Márki-Zay Péter a védőnői hálózatot is felszámolná

A világon egyedülállónak számító Magyar Védőnői Szolgálat felszámolását helyezte kilátásba Márki-Zay Péter, hangsúlyozva: a hálózat egy haszontalan hungarikum, ezért semmi értelme továbbfejleszteni azt. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének a véleményével ellentétben a védőnők olyan komplex, preventív családvédelmi és egészségügyi szolgáltatást biztosítanak Magyarországon, amelyért minden szülő köszönettel tartozik. 

2022. június 01. 18:56

A védőnői hálózat fejlesztése helyett a teljes szakma megszüntetésének az ötletével állt elő Márki-Zay Péter – derült ki a 24.hu tegnapi cikkéből. A baloldali hírportál beszámolója szerint a baloldali összefogás bukott miniszterelnök-jelöltje még a kampány során adott hangot sajátos elképzeléseinek, amely tovább szította a feszültséget közte és a szivárványkoalíció tagjai között. Márki-Zay ugyanis nem értett egyet egyébként kész programjuk azon pontjával, mely a védőnői hálózat fejlesztésére vonatkozott. Arató Gergely, aki a történteknél szintén jelen volt, ekképpen idézte fel Márki-Zay Péter szavait:

„Amikor a védőnői hálózat fejlesztéséhez értünk, Márki-Zay azt mondta, hogy azt nem fejleszteni, hanem leépíteni kell, mert ez egy haszontalan hungarikum – szó szerint ezt mondta –, szerinte középosztálybeli családok anyukái kávézgatnak a sok pénzért fizetett védőnőkkel, ezért ennek semmi értelme. A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese szerint Márki-Zay kijelentései még Gyurcsány Ferencnél is kiverték a biztosítékot, aki visszautasította a védőnőkre vonatkozó lenéző megfogalmazást, majd faképnél hagyta a miniszterelnök-jelöltet. Hódmezővásárhely polgármestere szerint azonban a DK elnöke csak hisztizett egyet.

Márki-Zay véleményével ellentétben a védőnők olyan komplex, preventív, családvédelmi és egészségügyi szolgáltatást biztosítanak Magyarországon, amely egyedülálló Európában. A magyar védőnők tevékenysége a várandósságtól kezdve egészen a gyermek nagykorúvá válásáig tart. Munkájuk középpontjában az általuk gondozott családok egészségének védelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll. Ennek keretében a védőnők egészségügyi, szociális, mentálhigiénés tanácsot nyújtanak, továbbá szűrővizsgálatokat szerveznek, védőoltásokat készítenek elő, valamint egészségnevelő, és más egészségvédő közösségi programokat biztosítanak a gondozottaknak.

Fotó: Márki-Zay Péter Hivatalos Facebook-oldala

Bár az uniós tagállamokban is létezik a magyar védőnői hálózathoz hasonló feladatokat ellátó rendszer, azok nem biztosítanak ilyen átfogó, összehangolt egészségügyi ellátást. A világon egyedülállónak számító, több mint százéves Magyar Védőnői Szolgálatot ezért 2015-ben hungarikummá nyilvánították.

A védőnői hálózat megszüntetésén kívül a szivárványkoalíció bukott miniszterelnök-jelöltjének már számos, az egészségügyi ellátórendszer leépítését célzó javaslata volt. Emlékezetes, Hódmezővásárhely polgármestere Márki-Zayné Vincze Felícia szülésznői pályafutására, valamint saját tapasztala­taira hivatkozva azt hangoztatta, hogy „a szüléshez – mint sok más beavatkozáshoz – nem kell orvos, ugyanis egy normál szülésznő, ha megfele­lően fel van készítve, biztonságosan le tud vezetni egy szülést”.

Szakértők szerint viszont az orvos nélkül lefolytatott szülés nagyon kockázatos, számos előre nem látható komplikáció adódhat, amelyeket egy bába vagy dúla nem képes megoldani, kiváltképpen azért, mert a megfelelő szaktudás mellett a szükséges kórházi eszközök sem állnak rendelkezésére. Márki-Zay támogatta volna az egészségügyi intézmények centralizálását is, amelynek keretében a sürgősségi vagy éppen a szülészeti ellátást is megszüntette volna több vidéki településen.

Forrás: Magyar Nemzet

Négy kisgyerek is végignézte a brutális vérengzést Tiszalökön - videó
A brutális támadást az áldozat négy kisgyereke is végignézte.
Molnár Andi ruha nélkül, az ágyából jelentkezett be közösségi oldalán
Ám nem volt egyedül.
Ez történne, ha Kijevre atombombát dobnának - Videó
Lemodellezték, mit okozna a nukleáris katasztrófa.
13 éves sofőrt üldöztek a rendőrök, "felelősségteljes" apja maga adta oda a kocsit
Azt hihették, nem nagy ügy. Az lett.
Kiütéssel nyert a TV2
Az idei ősz a TV2 sikerszezonjának nevezhető, hiszen legutóbb 20 évvel ezelőtt fordult elő, hogy a csatorna kiemelt ...
Csoda család
Több mint 100 dámszarvas, közel 300 fekete mangalica, egzotikus emuk és még muflonok is. Ezek az állatok nem egy vad...
Karácsonyi hercegnők a kastélyban
Zimány Lindának szusszanásnyi ideje sincsen. Mondhatni versenyt fut az idővel. A szőke szépségnek minden idejét lekö...
Eltüzelte a felhasogatott fát, betörték a koponyáját
A kaposvári férfival szemben az ügyészség most vádat emelt.
Így tesz tönkre a kiégés
Abebe Dániel fél évig képtelen volt a zongorához hozzáérni. Mc Hawer is úgy érezte, hogy elég. Mint mondja, egészen ...
Csoda, hogy túlélte
Ne képzeljék el, hogy milyen lehet arra ébredni az éjszaka közepén, hogy forróság van, majd arra eszmélni, hogy láng...
Csodagólok, és gyönyörű szurkolólányok a brazilok meccsén - galéria
A brazilok kockáztattak és bejött, Neymarék varázsoltak
A medencében esett egymásnak A Nagy Ő és az egyik barátnője - videó
Pelének üzentek Neymarék a brazilok győzelme után - kép
Lengyelország után újabb országba csapódott be egy rakéta