Novák Katalin: a következő évtized a magyar büszkeség évtizede lesz

A nemzet újraegyesítésének évtizedét a nemzeti büszkeség évtizede követi majd, és azért kell dolgoznunk, hogy a határokon átnyúló nemzeti összetartozás vitathatatlan tény legyen Magyarországon és külföldön. És azért kell dolgoznunk, hogy a magyarok - bármely részén élnek is a világnak - büszkék lehessenek arra, hogy a magyar nemzethez tartoznak, és ez tiszteletet váltson ki a kívülállókból - emelte ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton Palicson a Vajdasági Magyar Szövetség Szent István-napi ünnepségén.

2021. augusztus 15. 08:52

"Egy olyan évtized küszöbén léptünk át, melyben nemzetek buknak majd el a mindennapi túlélésért vívott küzdelemben, de hiszem, hogy nekünk egy olyan évtized köszönt be, melyben az anyaországi és határon túli magyar közösségek együtt erősödve, gyarapodva bizonyíthatják maguknak és a világnak, hogy méltó őrzői a Szent István-i örökségnek" - magyarázta.

Kiemelte: "azért lehet otthon egy szegedi Zentán, egy debreceni Nagyváradon, egy mátészalkai Szatmárnémetiben, egy mosonmagyaróvári Dunaszerdahelyen, mert ugyanahhoz a nemzethez tartozunk, egy nyelvet beszélünk, közös a múltunk, közös a jelenünk, és azt akarjuk, hogy a jövőnk is közös legyen". És mikor kérdezzük meg - folytatta -, ha nem éppen Szent István ünnepén, hogy miként tehetjük megkérdőjelezhetetlenné ezt a nemzeti összetartozást.

 

Hozzátette: megannyi történelmi tapasztalat és fájdalom övezi a szomszédos Szerbia és Magyarország útját, de szót kell érteniük, mert szomszédok. Egymás megértésében pedig a délvidéki magyarok játsszák a főszerepet.

Az elmúlt és az előttünk álló évtizedet a történelem minden bizonnyal bevési a mostani generációk emlékezetébe. "Azt, hogy a globális félelemkeltés korában mi, magyarok a Délvidéken és az anyaországban, de a szerbek, a lengyelek, a közép-európaiak sem hagytuk fásulttá, beletörődötté, kiszolgáltatottá préselni magunkat, nem térdeltünk le, amikor nem kellett, de bajtársi kezet nyújtottunk, amikor kellett. Az elmúlt években többen megtanulhatták, hogy velünk, magyarokkal Európában számolni kell, hogy nem adjuk fel, ami a miénk, hogy tudunk a saját utunkon járni, s ebben bizony vannak szövetségeseink" - részletezte.

Novák Katalin rámutatott: a közös szerb-magyar múltban számos gond mutatkozott, most viszont Magyarország érdeke, hogy Szerbia a délvidéki magyarságnak biztonságos és kiszámítható, gyarapodó, erősödő otthona legyen, ennek pedig egyik kulcsa Szerbia európai uniós tagsága. Hozzáfűzte, Magyarország már tudja és tapasztalja, hogy "az uniós tagságnak bizony vannak árnyoldalai is, de egyértelmű az álláspontunk: Szerbia felvételével Európa természetes rendjének irányába tehetünk egy fontos lépést".

 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy a vajdasági magyarság mindig a túlélésért küzd, az utóbbi évtizedben pedig azért kellett harcba szállnia, hogy ne veszítse el politikai legitimációs súlyát. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a VMSZ az elmúlt 14 évben a szerb többség irányába a kölcsönös elfogadáson és tiszteleten alapuló együttműködést képviseli, nem a szembenállást. Mint mondta: ezen nem is kívánnak változtatni, "ugyanis a nehéz idők, amiket élünk, arra figyelmeztetnek, hogy nem a szembenállás, hanem a szövetségépítés ideje van". "Éppen ezért a szerbiai politikai életben való részvételünk mércéje a jövőben sem az lesz, hogy megfeleljünk a rajtunk esetlegesen számon kért éppen aktuális szabadságeszményeknek. A szerbiai politikai életben való részvételünk egyetlen mércéje továbbra is az marad, hogyan, miképpen tudjuk a nehéz időkben megvédeni, megtartani a vajdasági magyar közösséget" - szögezte le.

A magyarság vonatkozásában az egyik mindig jelenlévő és aktuális probléma a megmaradáshoz kapcsolódik. Nemcsak a vajdasági magyarság, hanem a nemzet megmaradása a tét. "Most olyan idők jönnek, amikor a lelkekért fog zajlani a csata. Mindig is voltak és ma is vannak olyan erők, amelyek az erős nemzetek ellenében érdekeltek. Egyszerű igazság, hogy ezekkel az erőkkel a fejlett és erős országok jobban elbírnak érdekérvényesítő erejük és társadalmi tárgyalási pozícióik erősebbek, de ne feledjük, a lélek ereje az, ami végül is dönt" - magyarázta.

 

Pásztor István végül kiemelte, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség stratégiai partnere a Fidesz. "Úgy gondoljuk, Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Szent István népe újra egyesült és egy nemzetként tekint önmagára. A mi nézőpontunk nem magyarországi nézőpont. Számunkra a magyarországi belpolitikai csatáknak más a jelentésük. Nekünk ugyanis mindenkori elemi érdekünk, hogy Magyarország erős ország legyen. Gazdaságilag lendületesen fejlődő, politikai életét tekintve stabil, társadalmi viszonyait és alapértékeit tekintve konszolidált ország. Nekünk az erős Magyarország a hátországunk. Számunkra ez nemcsak érzelmi kérdés, hanem társadalmi érdekünk, amit közösséget megtartó politikává konvertálunk" - húzta alá.

MTI/Fotók: facebook.com/pasztorvmsz

Emberi ujjat találtak egy gyorséttermi hamburgerben
A vendég már jóízűen falatozott, amikor az ételből egy emberi ujj került elő.
Kegyetlenül meggyilkolták a kóbor állatokat etető, idős nőt
A nyugdíjas nő minden reggel korán felkelt, hogy megetesse az otthontalan állatokat.
„Egészségünkre” - hangzik a magyar származású világsztár szájából egy reklámban
Az Oscar-díjas Adrien Brody szinte tökéletes kiejtéssel mondja ki a magyar szót.
Sorozatrobbantással fenyegettek a fővárosban
28 éves kőbányai férfi nem aprózta el: egy belvárosi iskola mellett három bírósági, egy rendőrségi és egy büntetés-v...
Háromszázmilliót csalt ki, mindezért nyolc évet kapott
Közvetítőként huszonkét sértettől csaknem 300 millió forintot csalt ki, amit saját céljaira, illetve tartozásainak k...
Jóindulatú daganatot találtak a veséjében - Tények Plusz 18.45
Emellett szívritmus-zavar is veszélyeztette Vastag Tamás egészségét... További részletek a Tények Pluszban 18.45-kor...
Védettségi igazolványokkal seftelt egy háziorvos
Elfogtak a rendőrök egy 71 éves háziorvost, aki a gyanú szerint az elmúlt hónapokban olyan embereket juttatott védet...
Az olasz színésznő, Ornella Muti testvére állítólag ezüstöt tisztított a folyékony kábítószerrel
A védelem szerint családi hagyomány, hogy Ginával tisztítják az ezüstöt. A nőt letartóztatták.
A bajai halászléfőzés is szellemi kulturális örökség lett
Három elemmel bővült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke.
Visszatér a Quimby- Kiss Tibi tavaszra összeszedheti magát
Két éve határozatlan időre visszavonult a koncertezéstől az együttes a frontember függősége miatt.