Nem elég a Fradi, Orbán Viktor nem adja fel, magyar fiatalokat akar látni

Orbán Viktor szerint a Ferencváros kiesését a Bajnokok Ligájából nem lehet csupán szakmai érvekkel alátámasztani, a futballban vannak megmagyarázhatatlan dolgok, s a Fradival is ez történt. Ám éppen a Ferencváros példájából a miniszterelnök arra a következtetésre jut, kell még egy-két Fradi-színtű csapat Magyarországon. Orbán Viktor nem adja fel az álmát, hogy a magyar csapatok felét magyar fiatalok alkossák, mert – miként fogalmazott – a magyar futball nem a szórakoztatóipar része. A futball komolyabb dolog ennél. A futball az életünk, a magyar ember életének része, a nemzeti identitás része.

– Ugyan már, hogy következett volna akármilyen rossz tavaszi szezonból az, hogy egy Feröer-szigeti csapattól hármat kapunk otthon?! Ez nem következik semmiből sem! Itt nincs összefüggés. Itt az van, hogy a futballban vannak megmagyarázhatatlan dolgok. És a Fradival is ez történt – mondta Orbán Viktor miniszterlenök a Ferencváros kieséséről a Puskás Akadémia honlapjának adott interjúban, mert mi sem természetesebb, hogy a legnépszerűbb magyar csapat is szóba került a beszélgetés során.

Orbán Vikor ezt tovább gondolva arra jut, ugyan örvendetesek a Ferencváros sikerei a nemzetközi porondon, de éppen azért, hogy ne érhesse ilyen lesújtó kudarc a magyar labdrúgást, több olyan szintű magyar csapatra lenne szükség, mint a Fradi.


Csak a Fradi nem hozhatja helyzetbe a magyar futballt

– A magyar futballra nézve egyébként ebből az a tanulság adódik – mert a Fradi majd a saját dolgát megoldja –, hogy nem jó, hogy csak egy nemzetközileg komolyan jegyzett csapatunk van. Mert ha az elesik – és mindig történhet a futballban ilyen, mint láttuk –, akkor ott maradunk egész őszre meg tavaszra komoly, nagy csapat nélkül.

Tehát a magyar futball egyik nagy problémájára világít rá a Fradi kudarca, hogy nem lehet csak egy Fradi. Nekünk kell még egy vagy kettő, a Fradihoz hasonló költségvetésű, játékosminőségű és nemzetközi besorolású együttes, amiből ha az egyik vagy másik elesik, még mindig van egy harmadik, amelyik talpon marad.

A magyar futball csak a Fradit tudta abba a helyzetbe hozni, hogy azzal a tőkeerővel, szurkolói háttérrel, létesítményrendszerrel rendelkezzen, amivel vissza tud kapaszkodni Európa harminc legjobb futballcsapata közé majd – most éppen nem sikerült. De kell legalább még egy olyan csapatnak lenni, amely erre képes, de a legjobb lenne, ha lenne kettő.

Most épp rossz irányba haladunk, mert a Videoton kiesett ebből. A Videoton volt a Fradi mellett, helyett, után – mikor, hogy – az a csapat, amelyik helyt tudott állni biztosan, garantáltan eljutva egy bizonyos szintig. De valahogy föl kell növesztenie a magyar futballvilágnak magából még legalább egy nemzetközi együttest, hogy ne fájjon annyira – még egy magamfajta embernek, aki nem vagyok Fradi-szurkoló, nekem is fáj –, az egyetlen Ferencváros kudarca.


A Puskás Akadémiának a nevelés a küldetése

Mindebből az is kiderül, mintha a miniszterelnök sem bízna a szívének kedves Vidi feltámadásában. Ám nem is a Puskás Akadémiára testálja ezt a feladatot, az általa alapított akadémiának szerinte más a küldetése.

– Nem, ezt mi nem tudjuk vállalni. Ehhez történelmi gyökerek kellenek, ehhez nagy hagyomány kell, ehhez nagy klub kell: egy Debrecen, egy Újpest, egy Kispest, ha nem esett volna ki. Egy Győr, ha jobb állapotban lenne, amely mégiscsak volt már a BEK-ben a legjobb négy között, csak erre már kevesen emlékszünk, csak ilyen, magunkfajta öregek. A nagy klubok közül kell majd valakinek jönni. A Puskás ezt nem tudja vállalni.

A Puskásnak azt a küldetést kell beteljesítenie, ami így is leköti minden erőnket, minél több tehetséges gyereket kiváló iskolai és szakmai háttérrel, a legjobb minőségű tudást nyújtva, nagyszerű volt futballistákkal, egyéni képzéssel fűszerezve eljuttassunk az NB I, a válogatott és a nemzetközi nagy bajnokságoknak a kapujába.
Újpest, Kispest, Debrecen, Győr tehát. Mivel a Honvéd és az ETO jelenleg az NB II-ben senyved, van feladat bőségesen.


A gyerekek nem vérteződnek fel a természetes képességekkel

Orbán Viktor általánosságban is beszélt a labdarúgás hátteréről. Egyszerre dicséri és bírálja az MLSZ. Dicséri a válogatott sikereiért, ugyanakkor azt is kijelenti, a szövetség dolga lenne megteremteni azt a környezetet, amiben a gyerekek a futball férfias közegében nőnek fel.

– Az egyik legnagyobb probléma, hogy a gyerekek, mielőtt 12–13 évesen bekerülnek a futballakadémiákra, nem vérteződnek föl azokkal a természetes képességekkel, mint régen, ami persze nemcsak a futball problémája, hanem általános jelenség. A mamahotel, az az egész pátyolgatás, ami Magyarországon jellemző nagyon sok szülőre, a rengeteg kütyü, a különórák világa, ami a modern világnak a velejárója, ma nem segíti a magyar futballt.

Tehát a magyar futballnak ebben a kulturális közegben egy sajátos, különleges szigetet kellene létrehoznia, sok száz és sok ezer kicsi klubbal és gyerekcsapattal és tornákkal, és ezt nem lehet az akadémiákról megszervezni, még csak a klubokból sem lehet.

Ezzel a kihívással a Puskás Akadémia alapítója szerint tehát az MLSZ-nek kell szembenéznie. A miniszterelnök örül annak, hogy Szalai Ádám szerepet vállalt a magyar labdarúgásban, a sportállamtitkárság alkalmazottjaként az akadémiák munkáját felügyeli. Szalait egyenesen az év igazolásának nevezte.


A futball a nemzeti identitás része

A Ferencváros elmúlt években nyújtott teljesítménye követendő példa, ám Orbán Vktor is amondó, több saját nevelésű fiatalt kellene a kluboknak foglalkoztatniuk, ami persze ismét csak összefügg az utánpótlás, általánosabban a nevelés kérdésével.

– Ha ezt a célt föladjuk, akkor az egész futballt, magyar futballt nem érdemes csinálni. Mert a magyar futball nem a szórakoztatóipar része. A futball komolyabb dolog ennél.

A futball az életünk, a magyar ember életének a része, a nemzeti identitás része. Tehát mi nem szórakozni akarunk és tapsikolni a lelátón mindenfajta, messzi földről idefújt, ügyes játékosok játékán örvendezve, hanem mi a saját gyerekeinket akarjuk látni.

A magyar gyerekeket, a magyar válogatottat, a magyar klubcsapatokat. Ha ezt föladjuk, akkor az egész futballnak nincs értelme, mármint a magyar futballnak. Legyen a csapat fele nagyon jó minőségű külföldi, de a másik fele saját nevelésű gyerek kell, hogy legyen.

Forrás: Magyar Nemzet

2023. július 27. 11:49
Szelfizés közben halt meg egy magyar fitneszedzőnő Jordániában
A fiatal, népszerű fitnesztréner egy szerencsétlen baleset következtében zuhant a mélybe.
Kvíz: Mesterséges intelligencia vs. valódi fotó
Tesztelje magát!
Napi tény: Ezért csíkos a zebra
Sokak által feltett kérdésre adunk választ.
Szeret meztelenül jönni-menni a bombázó szupermodell, gyerekei kiakadtak - Fotók
Heidi Klum ruhák nélkül érzi jól magát.
Elítélték a Viking Sigyn tömegszerencsétlenséget okozó kapitányát
Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon 5 ...
Pén*sz került a sztárséf szájába
Nagy érdeklődéssel ízlelgette.
Szijjártó Péter: A Szövetséggel való megállapodás alapján a kormány folytatja a felvidéki magyar közösséget támogató programjait
A kormány ezentúl is folytatni fogja a felvidéki magyarság támogatása szempontjából kulcsfontosságú programjait a Sz...
Tények este teljes adás, 2023. szeptember 18., hétfő
MEGRÁZÓ - Megrázó videón az M3-ason történt halálos tömegbaleset. Néhány napja hét kocsi ütközött össze, egy autós t...
Horrorbabát tartóztattak le a rendőrök, többé nem ijesztgetheti a lakosságot – Videó
A két kezét megbilincselték, a nála lévő kést pedig elvették.
Tények délben teljes adás, 2023. szeptember 26., kedd
CSAPDA - Alagutat ásott, illegális vegyszereket és gázmaszkot is vett, így várta a rendőröket az esztergomi robbantó...
Brutálisan megvert egy nőt egy férfi Nyíregyházán, mert a nő visszautasította
Itt a bizonyíték, hogy Szoboszlai Dominik a Liverpool egyik legjobb focistája
Soha nem gondolta volna, hogy gyártanak majd ilyen chipset, de megtörtént
Mérgező alkoholt készítettek és ezt árulták Iránban, halálra ítélték őket
Itt a lelepleződés: véletlenül beismerték az amerikaiak, hazudtak a háborúról

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.