Négy pont, ami léket üt Karácsony védekezésén

Több mint két hete nem tudjuk, kik adták össze Karácsony Gergely kampánytámogató szervezetének azt a több mint félmilliárd forintot, amit a főpolgármester párttársa fizetett be a 99 Mozgalom bankszámlájára. Közben sok nyilatkozat, magyarázkodás és számos fontos új információ került nyilvánosságra. Ezek alapján annyi biztosan kijelenthető, hogy újabb külföldi finanszírozási botránnyal állunk szemben, ami ráadásul felveti a pénzmosás gyanúját is. Összeállításunkban sorra vettük az eddig megismert tényeket, állításokat és cáfolatokat, valamint a gyanús körülményeket - írta meg a Magyar Nemzet. 

A tények

Miután a Nemzeti Információs Központ (NIK) feloldotta a 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásával kapcsolatos titkosszolgálati jelentés titkos minősítését, kiderült, hogy Karácsony Gergely választási kampányszervezetének, a 99 Mozgalomnak a bankszámlájára több mint félmilliárd forint érkezett 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között. Perjés Gábor, Karácsony párbeszédes párttársa, II. kerületi önkormányzati képviselő tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be a számlára. A tranzakciók nagyobb része valutában történt. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

Mit állít Karácsony? I.

Miután a baloldal kampányfinanszírozási ügyéről szóló titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra került, Karácsony Gergely azzal állt elő, hogy az előválasztási kampányát támogató 99 Mozgalomhoz zárt adománygyűjtő ládákon keresztül jutott el az 506 millió forint. Karácsony állítja, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően történt.

Mit állít Karácsony? II.

Néhány nappal később a főpolgármester interjút adott az Index és az ATV közös podcast műsorában, ahol nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy miért azután érkezett az egyesület számlájára több mint 450 millió forint, hogy ő már visszalépett az előválasztáson. Amikor a riporter ismét nekiszegezte a kérdést: el tudja-e képzelni, hogy valaki úgy támogatta Karácsony Gergely kampányát, hogy már rég visszalépett a jelöltségtől, a főpolgármester csak annyit mondott: „hát azt nem tudom, hogy ez időben hogyan néz ki”.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ugyanebben a műsorban a korábbi állítását már lényegesen árnyalta, ugyanis az első nyilatkozatában mikroadományokról beszélt, amit zárt adománygyűjtő ládákban kalapoztak össze, majd itt már egészen mással állt elő. Arra a riporteri felvetésre, hogy nem sokan járnak kampányrendezvényekre euróval a zsebükben, Karácsony azt felelte:

Nyilván vannak gazdag emberek, akik euróban tartják a pénzüket, vagy egyébként magyar állampolgárok, vagy nem magyarok, nem tudom…

Karácsony ezzel két fontos részletet is elárult: egyrészt cáfolta a mikroadományokat, hiszen gazdag emberekről beszélt, akik euróval támogatták a kampányát, másrészt elszólta magát, hiszen azt is felvetette, hogy lehettek külföldi állampolgárok a rejtélyes adományozók között.

Mindeközben csak úgy sorjáznak a főpolgármestert cáfoló mozzanatok.

1. Hiányzó jegyzőkönyvek

A napokban újabb fejlemények erősítették a gyanút, hogy a főpolgármester valótlanságokat állít. Az adománygyűjtés szabályait részletező kormányrendelet kimondja többek között azt is, hogy a gyűjtőláda felnyitásakor az adománygyűjtő szervezet erre feljogosított legalább két képviselőjének jelen kell lennie, akik jegyzőkönyvet vesznek fel a gyűjtőláda állapotáról, az abban talált adomány mennyiségéről (címletek szerint vagy leltár szerint), ezt követően gondoskodnak az adományozott szervezet könyveibe történő bejegyzéséről. A mai napig azonban Karácsonyék nem mutattak be ilyen jegyzőkönyvet, és gyűjtőládát sem látott senki.

2. A 123 millió forintos kérdés

Az adománygyűjtésről szóló magyarázat valóságtartalmát erősen megkérdőjelezik egyéb tények is, például azok az adatok, amelyeket maga a 99 Mozgalom rögzített az éves beszámolóiban. Az idén június 6-án közzétett újabb pénzügyi beszámoló szerint az egyesület 2022-ben 390 millió forintnyi bevételhez jutott, amit már adományként tüntettek fel. Külön érdekesség, hogy itt már a 2021-es mintegy 263 millió forintot is adományként jegyzik, noha egy évvel korábban a támogatások rovatban szerepelt a tetemes összeg. Mindenesetre 2022-ben a Perjés Gábor nevére bejegyzett egyesület kiadásként 367 millió forintot írt a dokumentumba, így elvileg az „adománygyűjtő dobozokban” 22,6 millió forint maradt. Ha összevetjük a 99 Mozgalom pénzügyi beszámolóját a titkosszolgálati jelentéssel, akkor további százmillió forint eredete és sorsa vész homályba. A NIK-féle dokumentum szerint ugyanis Perjés Gábor 2022-ben összesen 243,5 millió forintot fizetett ki Karácsony kampányára. A beszámolójukban azonban 367,3 millió forintnyi „anyagi ráfordítást” dokumentáltak, ami 123,8 millió forintnyi kérdést vet fel. Ha ebből levonjuk azt a 22,6 milliót, amit az egyesület tárgyévi eredményként feltüntetett, 101 millió forint sorsa továbbra is kérdéses.

Fotó: Fidesz Budapest Facebook-oldala

3. Mit keresett ott Korányi Dávid?

Talán közelebb kerülünk a rejtélyes pénzforrások eredetéhez, ha felidézzük a dollárbaloldal tavaly kirobbant külföldi finanszírozási botrányából megismert kulcsszereplő tevékenységét, aki a főpolgármesterhez is közel áll. Korányi Dávid egészen tavaly év végéig Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója volt, de miután ideje nagy részét New Yorkban töltötte, a főpolgármester megszüntette a megbízatását.

Bár Karácsony Gergely tagadja, hogy Korányi és az általa vezetett Action for Democracy a 99 Mozgalomnak is gyűjtött volna pénzt, ez sokkal hihetőbb és életszerűbb magyarázat lenne a félmilliárdos támogatás eredetére, mint az adománygyűjtő ládákról szóló, ellentmondásokkal terhelt magyarázkodás.

Éppen a napokban került nyilvánosságra a Mediaworks egyik korábbi felvétele, amely Karácsony előválasztási kampányában készült. A felvételeken jól látható, hogy amíg Karácsony Gergely a színpadon beszélt, a háttérből nem más, mint Korányi Dávid figyelte az eseményeket. Felvetődik a kérdés: mit keresett Korányi a 99 Mozgalom 2021 szeptemberi rendezvényén, s miért hallgatta úgy Karácsony színpadi szövegét, mint egy kampányember, ráadásul éppen az előválasztás kezdete előtti napon?

Korábban az is kiderült, hogy az Action for Democracy honlapján egy ideig Karácsony Gergely mozgalma is szerepelt a támogatottak között, majd tévedésre hivatkozva levették onnan.

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

4. És a belső leleplező nyilatkozat

Külföldről jött a 99 Mozgalom ötszázmilliós támogatása − nyilatkozta az Index műsorában Pusztai Erzsébet, a 99 Mozgalom tagja, aki korábban a megszorításokról hírhedt Bokros Lajos pártjának alelnöke volt, azt megelőzően pedig a széthullott MDF-ből kivált egyik formáció, az MDNP elnöke. Állítása szerint azért jött külföldi valutákban a támogatás, mert külföldi támogatók adták.

Összegezve: számos jel utal arra, hogy a 99 Mozgalom rejtélyes félmilliárd forintja mögött ugyanazt a támogató kört kell keresni, amely a dollárbaloldal egészét is finanszírozta.

Mindenképpen tisztázásra vár sok gyanús körülmény, hiszen többek között a pénzmosás gyanúját is felvetik a történtek, illetve költségvetési csalás gyanújával érkezett feljelentés miatt a NAV már nyomozást indított az ügyben.

2023. július 16. 14:23
Öt férfi okozhatja a világ vesztét – állítja a neves matematikus
A szakember szerint az emberek fel sem fogják, milyen pusztítást tud okozni egy modern fegyver, például egy fúziós b...
Szijjártó Péter: A LEGO 54 milliárd forintos beruházással 300 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán
A LEGO mintegy 54 milliárd forintos beruházással 300 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán, illetve a napelemparkját...
Tankot videóztak éjjel Budapest utcáin, leállították a forgalmat
A katonák az érintett útszakaszt átmenetileg elzárták a forgalom elől.
Ítéletet hirdetett a bíróság Dárdai Pál verekedő kapusa ügyében
Több csontját is eltörte áldozatának.
Lekapcsolták az érdi „fogtündéreket”, elhúzták Kevin és József nótáját
A harmadik „varázslónak” még nem sikerült a nyomára akadni.
Kidobta barátnőjét a Kőgazdag Fiatal, Vikit nem sokkal később már Papacita vigasztalta – Videó
Laci nem hagyhatta, hogy Viki szomorú legyen, ezért gyorsan be kellett vetnie magát.
Legtöbben rosszul használják a mosogatógépet, sokat lehet spórolni néhány egyszerű trükkel
A szakértő szerint hálás lesz a pénztárcánk, ha odafigyelünk egy-két dologra.
„Igen, ő az” – egy lány érkezett Jákob Zoli életébe, de a Nagy Ő még el sem kezdődött
A milliárdos sok mindent elárult róla, de a nevét még nem.
Zsolti gazda kétszáz hátrányos helyzetű diáknak segítette a tanévkezdését
Osztálykirándulásra szánt üdítőket, iskolatáskákat, taneszközöket is adományozott Gáspár Zsolti az összevont Lucfalv...
Czomba Sándor: megvédtük a munkahelyeket, augusztusban 12 ezer fővel dolgoztak többen
A magyar gazdaság és a magyar munkaerőpiac válságálló, hiszen a háború és az elhibázott szankciók sújtotta nehéz gaz...
Egyre több brit vallja magát homoszexuálisnak
Adóemelésekről és brüsszeli behódolásról szól Gyurcsányék programja
Kiderült a bölcsőhalál oka
Megszólalt John J. Mearsheimer, szerinte teljesen haszontalanok a szankciók
Pályaudvarokon fosztott ki alvó embereket egy bicskei férfi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.