Márki-Zay Péter a védőnői hálózatot is felszámolná

A világon egyedülállónak számító Magyar Védőnői Szolgálat felszámolását helyezte kilátásba Márki-Zay Péter, hangsúlyozva: a hálózat egy haszontalan hungarikum, ezért semmi értelme továbbfejleszteni azt. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének a véleményével ellentétben a védőnők olyan komplex, preventív családvédelmi és egészségügyi szolgáltatást biztosítanak Magyarországon, amelyért minden szülő köszönettel tartozik. 

2022. június 01. 18:56

A védőnői hálózat fejlesztése helyett a teljes szakma megszüntetésének az ötletével állt elő Márki-Zay Péter – derült ki a 24.hu tegnapi cikkéből. A baloldali hírportál beszámolója szerint a baloldali összefogás bukott miniszterelnök-jelöltje még a kampány során adott hangot sajátos elképzeléseinek, amely tovább szította a feszültséget közte és a szivárványkoalíció tagjai között. Márki-Zay ugyanis nem értett egyet egyébként kész programjuk azon pontjával, mely a védőnői hálózat fejlesztésére vonatkozott. Arató Gergely, aki a történteknél szintén jelen volt, ekképpen idézte fel Márki-Zay Péter szavait:

„Amikor a védőnői hálózat fejlesztéséhez értünk, Márki-Zay azt mondta, hogy azt nem fejleszteni, hanem leépíteni kell, mert ez egy haszontalan hungarikum – szó szerint ezt mondta –, szerinte középosztálybeli családok anyukái kávézgatnak a sok pénzért fizetett védőnőkkel, ezért ennek semmi értelme. A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese szerint Márki-Zay kijelentései még Gyurcsány Ferencnél is kiverték a biztosítékot, aki visszautasította a védőnőkre vonatkozó lenéző megfogalmazást, majd faképnél hagyta a miniszterelnök-jelöltet. Hódmezővásárhely polgármestere szerint azonban a DK elnöke csak hisztizett egyet.

Márki-Zay véleményével ellentétben a védőnők olyan komplex, preventív, családvédelmi és egészségügyi szolgáltatást biztosítanak Magyarországon, amely egyedülálló Európában. A magyar védőnők tevékenysége a várandósságtól kezdve egészen a gyermek nagykorúvá válásáig tart. Munkájuk középpontjában az általuk gondozott családok egészségének védelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll. Ennek keretében a védőnők egészségügyi, szociális, mentálhigiénés tanácsot nyújtanak, továbbá szűrővizsgálatokat szerveznek, védőoltásokat készítenek elő, valamint egészségnevelő, és más egészségvédő közösségi programokat biztosítanak a gondozottaknak.

Fotó: Márki-Zay Péter Hivatalos Facebook-oldala

Bár az uniós tagállamokban is létezik a magyar védőnői hálózathoz hasonló feladatokat ellátó rendszer, azok nem biztosítanak ilyen átfogó, összehangolt egészségügyi ellátást. A világon egyedülállónak számító, több mint százéves Magyar Védőnői Szolgálatot ezért 2015-ben hungarikummá nyilvánították.

A védőnői hálózat megszüntetésén kívül a szivárványkoalíció bukott miniszterelnök-jelöltjének már számos, az egészségügyi ellátórendszer leépítését célzó javaslata volt. Emlékezetes, Hódmezővásárhely polgármestere Márki-Zayné Vincze Felícia szülésznői pályafutására, valamint saját tapasztala­taira hivatkozva azt hangoztatta, hogy „a szüléshez – mint sok más beavatkozáshoz – nem kell orvos, ugyanis egy normál szülésznő, ha megfele­lően fel van készítve, biztonságosan le tud vezetni egy szülést”.

Szakértők szerint viszont az orvos nélkül lefolytatott szülés nagyon kockázatos, számos előre nem látható komplikáció adódhat, amelyeket egy bába vagy dúla nem képes megoldani, kiváltképpen azért, mert a megfelelő szaktudás mellett a szükséges kórházi eszközök sem állnak rendelkezésére. Márki-Zay támogatta volna az egészségügyi intézmények centralizálását is, amelynek keretében a sürgősségi vagy éppen a szülészeti ellátást is megszüntette volna több vidéki településen.

Forrás: Magyar Nemzet

Megtalálták a Visegrádon Dunába veszett lány holttestét Budapestnél
A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét.
Újabb tragédia a Tiszta-tónál, ismét egy fiatalt ragadott el a víz
A jó fizikai állapotban lévő fiatal rendőr a Holt-Tiszát akarta átúszni, azonban féltávnál elmerült a vízben, majd n...
Arcot cserélt a gyilkos nő, mégis elfogták
A nő meggyilkolta volt párja új szerelmét, aztán elmenekült.
Balkáni szitu az M2-esen, dühös kamionos őrjöngött az út közepén
A Magyar Közút egyik vezetője még csírájában elfojtotta a balhét, a kamionos azonban így is kövekkel szórta meg hara...
Exkluzív, megszólalt Berki Krisztián pszichológusa
Berki Krisztián pszichológusa először szólal meg a tragédia óta.
Tények Plusz adás, 2022. július 1., péntek
POKOLI KÁNIKULA - 50 fok a konyhákon, 60 az aszfalt mellett. Ájuldoznak, de a hőségben is dolgoznak klíma nélkül a t...
Egy kis felfrissülés nyugaton
időjárás-jelentés, 2022. július 1., péntek
Újra bevezetnék a halálbüntetést
Az elnök készen áll, hogy jóváhagyja a halálbüntetés újbóli bevezetését Törökországban, amennyiben a parlament megsz...
Idegesítette a szomszéd kutya ugatása, fogta és felakasztotta
A kegyetlen szomszéd megunta a folyton ugató kutyát, és miután a gazdák többszöri felszólítás után sem tudták megold...
Hamilton beadta a derekát
A hétszeres világbajnak alul maradt a FIA-val vívott „ékszercsatában”, végül kénytelen volt beadni a derekát.