Novák Katalin: A béke lehet a közös európai jövő garanciája

"Európa nincs Magyarország nélkül, de Magyarország sincs Európa nélkül. Ahogy Németország nélkül sincs Európa, és Németország sincs Európa nélkül. A mi közös jövőnk Európában van. A közös célunk pedig az, hogy béke legyen. Hiszen a békevágy miatt jött létre az Európai Közösség, és a béke lehet a közös európai jövő garanciája" – jelentette ki pénteken Novák Katalin Magyarország berlini nagykövetségén, miután ünnepélyes keretek között a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Wolfgang Schäublének, a német parlament korábbi elnökének - írta meg a Magyar Nemzet. 

2022. június 03. 17:02

„Itt az ideje, hogy a magyar költők új metaforákat keressenek hazájuk helyzetének jellemzésére, Magyarország ugyanis nem a Kelet és a Nyugat között ingázó kompország, hanem szilárd helye van Európa közepén” – fogalmazott Novák Katalin berlini látogatásának második napján, miután átadta a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést Wolfgang Schäublének, a német parlament korábbi elnökének. Schäuble Angela Merkel volt kancellár előtt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője volt, majd a Merkel-kormány pénzügyminisztereként dolgozott, és elévülhetetlen érdemeket szerzet a német–magyar kapcsolatok alakulásában és fejlődésében. A magyar köztársasági elnök úgy fogalmazott: a magyarok megszokhatták, hogy kevés barátjuk van a nemzetközi térben. "Bizonyos szempontból ez a magyar identitás része: egyedül lenni Európa közepén nyelvileg, kulturálisan és sokszor politikailag is. Éppen ezért is különösen fontosak számunkra azok a barátok, akik – ha nem is értenek bennünket mindig, de – lefolytatják velünk a vitákat. „Azok a barátok, akikkel tiszteljük egymást, és akik nem tudják elképzelni nélkülünk Európa jövőjét. Wolfgang Schaublében ezt a barátot tiszteljük évtizedek óta a mai napig." - fogalmazott az államfő.


Mint mondta, Magyarország nem komp, sokkal inkább egy híd Európa közepén.

"Személyesen azt vallom, hogy Európa nincs Magyarország nélkül, de Magyarország sincs Európa nélkül" - fogalmazott az államfő. Hozzáfűzte: „ahogy Németország nélkül sincs Európa, és Németország sincs Európa nélkül. A mi közös jövőnk Európában van. A közös célunk pedig az, hogy béke legyen. Hiszen a békevágy miatt jött létre az Európai Közösség, és a béke lehet a közös európai jövő garanciája.” Hangsúlyozta: „nekünk a béke a legfontosabb célunk, mi, magyarok békét akarunk Magyarországon és a szomszédos országokban is. A békét akarjuk megnyerni, nem a háborút!”


Nem a szankciókra, a béketeremtésre kell koncentrálni

Az elnök asszony beszédében kitért az Európai Unió minap elfogadott, Oroszországra kivetett szankciós hatodik csomagjára is. Ezzel kapcsolatban kiemelte: a megállapodás után meg kell nézni, milyen lesz ezeknek a döntéseknek a valódi hatásuk, és elsősorban a béketeremtésre kell koncentrálnunk, nem azon gondolkodni, hogy a szankciós politikában lépjünk-e tovább.

"Nekünk, németeknek és magyaroknak nem ideológiai vitákat kell vívnunk egymással, hanem együtt kell megnyernünk a gazdasági befektetések versenyét" - nyomatékosította Novák Katalin. Mint mondta, „jó Wolfgang Schäuble személyében egy olyan embert köszönteni, akinek sosem volt előttünk csukva az ajtaja. Wolfgang Schäuble megtanította Európának, így nekünk is, hogy szigorú költségvetési fegyelem mellett sem kell lemondanunk az ország számára legfontosabb célok megvalósításáról”.


„Jelentem, mi nemcsak megértettük és megtanultuk a leckét, de be is bizonyítottuk, hogy a Schäuble-tézis a gyakorlatban is működik”
- hangsúlyozta, majd emlékeztetett: a 2010 óta eltelt időszakban Magyarországnak szinte kilátástalan gazdasági helyzetből kellett kilábalnia, csökkentve az államadósságot, visszafizetve a nemzetközi hiteleket, mérsékelve az önkormányzatok és a családok eladósodottságát, rendbe téve a költségvetési politikát. Mindezt ráadásul nem adóemeléseken keresztül sikerült elérnie a magyar nemzeti kormánynak, hanem tíz év alatt egymillió új munkahely teremtésével, a munkát terhelő adók csökkentésével és beruházások ösztönzésével. Novák Katalin hozzátette ugyanakkor: a gazdasági versenyképesség, a csökkenő munkanélküliség és a dinamikusan növekvő GDP fontosak, de mit sem érnek, ha időközben elfogyunk.

 

"Ma Európában egyetlen olyan ország sincs, amely képes demográfiai értelemben önerőből fenntartani magát. A fiatalok több gyermekre vágynak, mint ahány végül megszületik. Éppen ezért az elmúlt tizenkét évben a családokat helyezzük a középpontba Magyarországon" - fogalmazott az államfő. Kitért arra is: a magyar kormány a GDP 6,2 százalékát fordítja családtámogatásra, segíti az otthonteremtést, a munkahelyi és családi kötelezettségek összeegyeztetését, a nők és férfiak közös családi feladatvállalását. Emlékeztetett: ő maga személyesen nyolc évig felelt a magyar családpolitika alakításáért, s ezt továbbra is szívügyének tekinti. "Így bizonyára megértik, ha néhány magyarországi eredménnyel is elbüszkélkedem" - mondta, majd hozzátette: "hazánkban nőtt legjobban a házasságkötések száma egész Európában, így, ha a fociban nem is, házasodásban Európa-bajnokok vagyunk."

A magyar államfő ezt megelőzően négyszemközti tárgyalásokat folytatott Frank-Walter Steinmeier német államfővel a Bellevue-palotában, és találkozott Bärbel Bassal, a szövetségi parlament alsóházának (Bundestag) elnökével is.

 

Fotók: Novák Katalin hivatalos Facebook-oldala

Ahol kenguru a házőrző
Az emberi kíváncsiság nem ismer határokat. Ez az utóbbi időszakban a háziállat-tartásban is megmutatkozik. Azaz magy...
Belépő a paradicsomba
Van egy nagyon jó barátom, Szabolcs, ügyvéd amúgy, aki minden évben fél évet Balin tölt a feleségével. Ez így elsőre...
Életmentő az adrenalin injekció
Nemrég az egész országot megrázta a hír, hogy egy 7 éves kisfiú rosszul lett, majd meg is halt Újpesten, miután evet...
Csalók áldozatai lettek
Őket is átverték, csakúgy, mint az életében egyszer szinte mindenkit, amikor éppen építkezik, felújít, vagy egyszerű...
Brutális helyszíni fotók érkeztek az M7-esen történt halálos balesetről
Meghalt egy nő abban a balesetben, amely az M7-es autópályán történt Lepsénynél Budapest felé vasárnap délelőtt.
Emberek ezreit menekítik ki az árvíz miatt Sydneyben
Több ezer embert szólítottak fel otthonaik elhagyására hétfőn Sydney hatóságai, miután a három napja tartó súlyos es...
Huszonhárom SMA-beteg gyerek kap génpótló kezelést a Bethesda Gyermekkórházban
Huszonhárom gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő gyerek kap génpótló kezelést a Bethesda Gyermekkórházban - ír...
Ismét fokozódik a kánikula
A hidegfront megérkezése előtt hétfőn még újra fokozódik a hőség - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai S...
13 éve tűnt el a kislány, megtalálták a holttestét - videó
Egy 13 éve eltűnt tinédzser lány holttestét találták meg Diósjenőn, egy ház udvarán elásva.
Fegyveres mészárlás történt egy koppenhágai bevásárlóközpontban
Több halottja is van a koppenhágai Fields bevásárlóközpontban történt vasárnapi lövöldözésnek - közölte a dán főváro...