Bill Gates napfényt visszatükröző aeroszolt juttatna a légkörbe

Bill Gates új befektetésében egy olyan vállalkozást finanszíroz, amely olyan port juttatna a légkörbe, ami gátolja a Napot, ezáltal lassítja a globális felmelegedést.

2021. január 14. 13:27

A globális hőmérséklet folyamatos emelkedése egy világméretű probléma, amit a Föld számos pontján próbálnak lelassítani, hogy még hosszú ideig élhető maradjon a bolygó.

Míg sokan az újrahasznosítással, a veganizmussal és az elektromos autók használatával csökkentik a "szénlábnyomukat", addig a Microsoft társalapítója, Bill Gates a saját, óriási tőkéjét egy másik módszer támogatására fordítja.

A Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx) egy olyan projekt, amelyet a Harvard Egyetem tudósai indítottak el, és olyan napfénytompító technológiát kutatnak, amely potenciálisan visszaverné a napfényt a Föld légköréből, és ezzel globális hűtőhatást váltana ki - írja a Forbes.

A módszerrel a nem mérgező, kalcium-karbonát port (CaCO3), vagyis napfényt visszatükröző aeroszolt permeteznének a légkörbe, annak reményében, hogy ez ellensúlyozni fogja a globális felmelegedés hatásait.

Gates pénzügyi támogatásával a SCoPEx előrelépést mutatott a júniusban végzett kutatásával, amikor egy tudományos felszerelést szállító léggömböt 20 kilométer magasra küldtek a Svéd Űrvállalat segítségével.

 

A kilövésből egyetlen aeroszol sem szabadul fel, ám tesztként szolgált a ballon manőverezésére, valamint a kommunikációs és operációs rendszerek vizsgálatára. Ha a tesztek a tervek szerint haladnak, akkor a tudósok előreléphetnek a második kísérleti szakaszba, amely kis mennyiségű CaCO3-port engedne a légkörbe.

Az úgynevezett napenergia-geotechnika fogalma régóta vita forrása, a kritikusok kiszámíthatatlan kockázatokra mutogatnak, például az időjárási szokások rendkívüli elmozdulására. A környezetvédők attól is tartanak, hogy az éghajlatváltozás problémájának megoldása a napenergia-geotechnikával, olyan megoldásnak tekinthető, amely elveti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésének szükségességét.

Az ötlet gazdái a vulkánkitörések során felszabaduló kénes hamu globális hűtőhatásaira hivatkoztak érvelésük bizonyítékaként. Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület a Forbes által idézett jelentése szerint az SCoPEx-eljárása 1,5 celcius fokkal csökkentheti a globális hőmérsékletet évente legfeljebb 1-10 milliárd dollárért.

A globális éghajlat megzavarása azonban nem kívánt következményekkel járhat. Az indonéziai Tambora-hegy 1815-ben történt kitörését követően volt egy „nyár nélküli év”, amely sikertelen terményeket és éhínség-közeli állapotokat eredményezett.

David Keith, a Harvard Egyetem alkalmazott fizikájának és közpolitikájának professzora elismerte, hogy a geomérnöki munka sok problémát is felvet, mivel senki sem tudja, hogy mi fog történni a CaCO3 felszabadításáig.

Frank Keutsch, a projekt fő kutatója megjegyezte, hogy a tökéletes aeroszol szétszórja a maximális napfényt és így lehűti a bolygót.

Fotó: Facebook/Bill Gates

Exkluzív interjút adott Az én lányom című sorozat ifjú sztárja - VIDEÓ
Még csak 10 éves, de máris a világhírnév kapujában áll. A legnagyobb török sorozatok egyik főszereplője, legjobb bar...
A 105 éves Magdus néni észrevétlenül küzdötte le a koronavírust
Az encsi idős otthonban élő asszonynak pozitív lett a tesztje, de a jellemző tünetek messze elkerülték őt.
Hét gyerek megsérült a tömegbalesetben
Hét gyerek, köztük egy hét hónapos csecsemő is megsérült abban a tömegbalesetben, ami ma (kedden) reggel történt Bud...
Elfogták a túszejtő fegyveres rablót - Tények 18.00
Úgy tudjuk, a férfi korábban abban az autós boltban dolgozott, amelyet kirabolt. További részletek a Tényekben 18.00...
A halál oka: extrém orgazmus
Ez szerepel annak a 35 éves fiatal férfinak a halotti bizonyítványában, aki vélhetően mosollyal az arcán távozott a ...
Sírógörcsöt kapott a családot látva
Sírógörcsöt kapott több játékos tegnap az Exatlonban, amikor meglátták a családtagjaikat. Öt hete erre most volt leh...
Rajongói között lelt igaz barátokra
A rajongók bármit megadnának, hogy kedvenc sztárjaik közelében legyenek, de milyen érzés, ha valaki egy egyszerű raj...
Tények teljes adás 2021. január 27., szerda
KEGYETLEN - Halálra verte, majd elásta nevelőapját egy férfi Nógrádban. Hónapokig titkolta a gyilkosságot, a szomszé...
Déli-sarki futásra készül a jégember
Félmeztelenül, egy szál nadrágban fut a mínuszokban egy szigetszentmiklósi férfi. Az álma, hogy az Antarktiszon fuss...
A megcsalást, hazugságot is megérzik
Szerelem első látásra - van aki hisz benne, van aki nem. Annyi biztos, hogy az első találkozás, az első benyomás nag...