Novák Katalin: a magyarok békét akarnak, én pedig elnökként a békesség embere akarok lenni

Megválasztotta köztársasági elnökké Novák Katalint az Országgyűlés csütörtökön. A volt családokért felelős tárca nélküli miniszter 137 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson, amelynek eredményességéhez kétharmados többségre volt szükség.

2022. március 10. 11:34

A szavazólapot 195 képviselő vette fel. A 188 érvényes voks közül Novák Katalin 137-et kapott. Az ellenzéki frakciók jelöltjére, Róna Péter közgazdászra 51 szavazat érkezett.

Novák Katalin május 10-én lép hivatalába, ő lesz a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás után.

A magyarok békét akarnak, én pedig elnökként a békesség embere akarok lenni

Novák Katalin kijelentette: az alaptörvényt betartja és betartatja, nem az alkotmányos rend lebontásán, hanem annak őreként annak fenntartásán fog munkálkodni.

Az április 3-i országgyűlési választást és népszavazást sorsdöntő pillanatnak nevezte, és bizakodását fejezte ki, hogy a választók nem tévesztik szem elől a nemzeti érdeket és gyermekek jövőjét.

Azt mondta, tudja, honnan jött, hogy ki ő és hogy mi a dolga, felkészült az előtte álló embert próbáló feladatra. Neki minden magyart képviselnie kell - rögzítette.

Novák Katalin kijelentette, az lesz a dolga, hogy abba a magasságba emelje nemzettársait, ahol a magyarok magától értetődő összetartozása van. Mások megértéséhez a hitéből merít erőt, és nem országjárásokra készül, hanem egyszerűen ott lesz, ahova tartozik, azokkal lesz, akikhez tartozik: a magyarokkal - közölte.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mi bármikor tudjuk folytatni, és újra is tudjuk kezdeni. Fel tudjuk építeni, meg tudjuk erősíteni azt, ami a miénk, és amíg az országnak van szabad akarata, nem tudják leigázni, ez a szuverenitása alapja, annak bölcsője pedig a család - fogalmazott. Szuverenitásról nemzeti vonatkozásban soha nem leszek hajlandó lemondani - hangsúlyozta, megjegyezte, a szuverenitás bizonyos részéről csak a családban képes lemondani Veres István, a férje javára.

Elmondta, nem ahhoz képest, hanem annak is köszönhetően akar jó köztársasági elnöke lenni az országnak, hogy nő.

Tettekre készül - mondta - , kész minden terhet magára vállalni, amit az államfői tisztség rá ró.

Hozzátette: anyaként és feleségként békességre, megértésre, biztonságra törekszik, elnökként is a békesség embere akar lenni.

Novák Katalin közölte, annak a generációnak a tagja, amely készen kapta a nemzeti függetlenséget, és nem fogja megengedni, hogy az ország drágán szerzett függetlenségével "bárki orosz rulettet játsszon".

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

"Mi nemzeti érzelmű negyvenesek magyar földről magyar szemmel nézzük a világot" - hangoztatta, úgy folytatva, ennek a generációnak már nem kellett megtanulnia, milyen orosz megszállás alatt élni, de volt lehetősége megérteni, milyen Európa részének lenni.

Közölte, a generáció tagjai közül sokan tanultak, éltek Nyugat-Európában, nem majmolni akarják azt a világot, de vannak ott jó dolgok, amit el lehetne sajátítani.

Magyarország sohasem lesz Svájc. Nekünk a Balaton a Riviéra, a Kékes a csúcs, a víz az ásványkincs, a kiművelt emberfő a természetes erőforrás, a magyar a titkos nyelv, Bartók és Kodály zenében a brandünk, adottak a szomszédaink. Európához tartozunk és Európa hozzánk. Ezen változtatni nem tudunk és nem is akarunk - mondta.

Novák Katalin védhetetlennek és megmagyarázhatatlannak nevezte az Oroszország által indított háborút. Elmondta, az ország már éppen kezdte visszanyerni a koronavírus-járvány előtti élete biztonságát és szabadságát, és akkor elszabadult ez a másik pusztító vírus: 14 napja háború van Magyarország szomszédjában.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy fogalmazott, nincs rosszabb egy háborúnál, lángba akarja borítani mindazt, ami értékes az embereknek, megtámadja a nyugalmat, a hétköznapok biztonságát, a ma kiszámíthatóságát és a holnap derűjét. A magyarok békét akarnak, mi nők nem a háborút, hanem a békét akarjuk megnyerni, mert békében lehet gyarapodni, építkezni, tervezni, egymásra mosolyogni - mondta.

Köszönetet mondott azoknak, akik segítséget nyújtanak a bajban lévőknek.

Novák Katalin beszámolt arról, hogy a múlt héten a Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként négy püspökkel Kárpátalján járt, hogy kifejezze, azok a magyarok, akik az ottmaradás mellett döntenek, ugyanolyan fontosak, mint akik eljöttek és minden más ukrajnai menekült is.

A nemzeti hitvallásból idézve a lelki, szellemi megújulás szükségességéről is beszélt.

Novák Katalin beszélt élete legmeghatározóbb döntéseiről, a házasságáról, a gyermekvállalásról, a közgazdász-, a diplomáciai, valamint a közéleti pálya választásáról.

Köszönetet mondott Martonyi János korábbi külügyminiszternek, hogy elleshette tőle a klasszikus diplomácia fortélyait, továbbá Balog Zoltánnak, volt emberi erőforrások miniszterének, hogy szakmai teret nyitott számára.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajándékként beszélt arról, hogy nyolc éven át kormányzati feladata a családok jövőjének biztosítása volt, és - mint mondta - hálás azért a 200 ezer gyermekért, akinek vállalásához plusz segítséget tudtak adni.

Ha túl tekint az ország határain - folytatta - , akkor a világon több mint egymillió megszületett magyar életnek örülhetnek tíz év alatt. "Miniszterelnök úr, köszönöm, hogy részese lehettem a nemzetépítésnek" - fogalmazott.

Az államfőjelölt szegediként beszélt magáról, jelezve, 18 éves kora óta a főváros XI. kerületében él.

Felidézte nagyszülei történeteit, majd elmondta, hogy bátyjával a szüleiktől tanulták a talpra állás képességét és tisztességet, becsületet.

Köszönetet mondott Áder János leköszönő köztársasági elnöknek és feleségének, Herczegh Anitának, hogy megosztották vele az elmúlt tíz év tapasztalatait. Ugyancsak köszönetet mondott Kövér László házelnöknek és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek barátságukért.

Szólt arról is, hogy első útja haza lesz, a családjához, és minél előbb szeretne ellátogatni Varsóba.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

MTI

45 percen múlt élete, szívműtétje volt
Az utolsó pillanatban mentették meg Bodrogi Gyula életét. A legendás színész napok óta köhögött és levegőt is alig k...
Pszichológushoz küldte a felesége
Rubint Réka egy nagyon erős asszony; mindenféle értelemben. Életmentő műtét, haláleset és sztrók: néhány olyan pánik...
Rettegnek a perverz kukkolóktól
Egyesek gyűlölik, ha megbámulják őket mondjuk az edzőteremben vagy az utcán... A férfiak között vannak, akik nyíltan...
Egy kést ajándékozott volt férjének
Úgy megtépte az exfeleségét, hogy még a fejbőréből is kiszaladt egy darab. Ezt állítja Johnny Depp és Amber Heard eg...
Helikopterezve győzte le a tériszonyát
Több milliárd forint és több tízezer lóerő lepte el a festői szépségű Etyek egyik zöld gyepét. A legerősebb és a leg...
Sztrókja után kezdték el új életüket
A sztrókja után kezdett új életet, végre a családi fészkük is kész lett és a családjával már a második babát tervezi...
4 éve házasok, folyamatosak a botrányok
4. házassági évfordulóját ünnepli a hercegi pár: Meghan és Harry. A pár élete azonban nem lehetett sokáig derűs és f...
Férje a támasza a gyászban Pamelának
Néhány hete még nem sejtette Hódi Pamela, hogy hamarosan végzetes tragédia árnyékolja be az életüket, és ő marad egy...
Alig volt meg az eljegyzés, szakítottak
Újra egyedülálló lett a híres edző, Shane Tusup. Hosszú Katinka volt férje és egyben korábbi edzője tavaly ősszel jö...
Halálos veszély: Iskolai zaklatások
Fagyállót ivott egy nyolcadikos fiú, állítólag az egyik tanára miatt volt annyira elkeseredve, hogy élni sem volt ke...