Megegyezett Márki-Zay az ukrán elnökkel, elzárná a gázt, fegyvert szállítana

A Magyar Nemzet nemzetbiztonsági forrásból úgy értesült, hogy Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között meg is történt a kapcsolatfelvétel - olvasható a magyarnemzet.hu oldalon.

2022. március 30. 06:17

A lap online kiadása szerint az ukrán külügyminiszter egyeztetett Márki-Zay Péter stábjával az ukrán elnök brüsszeli beszéde előtt.

Mindezt annak kapcsán közölték, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi videónyilatkozatában azzal vádolta meg az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, hogy fegyvereket szállítana az orosz invázió ellen harcoló ukránoknak.

"Márki-Zay Péter Twitter-bejegyzésben üzent Zelenszkij ukrán elnöknek. Ez az üzenet is bizonyítja az összes korábbi információt, hogy megegyeztek abban, ha a baloldal jut hatalomra Magyarországon, akkor azonnal megszavaznák a gáz-és olajszállításra vonatkozó szankciókat, és rögtön megkezdenék a fegyverszállításokat Ukrajnába" - idézi az újságban olvasható cikk Szijjártó Pétert.

Ha ezt a megegyezést végrehajtják, ha megkezdik a fegyverszállítást Ukrajnába és megszavazzák a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó szankciókat, akkor annak azonnali és rendkívül súlyos következményei lesznek Magyarországra nézve is - mondta a lap szerint a politikus.

"A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: a fegyverszállítások azonnal háborúba sodornák Magyarországot, hiszen azok katonai célpontot jelentenek. A kőolaj- és földgázszállításra vonatkozó szankciók megszavazásával pedig az üzemanyag-ellátást és a fűtést veszélyeztetnék, illetve azt kockáztatnák, hogy Magyarország gazdasága leáll" - írta a Magyar Nemzet.

"Ez a megegyezés rendkívüli veszéllyel járna Magyarországra nézve, ezért április 3-án világos döntés előtt áll minden magyar ember: aki a Fideszre szavaz, a békére és a biztonságra szavaz, aki a baloldalra szavaz, az a háborúba történő azonnali belesodródást kockáztatja. Jól gondolják meg a döntést!" - idézte a minisztert a lap.

Az újság közölte, Márki-Zay Péter a közösségi oldalán minderre úgy reagált, hogy Szijjártó Péter is "beállt orosz ügynöknek: megint a fegyverszállításról hazudozik. A lemondását kellett volna bejelentenie ahelyett, hogy megint álhírt terjeszt."

"A baloldal miniszterelnök-jelöltje azonban hiába próbálta tagadni Szijjártó állításait" - vonta le következtetését a Magyar Nemzet, amelyet azzal támasztott alá, hogy Záránd Péter, Márki-Zay kampányfőnöke a Telex.hu-nak azt mondta: "a baloldal megbeszéléseket folytat az ukránokkal".

"Márki-Zay Péter számos alkalommal egyértelműen kiállt amellett, hogy az Európai Unió szállítson fegyvereket Ukrajnának, de nem zárkózott el attól sem, hogy magyar katonákat küldjenek a háborúba. Legutóbb a JelenValónak adott interjúban mondta azt: "Mi is megszavaztuk volna az Európai Unióban azt, hogy az Európai Unió fegyvereket szállít Ukrajnának" - írta a lap.

A Magyar Nemzet online kiadása azt is felidézi, hogy az ukrán külügyi tárca nemtetszését váltotta ki Szijjártó Péter március 21-én a külügyminiszteri tanácson, Brüsszelben tett kijelentése, amely szerint Magyarország ellenzi a repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett és a békefenntartónak minősített szárazföldi alakulatok küldését.

Szijjártó Péter az ülésen egyértelművé tette, hogy hazánk nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába, és nem is engedi át a fegyverszállítmányokat Magyarország területén.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a magyar diplomácia vezetőjének állásfoglalása után Dmitro Kuleba külügyminiszter felhívta a budapesti ukrán nagykövetet és Ljubov Nepopnál arról érdeklődött, hogy miként lehetne elősegíteni a baloldali ellenzék választási győzelmét.

MTI

Újabb botrány Johnny Depp körül
Az ismert színészt most testőrei vádolták meg azzal, hogy illegális anyagok szállítására kötelezte őket.
Fapados szexjárat: A levegőben kívánta meg utastársát
A 35 éves férfi előbb alaposan megfogdosta, majd a mosdóba akarta rángatni a mellette ülő nőt.
Kiderült, miért léphetett vonat elé a kislány Gyürén, a nagyapa is tehetetlen volt
Iskolai zaklatások miatt próbálhatott végett vetni életének egy 11 éves kislány Gyürén - írja a Bors.
Hamarosan útjára indul az Ázsia Expressz új évada
Október 10-én harmadik évadával tér vissza a TV2 népszerű kalandreality-je az Ázsia Expressz.
Horror Tázláron: Elszabadult kutya harapta le egy biciklis kezét
A nőt súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.
Borzalmas haláleset az ajkai erdőben, meghalt egy háromgyerekes apuka
A rendőrség vizsgálja a tragédia körülményeit.
Orvosi műhiba miatt örökre így marad
Gyógyíthatatlan betegség keseríti meg Bence és édesanyja, Zsuzsanna életét. Bence Líbiában született, ahol félrekeze...
Lezuhant két katonai helikopter Kongóban, rengeteg a halott
A hírt a kongói hadsereg szóvivője közölte szerdán.
Tigrisek a hálószobában
Önök el tudnák képzelni, hogy két kis tigrissel aludjanak egy ágyban? Ez a különleges élmény bizony megadatik egy Za...
Nem bírták egymás nélkül, jöhet a baba
Mi is megdöbbentünk, amikor kameránk előtt ismét elcsattant egy csók Zámbó Krisztián és volt párja között egy család...