Nézőpont: Nagy a Fidesz előnye

A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint, ha „most vasárnap” lenne a választás, minden második, belföldi szavazó a Fidesz és a KDNP közös listájára szavazna.

2022. január 10. 12:31

Akár három hónapon belül is sor kerülhet a 2022-es országgyűlési választásra. Innentől kezdve a Nézőpont Intézet a pártpreferencia-kutatását választási listás eredmény becslésévé bővíti. Így minden, magát aktívnak mondó választópolgár bevallott és beazonosítható pártválasztását figyelembe vesszük. Ezzel a módszertannal meghatározható az egyes pártok listájának „elkötelezett” és „bizonytalan” preferenciájú, de részvételüket biztosra ígérő szavazói is. Külön figyelmet szenteltünk a kisebb, de egy százalék feletti pártoknak, amelyek szavazói lehet, hogy az egyéni választókörzetben máshogy szavaznak majd, mint a pártlisták esetében, ahol kedvenc pártjuk bejutása a tét. Az eredménybecslés a „legvalószínűbb hazai listás eredmény” előrejelzésére alkalmas, de nem a választás végeredményének megjövendölésére. Mivel a becsléshez több változót is figyelembe vettünk, a korábbi kutatási adatainkkal csak korlátozottan hasonlítható össze a „legvalószínűbb hazai listás” eredmény előrejelzése – olvasható a Nézőpont Intézet kutatásában.


Az áprilisban várható országgyűlési választáson belföldön ismét 70 százalék feletti részvétel várható, azaz nagyjából 5,7-5,8 millióan adják majd le valamelyik pártlistára a szavazatukat (ők az aktív szavazók). Ezen felül lesznek külhoni választók is, akiknek a szavazatával nem számoltunk. A belföldi szavazónak számító, magyar lakcímmel rendelkező, de külföldön élő szavazók véleményét pedig elérhetetlenségük miatt nem vehettük figyelembe – olvasható az elemzésben.

A Nézőpont Intézet előrejelzése szerint, ha „most vasárnap” lenne a választás, minden második, belföldi szavazó a Fidesz és a KDNP közös listájára szavazna (50 százalék). Ők elkötelezett szavazónak számítanak, a kormánnyal is elégedettek és Orbán Viktor miniszterelnökségét is határozottan támogatják. Mivel négy éve a belföldi aktív választópolgárok 47,36 százaléka szavazott az akkori és mostani kormánypártokra, ez majdnem három százalékpontos emelkedést, s a Fidesz szinte biztosra vehető választási győzelmét jelenti.

Ezzel szemben a baloldali közös listára legfeljebb az aktív választók 43 százaléka szavazna, és közülük is csak háromnegyedük (33 százalék) tekinthető elkötelezett szavazónak, a többiek inkább bizonytalan, illetve valószínűsíthető lista-választók. Ez a négy évvel ezelőtt a mostani baloldali listát alkotó pártokra és az Együtt-re leadott, összesen 48,9 százalékos belföldi szavazatarányhoz képest közel hat százalékpontos visszaesésnek számít, és jól magyarázza a baloldalon belüli belharcokat és Gyurcsány Ferenc befolyásának további növekedését.

„Most vasárnap” a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom sem jutna be a parlamentbe, mindketten 3-3 százalékot szereznének. Mindez nem a végeredmény, csak az aktuális állás: egyikük sem esélytelen a bejutásra, ha erős kampánnyal meg tudnak még nyerni 120-130 ezer további szavazót. Az összes többi párt listájára az aktív választóknak csak egy százaléka szavazna – derült ki a felmérésből.

Egy szabadnapos orvos segített világra hozni a repülőgépen egy csecsemőt
A kanadai doktornő egyáltalán nem számított hasonlóra, amikor felszállt a gépre.
Húsvágó bárddal támadt a szomszédjára a részeg férfi
Egész nap ivott és a szomszédját szidta a 22 éves férfi. Amikor teljesen lerészegedett egy húsvágó bárddal támadt rá...
Szervdonor lett a szervátültetett férfiből
Korábban ő is új esélyt kapott az életre, halála után több szervátültetésre váró emberen segített.
Kisodródott a szélviharban a leszállópályáról egy utasszállító Kolozsváron
Olyan manővert végzett a pilóta, amit az erős szélviharban nem lett volna szabad tennie.
Önként fertőzte meg magát koronavírussal az énekesnő, belehalt
A nő szándékosan kereste azok társaságát, akik koronavírus-fertőzöttek voltak. Nem akart oltatni.
Szégyellt táncolni, most profi benne
Magyarországra költözött Andrei Mangra, itt kezdett el táncot oktatni. Az idei Dancing with the Stars győztes profi ...
Az egész világ a magyar fotósra figyel
Van egy olyan általános vélekedés, hogy mi nők már kislánykorunkban elképzeljük, hogy milyen lesz majd az esküvőnk. ...
Botrányoktól mentes válást választottak
Botrányoktól mentesen is véget érhet egy házasság. Hétfőn ugye épp az ellenkezőjéről meséltünk: most viszont Veréb T...
Egy éve halt meg, de még mindig gyászol
2021. január 17.-e a kabaréműfaj gyásznapja. Egy évvel ezelőtt, ezen a napon hagyott itt bennünket Sas József, a leg...
Orbán Viktor telefonon tárgyalt Donald Trumppal
Egymás kölcsönös politikai támogatásáról, a magyar-amerikai kapcsolatokról és a migrációról is szó volt Orbán Viktor...