Nem volt teljes az összhang Von der Leyen és Meloni között Lampedusán – Videó

Lampedusára látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt követően, hogy Giorgia Meloni olasz kormányfő meghívta, személyesen győződjön meg az Európa kapujának nevezett szigeten kialakult állapotokról. A Magyar Nemzet azt írja, Lampedusa kritikus ponthoz érkezett, a kis olasz sziget, ahol mintegy hatezer olasz állampolgár él, az elmúlt években több tízezer illegális bevándorló otthonává vált.

A vasárnap délelőtti sajtótájékoztatón Meloni megköszönte, hogy Von der Leyen azonnal elfogadta a meghívását, mely nemcsak a szolidaritás, hanem a felelősség kifejezése is, hiszen Itália határa Európa határa is. 

Ha Európa azt gondolja, hogy a jelenlegi krízis megoldható a tagországok határainak lezárásával, akkor téved. A problémát közösen kell megoldani, mert minden tagország érintett a kérdésben. A jelenlegi sajtókonferencia a közös felelőségvállalás kifejezése is. Európa jövője a tét

– hívta fel a figyelmet az olasz kormányfő.

Kérdés, hogy a kontinens szembe tud-e nézni azzal a nagy történelmi kihívással, amely az illegális migráció megállítása. Komoly, összetett, hosszú távú, határozott fellépésre van szükség. Mindenkinek egy irányba kell haladnia, nincs értelme annak, hogy Európa egy része a migrációs hullám megállításán fáradozzon, míg a másik fele ideológiai okokra hivatkozva lebontja ezeket az eredményeket – vélte Giorgia Meloni.

A miniszterelnök továbbra is azt állítja, hogy az Olaszország és Európa által elszenvedett migrációs krízisre nem jelent megoldást a migránsok elosztása.

Nem egymás baját kell megoldanunk, hanem a külső határokat kell megerősíteni és az induló hajókat leállítani. Ez az egyedüli módja az illegális migráció megfékezésének 

– figyelmeztetett.

A megalakult olasz kormány továbbra is az afrikai országokkal való strukturált együttműködést javasolja az induló hajók leállítására, az tengeri tragédiák elkerülésére, az emberkereskedő hálózatok felszámolására nézve. Az egységes jogszabályok felállításával egy európai hajómisszió felállítását és a menekültstátusra nem jogosult személyek kitoloncolásának felgyorsítását is szorgalmazta Meloni.

Ezután biztatónak nevezte a Tunéziával létrehozott megegyezést, ami annak jele, hogy Európa támogatást nyújt Afrikának, de cserébe felelősségvállalást követel. Az olasz kormányfő azt is elmondta, hogy a migrációs helyzetet kívánják megvitatni októberben, az Európai Tanács ülésén, azt remélve, hogy az olaszok által képviselt nézőpontot a testület tagjai is támogatják.

Megerősítette, hogy hétfőn a minisztertanácsi ülésén döntenek arról, hogy a honvédelmi minisztérium bevonásával hoznak létre olyan létesítményeket, melyekben a kitoloncolásra váró személyeket helyeznek majd el. Az olasz miniszterelnök végül megköszönte a lampedusaiak türelmét, kitartását, felelősségvállalását. A kormány 45 millió eurós támogatást különített el a sziget számára a rendkívüli állapotok kezelésre.

Von der Leyen kijelentette: az illegális bevándorlást európai kihívás, ezért közösen kell megoldást kell keresni. Elmondta, hogy fantasztikus állampolgárokkal találkozott a szigeten, a Vöröskereszt munkatársai rendkívüli szolgálatot teljesítenek.

Európának kell eldöntenie, hogy ki léphet be a kontinensre és ki nem, ne az emberkereskedők döntsenek erről

– vélte. Majd tíz pontból álló listában sorakoztatta fel, hogyan képzeli el a történelmi jelentőségű krízishelyzet kezelését. 

Céljuk a sziget tehermentesítése, ezért a tagországok figyelmét felhívják, hogy vállaljanak át a Lampedusára érkezett bevándorlókból – annak ellenére, hogy az olasz kormányfő előzőleg elmondta, ez nem jelent megoldást a migrációs krízisre.

Hangsúlyozta, az erőforrások egyesítésére van szükség a Frontex és az Európai Unió között, csak így lehet felszámolni az emberkereskedéssel foglalkozó hálózatokat. Ennek egyedüli módja a kiindulási országokkal folytatott párbeszéd és együttműködés.

Von der Leyen bejelentette azt is, hogy a vízi- és légierők bevetésével kell ellenőrizni a határszakaszt, ha szükséges hajóblokád felállítása is kilátásba kerülhet.

A bizottság elnöke a Lampedusa partjainál felhalmozódott hajók „eltakarítására” is ígéretet tett. Hozzáfűzte, gyorsítani kell a menedékkérelmek megítélésének eljárását, hogy mielőbb megállapítsák, hogy ki maradhat Európában, és kinek kell távozni a kontinensről.

A bevándorlóknak szerinte biztonságos humanitárius folyósokat kell létrehozni, hogy ne kelljen az emberkereskedőkre bízniuk az életüket.

A bizottsági elnök úgy véli, a legális bevándorlás javításával visszaszoríthatóvá válik az illegális bevándorlás. Végül Von der Leyen ígéretet tett arra, hogy a Tunéziával folytatott együttműködés keretében újfajta projekteket helyeznek kilátásba, amelyet a Nemzetközi Migrációs Szervezet bevonásával hajtanak végre és a Tunéziának juttatott anyagi támogatásból fedeznek.

Címlapfotó: Twitter/@vonderleyen

2023. szeptember 17. 17:00
Brutálisan csúcsbombázó a szurkolólány, de olyan derült ki róla, amitől hátast dobtunk – Fotók
Erre senki nem számított.
Forró fotóval mondott köszönetet a magyar reality sztár, erotikus képsorokat tett közzé
Mellét csupán egy falatnyi textil tartja a helyén.
Bajról árulkodhat a hajunk, érdemes a szakértő tanácsát megfogadnunk
Számos tünettől szabadulhatunk meg.
Megvan Magyarország pornófővárosa, itt a szexet néző települések toplistája - videóval
Ki kevesebbet, ki többet, van, aki állandóan, míg mások egyáltalán nem nézik. A legtöbben pedig tagadják, csakhogy a...
Meghalt a fiatal édesanya, 50 métert repült, édesapja megtörten nyilatkozott
Meghalt a kórházban az a 27 éves nő, aki két hete szenvedett motorbalesetet Pilisvörösvárnál. Barbara az öccsével me...
Megnyílt a Planet fenntarthatósági expó
"A klímaváltozás az emberiség közös nagy stresszhelyzete. Hogy ha nem jól kezeljük, akkor elpusztulunk." Szerda déle...
Szijjártó Péter: Tartózkodni kell a migrációt ösztönző nyilatkozatoktól, be kell tartani a nemzetközi jogot
Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, u...
Így foglald le a repülőjegyed, hogy több maradjon a pénztárcádban
Csak néhány időpontot kell betartani, ezzel viszont rengeteget lefaraghatunk a nyaralás árából.
Menekül a kérdések elől Karácsony
Magyarázat helyett a politikai ellenfelét becsmérelte Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésben. Ez azután történt, ...
Orbán Viktor Marine Le Pennel tárgyalt
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine ...
Szijjártó Péter: Nem avatkozom be Szlovákia belügyeibe, a Szövetség meghívására jöttem
Elképesztő bravúr: bejutott az Euroliga főtáblájára a DVTK női kosárcsapata
Ilyen járgánnyal furikázik a világ legjobb LoL-osa
Ördög Nóra felpofozott egy fiatal magyar zenészt - videó
A pornómodell Molnár Anikó most meztelen fürdőzésről mutatott fotót

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.