háború

Már 1,4 millió gyermek kényszerült menekülésre Ukrajnából

Az elmúlt 20 napban mintegy 1,4 millió gyermek kényszerült menekülésre Ukrajnából a háború miatt - közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF.

2022. március 15. 13:37

James Elder, a szervezet szóvivője genfi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szinte minden másodpercben menekültté válik ott egy gyermek. Keddre több mint 2,95 millióra nőtt az Ukrajnából elmenekült emberek száma az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legutóbbi számítása szerint - emlékeztetett az AP hírügynökség. „Kirobbanásának sebességét és mértékét tekintve ez a válság példa nélküli a második világháború óta" - tette hozzá Elder.

Fotó: UNICEF

A nyugat-ukrajnai Rivne hatóságai szerint 19-re nőtt a városhoz közeli tévétorony elleni hétfői orosz rakétatámadásban meghaltak száma. A rivnei regionális önkormányzat kedden a Facebook-oldalán tette közzé, hogy 19 ember meghalt és kilencen megsebesültek az Antopol településen lévő tévétorony elleni támadásban. A település mintegy 160 kilométerre van a lengyel hatától. Az első jelentések még kilenc halálos áldozatról szóltak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök friss bejelentése szerint kedden folytatódnak a tárgyalások az ukrán és az orosz delegáció között. Zelenszkij újabb videóbeszédében elmondta, hogy az ukrán delegáció jó munkát végzett a hétfői tárgyalások során. További részletekkel nem szolgált erről. Elmondta viszont, hogy hétfőn beszélt Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel a háború gyors megállítása és "a becsületes béke" elérésére irányuló erőfeszítések részeként.

Fotó: UNICEF

Bennett, aki közvetíteni akart a békés rendezés érdekében, hétfőn tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter közölte: Ankara tárgyal Moszkvával és Kijevvel annak érdekében, hogy biztosítsák az ostromlott Mariupol városában rekedt mintegy száz török állampolgár evakuálását. Több tucatnyi török és más török állampolgár egy mecsetben keresett menedéket az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban a bekerítő orosz támadás elől.

A török védelmi minisztérium tisztviselői hozzátették: remélik, hogy az orosz hatóságok biztonsági intézkedései után hamarosan megkezdődik az evakuálás Mariupolból. Ez azt jelenti, hogy állításuk szerint a városba vezető utakat megtisztították az aknáktól, és folyamatban van a humanitárius folyosók megnyitása, a buszok beengedése Mariupolba. A tisztviselők a minisztérium szabályának megfelelően névtelenségük megőrzése mellett adtak tájékoztatást. Cavusoglu az mondta még: Törökország eddig 14 800 állampolgárát menekített ki Ukrajnából.

 

MTI

Újabb botrány Johnny Depp körül
Az ismert színészt most testőrei vádolták meg azzal, hogy illegális anyagok szállítására kötelezte őket.
Fapados szexjárat: A levegőben kívánta meg utastársát
A 35 éves férfi előbb alaposan megfogdosta, majd a mosdóba akarta rángatni a mellette ülő nőt.
Kiderült, miért léphetett vonat elé a kislány Gyürén, a nagyapa is tehetetlen volt
Iskolai zaklatások miatt próbálhatott végett vetni életének egy 11 éves kislány Gyürén - írja a Bors.
Hamarosan útjára indul az Ázsia Expressz új évada
Október 10-én harmadik évadával tér vissza a TV2 népszerű kalandreality-je az Ázsia Expressz.
Horror Tázláron: Elszabadult kutya harapta le egy biciklis kezét
A nőt súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.
Borzalmas haláleset az ajkai erdőben, meghalt egy háromgyerekes apuka
A rendőrség vizsgálja a tragédia körülményeit.
Orvosi műhiba miatt örökre így marad
Gyógyíthatatlan betegség keseríti meg Bence és édesanyja, Zsuzsanna életét. Bence Líbiában született, ahol félrekeze...
Lezuhant két katonai helikopter Kongóban, rengeteg a halott
A hírt a kongói hadsereg szóvivője közölte szerdán.
Tigrisek a hálószobában
Önök el tudnák képzelni, hogy két kis tigrissel aludjanak egy ágyban? Ez a különleges élmény bizony megadatik egy Za...
Nem bírták egymás nélkül, jöhet a baba
Mi is megdöbbentünk, amikor kameránk előtt ismét elcsattant egy csók Zámbó Krisztián és volt párja között egy család...