Menczer: Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított

Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított és a gázszállítás a szerződés szerint történik - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön.

2022. április 28. 08:36

Menczer Tamás azt mondta: az oroszok szerdán leállították a Bulgáriába érkező gáz szállítását, de a tranzitmennyiséget továbbra is szállítják. Ezt a bolgár és a szerb energetikai miniszter is megerősítette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek - tette hozzá.

Ismertette, hogy az éves magyar gázfelhasználás 85 százaléka orosz gáz, és a magyar családok 90 százaléka fűt gázzal, ezért a kormány álláspontja változatlan: a háború árát nem fizethetik meg a magyar emberek, és nem fizettethetik meg mások a magyar emberekkel.

Az orosz gáz beszerzésének fontosságával nincs egyedül Magyarország: német, osztrák, cseh, szlovák, román nyilatkozatok szerint is az energetikai szankciók jobban sújtanák az európai országokat, mint Oroszországot, ezért nem lehet egyik napról a másikra leválni az Oroszországból érkező gázról - tudatta.

Az államtitkár kitért arra is: az energiaárak extrém magasak, de Magyarországnak hosszú távú megállapodása van Oroszországgal, amely a rezsicsökkentéssel együtt feltétele annak, hogy a magyar emberek elfogadható áron kapják a gázt.


A magyar gáztározók feltöltöttsége az elmúlt fűtési időszak előtt jóval magasabb volt az uniós átlaghoz képest, és minden lehetőség adott a megfelelő feltöltöttségi szint ismételt eléréséhez - közölte.

Beszélt arról is, hogy Magyarország támogatja az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokat, de azokon még nem sikerült eredményt elérni. A magyar kormány szerint az ENSZ segítheti a munkát a béketeremtő képességeivel.

Menczer Tamás a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a magyar éves gázfelhasználás nagyjából 10 milliárd köbméter, ebből 4,5 milliárd érkezik a hosszú távú orosz megállapodás alapján: 3,5 milliárd köbméter a déli útvonalon, 1 milliárd köbméter pedig Ausztrián keresztül. 1,5 milliárd köbméter a hazai kitermelés, 1 milliárd köbméter Horvátországból jön, a maradékot vásárolja az ország piaci szereplőktől, akik jellemzően szintén orosz gázhoz férnek hozzá.

A gázvásárlás "nem szép szavak kérdése", objektív feltételei vannak: lennie kell gáznak és csővezetéknek - mondta, hangsúlyozva: Magyarország "elvégezte a házifeladatát", hét szomszédos országból hattal van kiépítve gázösszeköttetése.

MTI

Szívszaggató ahogyan gyászol egy vámospércsi kutya - videó
Nem mozdul gazdája sírja mellől egy hűséges kutya a vámospércsi temetőben.
Összekötött végtagokkal vágtak falhoz szülei egy 3 éves kislányt, meghalt
A folyamatosan kínzott gyermek agyműködése leállt, belehalt sérüléseibe.
Filmbe illő rendőri akciót vett fel az érdi busz kamerája - videó
Békésen zötykölődött a sárga autóbusz a minap Érden, aztán olyan történt, mint az akciófilmekben.
Azt hiszi, már mindent látott? Nézze meg, miben koncertezett Majka!
A különleges pillanatot közösségi oldalán tette közzé.
Kétszer gázolt el egy férfit a 61 éves autós, majd kiszállt és megtaposta a fejét
Egy szemtanú segített elkapni a gyilkost.
Ilyen időjárásra készüljünk a következő napokban
Folytatódik a következő napokban a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szo...
Meleg léghullámok érkeznek
időjárás-jelentés, 2022. augusztus 14., vasárnap
Már látogathatók az újszülött tigrisek
A látogatók kedvencei lettek pillanatok alatt az újszülött tigrisek a zalaegerszegi Csács-hegyi állatkertben. A köly...
Anyára és kisgyerekére gyújtotta rá a házat két férfi Véménden
Molotov-koktélokat dobtak a házukra.
Rekordsúlyú pontyot fogtak a Tiszából
Rekordsúlyú, csaknem 22 kilós pontyot sikerült kifognia egy fiatal horgásznak Tiszatarjánnál. A hal kifárasztása hos...