra is. Az orosz-ukrán háború nem a mi háborúnk, de ellenünk is vívják, ezért követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és büntetését. Elmondta, nem vagyunk semlegesek, mi az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk. Novák Katalin azt is felsorolta, hogy többszörösen megharcolt szuverenitásunkról semmilyen körülmények között nem mondunk le, de támogatjuk Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez. Nem akadályozzuk szövetségeseink áldozathozatalát, de csak ha mindez nem a magyarok kárára történik. A béketárgyalások folytatását támogatjuk, az Ukrajnában élő magyarok jogainak biztosításához ahogy eddig is, úgy továbbra is ragaszkodunk.

– Magyarország az április 3-i választásokon egyértelmű és elvitathatatlan döntést hozott arról, hogy a 12 éve kormányzó politikai közösségre bízza országunk irányítását a következő négy évben is. Megalakult az új országgyűlés, a ház elnökének és minden képviselőnek gratulálok, és arra hívom fel őket, hogy becsüljék meg a nekik adott bizalmat. Tiszteljék a demokratikus törvényhozás fennálló alkotmányos kereteit, és törekedjenek a nemzetünk javát szolgáló döntések meghozatalára – folytatta az államfő.

Leszögezte, a nemzet egysége nem a parlamenti patkóban kezdődik, „de ha mindnyájan elfogadjuk, hogy a hatalom a népé, akkor kötelesek vagyunk elfogadni az emberek demokratikus döntéseinek következményeit is”.

– A kultúra nem csak Kodály kórusművei, a gyimesi táncok, Munkácsi ásító inasa, Csóri versei. Kultúra az az is, ahogy kinézünk, ahogy viselkedünk, ahogy tiszteljük hagyományainkat, és ahogy egymáshoz szólunk. Kötelezőnek érzem, hogy ebben követendő példa lehessek – mondta.

A korábbi családokért felelős tárca nélküli miniszter kitért rá, „nemzetem és hazám iránti elkötelezettségem nem változik. Feladatom megtalálni azt a mélységet és magasságot, ahol a magyaroknak magától érthetődő összetartozása van. Az élet azokat a dolgait keresem és mutatom majd meg, amelyek túl vannak a pártpolitika természetes szembenállásán. Kötelességemnek érzem megérteni a különböző álláspontokat alakító érveket, és segíteni elfogadtatni a többség döntését a véleményükkel alulmaradókkal is”.

Novák Katalin leszögezte: „a szuverenitás bölcsője a család. A nemzet egysége is a családban kezdődik.” 

– Közös a történetünk. Ismerjük egymást. Összetartozunk. Képesnek kell lennünk megtapasztalni, megérteni, sőt gazdagítani ami közös – jelentette ki.

– Köztársasági elnökként abban fogom erősíteni a magyarokat, ami személyes meggyőződésemből fakad. A kereszténységen nyugvó értékrendben, az élet továbbadásának, a gyermekek szeretetben való nevelésének bátorításában, a megfogant emberi élet és a család védelmében. Egymás tiszteletében, a gyengék bátorításában – mondta.

Támogatjuk a nagycsaládosokat, a főállásúakat, dolgozunk azon, hogy a felelős gyermekvállalásnak ne legyen akadálya – sorolta a számára pritoritásként kezelt területeket Novák Katalin. Mint mondta, rá szeretné irányítani a figyelmet a tehetséges fiatalokra, segíteni készül a rossz körülmények között élőknek.

Címlapfotó: MTI/Bruzák Noémi

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Meghan Markle-nek megtiltották, hogy szakemberhez forduljon
Korábban sokkolta a közvéleményt, mikor öngyilkos gondolatairól beszélt, most elmondta, miért tette. 
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Tények teljes adás, 2022. december 9., péntek
FRONTÁLIS - Szörnyethalt egy 32 éves férfi, miután összeütközött egy másik sofőrrel Újpesten, majd egy házfalnak is ...
Csoda történt!
Egy pillanat alatt változott meg Pataky Attila élete néhány évvel ezelőtt. Akkor az egyik leghalálosabb kórral, vast...
Újabb csapás érte őket
A sárga csapat két meghatározó versenyzője, Szabó András Csuti és Visváder Tamás között éppen csak, hogy rendeződött...
Végső visszaszámlálás
Vasárnap véget ér az ország legnagyobb házibulija. Mindenki az utolsó megmérettetésre készül. A versenyzők már lázba...
Bemutatjuk Norbit
A legifjabb Schobert Norbit legalább egy órát kellett unszolni ahhoz, hogy beadja a derekát. Merthogy láthattuk őt m...
Itt van minden idők legnagyobb hazai Eurojackpot nyereménye
Erős lehűlés jön, havas esővel, hóval - eláruljuk, mikor!
Nagyon lapos a Xiaomi androidos könyvolvasója
Zelenszkij zsoldosokat toboroz
A Toyotánál végre ki merték mondani, hogy nem csak a villanyautóké a jövő