Fotó: MTI
Az élelmiszerinfláció már korábban, 2022 decemberében tetőzött, azóta pedig folyamatosan mérséklődik. Nagy Márton szerint az infláció letörését elsősorban az energiaárak csökkenése, az árfolyam stabilizálódása, valamint főképp az élelmiszereknél megfigyelhető túltermelési folyamatok segítik.
Szerinte a kormányzat célzott intézkedései hatékonyak, a szankciós infláció ellen beadott vakcina működik.
Hangsúlyozta, hogy az infláció elleni küzdelemben nagy segítség a Gazdasági Versenyhivatal fellépése is, amely az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok árazási gyakorlatát vizsgálja.
Erre a leginkább látható, mindenki számára a mindennapokban is közvetlenül érezhető példája, hogy az elmúlt hetekben az áruházláncok sorozatosan jelentik be a különböző termékek árának csökkentését. Árakat csökkentett többek közt a Lidl, az Aldi, a SPAR és a CBA is.
• A Penny 20 százalékkal csökkentette a vaj árát, de az Aldi saját márkás vaja is 20 százalékkal csökkent, 1199 forint helyett 959 forintba kerül;
• A Lidlben kapható baromfirudacska ára 20 százalékkal csökkent, és 1186 forint helyett 949 forintba kerül.
• Szintén a Lidlben kapható szeletelt edami sajt ára 25 százalékkal csökkent, 999 forintról 749 forintra;
• A SPAR-ban a szalámik, sonkák, párizsik ára 5–21 százalékkal csökkent;
• Szintén a SPAR-ban átlagosan 5–10 százalék közötti mértékben csökken a tejfölök, UHT-tejek, joghurtok, kefirek és túrók ára.
• A CBA-ban jellemzően 10-15 százalékos árcsökkenés figyelhető meg például a tejtermékek, gyümölcslevek, teák esetében.
• Eközben a Tescóban január óta több mint 2000 termék ára csökkent, átlagosan 9,5 százalékkal.