Mráz: elemzést és víziót is adott a kormányfői beszéd

Részletes, sok kérdéssel foglalkozó beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos), előadásában elemzést és víziót is adott - így értékelte az elhangzottakat a Nézőpont Intézet vezetője az M1 csatornán.

2022. július 23. 12:51

A helyszínről kapcsolt Mráz Ágoston Sámuel hangsúlyozta: a kormányfő a világpolitikával, az európai politikával és a magyar belpolitikával is foglalkozott.

Kifejtette: a kormányfő a nyugat helyzetét egy válságos szituációként írta le és most használta először a "posztnyugat" kifejezést a nyugati világ azon részére, ahol hanyatlik a nyugati értékrend, a keresztény alapokon álló társadalom "a bevándorlás kérdése és az ellustulás miatt". Ezzel szembeállította a közép-európai térséget, amely őrzi a nyugati világ eredeti értékrendjét.

A nyugati világnak katonai ereje és tőkéje van csak - és bár Európának, valamint a NATO-nak van elrettentő hatása és tőkebefektetések is léteznek -, most az a kérdés, hogy az általunk ismert Európát csupán ezzel a két eszközzel fenn lehet-e tartani - jelentette ki az elemző, azt valószínűsítve, hogy mindez kevés lesz.


Arra is kitért, hogy a miniszterelnöki beszéd "őszinte szembenézés volt a tényekkel". Példaként említette, hogy a demográfia fontosságát hangsúlyozva a kormányfő arról beszélt, a fordulat még nem következett be, a genderkérdésben folyó jogi vitáról szólva pedig azt mondta, egyelőre azt sikerült elérni, hogy a kérdést az uniós forrásokról le lehet választani. Ezeket Mráz Ágoston Sámuel mind konfliktusos témaként jellemezte.

Hangsúlyozta: Magyarország a háborún veszít az energiaárak elszállása és a háborús infláció miatt. Egyetértett Orbán Viktor azon szavaival, hogy ha egy felelős reálpolitikus vezeti Németországot és egy háborút elkerülni akaró, minden kritika ellenére üzletember mivolta miatt tárgyalóképes és megoldásra törekvő amerikai elnök egyszerre van hatalmon, akkor a háború elkerülhető lett volna.

Mráz Ágoston Sámuel a miniszterelnöki szavakat békebeszédnek is nevezte, amelyben megoldási javaslatot is megfogalmazott a kormányfő, mégpedig azt, hogy amerikaiaknak és az oroszoknak kell megállapodniuk, mivel Oroszország az Egyesült Államoktól és a NATO-tól vár biztonsági garanciát.

A nyugati világnak új stratégia kell az eddigi kudarc helyett, ennek azt kell szolgálnia, hogy a nyugati világ is a békére törekedjen. Az elmúlt "keserű hónapok" alapján téves stratégiának minősítette azt, hogy Oroszország legyőzhető. Ezért az ukrán érdekeket figyelembe vevő, Ukrajnát demokratikus úton megtartó, szuverenitását védő békemegállapodásra van szükség a nyugati világ és Oroszország között - fejtette ki az elemző.


Mráz Ágoston Sámuel kiemelte: Magyarországnak eddig sikerült a háborús konfliktusból kimaradnia és a beszédben Orbán Viktor megismételte a kampányban tett ígéretét. Az energiaválságból azonban nem lehet kimaradni, ezért a mintegy kétezer milliárd forintos pluszköltség miatt kellett a rezsicsökkentésben egy átalakítást tenni - mutatott rá.

Az elemző arra is kitért: a visegrádi együttműködés nincs jó állapotban, ezért most a "szív mellett az észre kell koncentrálni", és meg kell őrizni, át kell menteni az eddig elért eredményeket. A közép-európai népek együttműködése tudja csak a "posztnyugattal" szemben a nyugati értékrendet megőrizni - mondta.

Szólt még az energiaválság kapcsán arról is, hogy azok a nyertes országok, amelyeknek energiaforrásuk van. E téren Magyarország az atomerőművel jól áll - fontos kormányzati stratégiai cél a paksi bővítés felgyorsulása is - a fosszilis energiaforrások azonban korlátozottak. Azonban napenergiában is komoly lehetőségek vannak Magyarországon - vélekedett Mráz Ágoston Sámuel.

MTI/Fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Azonnal indultak a mentők egy 7 éves kisfiúhoz, élete legszebb napja lett belőle
Ismerős arcok váltották valóra a fiú álmát.
Nyakon szúrta, megerőszakolta, majd három napig evett a diáklány testéből, mégsem ment börtönbe a kannibál
Hetvenhárom éves korában tüdőgyulladásban meghalt Szagava Isszei japán kannibál, aki meggyilkolt és megevett egy hol...
Sokkoló fotón a reggeli vonatbaleset, csoda, hogy nem történt tragédia
Két vonattal is összeütközött egy figyelmetlen sofőr. 
Halálra verte nagyapját az unoka, majd megerőszakolta a holttestet
Elképesztő, hogy mi áll a tragédia hátterében.
Különleges premierrel lép a Sztárban sztár leszek! színpadára Tóth Gabi
Tóth Gabi extra produkcióval készül a Sztárban sztár leszek! elődöntőjére.
Tények Plusz adás, 2022. december 2., péntek
LÁTHATATLAN GYILKOS - Két barát halálát okozta a szén-monoxid Hajdúböszörményben. Nem szellőztettek. Tombol a fűtési...
Tények röviden, 2022. december 2., péntek
Tények röviden adás
Északon még szállingózhat a hó
időjárás-jelentés, 2022. december 2., péntek
Megágyaztak maguknak a bíróságon a "paplanhamisítók", Belgium helyett csak Ácsig jutottak
Luxusmárkás termékekként forgalmazták a hamisítványokat, de a pénzügyőrök lecsaptak. 
Tények teljes adás, 2022. december 2., péntek
TRAGÉDIA - Halálra gázoltak egy tízéves kislányt Tuzsérnál, a barátnőjével iskolából ment haza, amikor megijedt egy ...
A munkájába került a vb-kiesés a tapasztalatlan focikapitánynak
Prima Primssima díjas lett a magyar sport egyik legnagyobb hőse - videó
A nap tippelője: A 2016-os Eb-menetelés egyik hőse szerint teljesülni fog Messi álma
Rekordhajhászó Ronaldo és a foci, ahogy mindenki szereti
Szuperélelmiszerek, amelyek fogyasztása különösen ajánlott 40 éves kor felett