Novák Bécsben: nyitott belső és biztos külső határokra van szükség Európában

Átjárható, nyitott belső határokra és biztos külső határokra van szükség Európában - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Bécsben.

2022. október 27. 17:18

Novák Katalin elmondta: az osztrák szövetségi elnökkel tartott megbeszélésen megegyeztek abban, hogy mindketten elkötelezettek a két ország közti stabil kapcsolatban, hogy Európa szívében ez a két ország minél erősebb szövetséges legyen.

Beszéltek többek között az Ukrajnában zajló háborúról, a kárpátaljai magyarok helyzetéről, az energiafüggetlenség szükségességéről, a bevándorlás és a migráció kérdéséről, a nyugat-balkáni bővítés folytatásának fontosságáról.

Novák Katalin a bevándorlással kapcsolatban kifejtette: különbséget tenne a menekültek, a legális gazdasági bevándorlók és az illegális bevándorlók között. Kiemelte: a menekültek támogatásában egyértelműen azonos állásponton vannak az osztrák elnökkel, a menekültek támogatása, befogadása humanitárius feladat, a legális gazdasági bevándorlás szuverén nemzeti döntés eredménye lehet, az illegális bevándorlással szemben azonban határozott fellépésre van szükség.

Hozzátette: Magyarország álláspontja, hogy az illegális migráció megállítása érdekében meg kell erősíteni a déli határokat, koncentrálva a szerb és az észak-macedón határra is.


Elmondta, hogy Ukrajnából mintegy 1 millió menekült érkezett Magyarországra, a magyar és az osztrák emberek pedig az első perctől határozottan ott vannak a segítségre szorulók mellett.

Magyarország álláspontja az orosz-ukrán háborúk kapcsán egyértelmű - mondta Novák Katalin, kiemelve: elítéljük az orosz agressziót, elítéljük egy szuverén független ország fegyveres megtámadását, nem ismerjük el az annektált területek Oroszországhoz való tartozását, és támogatjuk Ukrajnát a most folytatott harcban. Ausztria és Magyarország is a mielőbbi béke elérését támogatja - hangsúlyozta.

Alexander van der Bellen felhívta külön a figyelmet arra, azt "Ausztriában talán kevésbé tudjuk, hogy a háborúnak egy ponton igazán különleges jelentősége van Magyarország számára, ez pedig az Ukrajnában élő magyar kisebbség." Álláspontja szerint mindnyájunk számára világos, hogy ez a helyzet Magyarországon aggodalomra ad okot. Ukrajna kisebbségekkel szembeni politikája, hogy óvatosan fogalmazzak, nem mentes minden kritikától - tette hozzá van der Bellen.

Novák Katalin elmondta: Magyarország támogatja a nyugat-balkáni országok integrációját, Európának pedig érdeke a nyugat-balkáni bővítés folytatása. Fontos, hogy a jól teljesítők pozitív, megerősítő üzeneteket kapjanak az Európai Uniótól - tette hozzá.

Kitért az Ausztriában dolgozó magyarok helyzetére és a magyarországi osztrák befektetésekre is. Elismeréssel szólt a Magyarországon jelen lévő osztrák cégekről, amelyek sok embernek biztosítanak munkát, emellett mintegy 115 ezer magyar dolgozik Ausztriában, hozzájárulva az osztrák gazdaság fejlődéséhez.

Kérdésre válaszolva elmondta: csaknem 9000 magyart érintett az az osztrák döntés, amely csökkentette az Ausztriában nem osztrák állampolgárként dolgozó családok támogatását. A szabályozás visszavonására döntés született, így az érintett családok hozzájuthatnak a jogosan nekik járó családtámogatáshoz - fűzte hozzá.

MTI/Fotók: MTI/Bruzák Noémi

Újabb vérlázító átverés
Szó szerint ablakon kidobott pénz. 20-30, de akár 60 ezer forintot is kicsalnak a házaló cégek, amelyek újabb és úja...
Állandó életveszélyben
Egyedülálló teljesítményével az egész világot lenyűgözte a magyar delfinlány. Korok Fatima felnőtt fejjel ismerkedet...
Remegett, annyira bizonyítani akart
Megfelelési kényszere volt, remegett Gáspár Evelin keze főzés közben a Hal a tortán kulisszái mögött. Aztán jött a f...
Spórolásba kezdtek a sztárok is
Nem hajlandó tojást venni Bay Éva, Tücsi pedig megrögzötten kapcsolja le a lámpákat a lakásban. A hírességeket is el...
Gőzerővel dolgozik kisfia mellett is
Folyamatosan ingázik a színpad és a gyerekszoba között. Caramel ugyanis nemcsak, mint zenei rendező, hanem mint szín...
Hivatalosan lezárult az atlanti hurrikánszezon
Hivatalosan véget ért szerdán az atlanti hurrikánszezon, amelynek során 14 nevesített vihar vonult végig a térségen.
Kéz- láb- és szájbetegség terjed a gyerekek között, amit a felnőttek is elkaphatnak
A betegségről Póta György gyermekorvos csütörtökön a Mokkában beszélt.
Tények este teljes adás, 2022. november 30., szerda
GYILKOSSÁG - Nyakon szúrta, halálra késelte élettársát egy férfi Mánfán. A nő elvérzett. Aranyosapátiban pedig a bar...
Tények Plusz adás, 2022. november 30., szerda
MEGHALT JIMMY ÉDESANYJA - Szerda délután érkezett a tragédia híre. Anna néni szívbeteg volt. A Zámbó-család megrendü...
Tények röviden, 2022. november 30., szerda
Tények röviden adás
Fantasztikus kötény adott a Fradi focistája a Real Madrid sztárjának a vb-n - videó
Minden, amit a konfitálásról tudni érdemes
Megalázó helyzetbe került A Nagy Ő váratlanul hazazavart barátnője
Megszólalt a gyászoló Zámbó család
Méregdrága luxusautójával dicsekszik Kulcsár Edina - képek