Magyar Gábor bábáskodásával nem születhet objektív jogállamisági jelentés

Bár az Európai Uniós szerződések alapján is egyértelmű, hogy elfogultsága miatt Magyar Gábor nem lehetett volna a Magyarországról szóló jogállamisági jelentés előkészítő delegációjának kapcsolattartója, az Európai Bizottság még csak nem is reagált a jobboldali magyar intézményvezetők közel fél évvel ezelőtt elküldött tiltakozására – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója. Szavai szerint a Soros-hálózathoz szorosan kapcsolódó ügyvéd bábáskodása alatt született, hazánkat bíráló jelentésben túlnyomórészt balliberális panelek jelennek meg, s amíg Magyar Gábor felel a magyar jogállamiság vizsgálatáért, nehezen képzelhető el, hogy megalapozott és objektív vizsgálatok készülnek.

Az Európai Bizottság (EB) közel fél év elteltével sem reagált a magyar jobboldali, konzervatív elemzőközpont vezetőinek tiltakozó levelére, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a bizottság jogállamisági jelentése rendkívül egyoldalú és elfogult hazánkkal szemben.

Hiába jeleztük még februárban a brüsszeli testület felé, hogy érdemben nem konzultáltak jobboldali magyar szereplőkkel, a jelentés mégis így készült el 

– jelentette ki a lapnak Mráz Ágoston Sámuel.

A Nézőpont Intézet igazgatója úgy vélte, hogy mindez nem meglepő annak fényében, hogy Magyar Gábor, a jelentés előkészítő delegációjának kapcsolattartója ezer szállal kötődik a baloldalhoz és közismerten mélyen elfogult a jelenlegi kormánnyal szemben. 

Két héttel ezelőtt érdeklődtem az EB magyarországi képviseleténél, hogy miért nem válaszoltak a levelünkre. Miután utánanéztek, kiderült, hogy elküldték Brüsszelbe a levelet, amely valószínűleg Magyar Gábor íróasztalán landolt, ám ő egyszerűen nem reagált rá

– fogalmazott az igazgató.

Ennek fényében meglehetősen cinikusnak tűnik – folytatta –, hogy a jelentés megjelenése után Magyar Gábor a mi intézetünknek is azt írta e-mailben, hogy köszöni „a nagyszerű együttműködést”. Erre a konzervatív intézetek nevében azt a választ küldtem, hogy szó sem volt együttműködésről, ám Magyar erre a levélre sem válaszolt. A személyes e-mail-címére elküldtem a februári levelünket is, amelyre eddig ugyancsak nem válaszolt – fejtette ki Mráz Ágoston Sámuel.

Amint a Nézőpont Intézet igazgatója rámutatott: amit Brüsszel a jobboldali szereplőkkel folytatott konzultációnak igyekszik beállítani, az pusztán névleges interakció volt.

Az intézeteknek az volt a benyomásuk, hogy csak az volt fontos az Európai Bizottságnak, hogy a jelentésben kipipálhassák, hogy mindegyik oldallal beszéltek. Ám csupán annyi történt, hogy tartottak egy nagyjából egyórás meghallgatást, ahol néhány brüsszeli bürokrata kíséretében Magyar Gábor angolul beszélgetett velünk. Láthatóan nem voltak kíváncsiak az álláspontunkra, s az elkészült jelentés egyetlen hivatkozásában sem közlik a véleményünket, hanem szinte csak balliberális paneleket, a Soros-szervezetek gondolatait idézik sorra

– számolt be róla Mráz Ágoston Sámuel.

Hangsúlyozta: az egész jogállamisági vizsgálatot komolytalanná teszi, hogy Magyar személyében egy elfogult, előítéletes, a magyar kormánnyal szemben elfogadhatatlan nyilatkozatokat tevő személy vizsgálja a jogállamiságot.

Ez a függetlenség szellemével teljesen összeegyeztethetetlen, ezért a februárban kelt levelünkben azt is kértük, hogy váltsák le Magyar Gábort, ne ő foglalkozzon a jogállamiság kérdésével és továbbra is ezt szeretnénk elérni 

– húzta alá az intézetvezető.

Szavai szerint még a komolyan vehető baloldali szereplők számára is rendkívül kellemetlen Magyar Gábor szerepvállalása, amit például az EB magyarországi képviselete is elismert informálisan.

Nyilvánosan azonban nem hajlandók levonni a szükséges konzekvenciákat, így Magyar brüsszeli bürokrata kollégái szerint nincs probléma azzal, hogy az ügyvéd volt az előkészítő delegáció kapcsolattartója. Ám az semmiképpen nem nevezhető megalapozott vizsgálatnak, amikor az ítélet megvan a tényleges inspekció előtt

– fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a jobboldali intézetvezetők februári levelében – amelyet Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, Mráz Ágoston Sá­muel és Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet vezetői, Gát Ákos Bence, a Danube Institute kommuniká­ciós és külkapcsolati igazgatója, valamint Faragó Csaba és ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány külügyi vezetője és jogi szakértője jegyeztek – az áll, hogy bár számos magyar kutatóintézetet és NGO-t (nem kormányzati szervezetet) is meghallgattak, a kereszténység és a nemzeti szuverenitás talaján álló szervezetek véleményét és megfigyeléseit gyakorlatilag teljes mértékben figyelmen kívül hagyták. A levél aláírói hangsúlyozták: ez ugyanígy történt az elmúlt három évben a jelentés korábbi változatainak esetében is.

Továbbá kitértek arra is, hogy a jelentéshez anyagot gyűjtő brüsszeli küldöttség vezetésével megbízott Magyar Gábor rendszeresen elfogult bírálatokat fogalmaz meg a kormánnyal szemben, ami miatt összeférhetetlenséget vélelmeztek az ügyvéd látogatásvezetői tevékenysége kapcsán.

Mint felidézték, Magyar egy néhány évvel ezelőtti interjúban arról beszélt, hogy csak azért fontolgatta az ügyvédi praxisa felszámolását, mert úgy ítélte meg, hogy ez a lépés is a kormány legitimitását gyengítené.

Én ebben a drámában nem szeretnék statiszta lenni, inkább felcsapok színikritikusnak

– fogalmazott Magyar Gábor 2017 októberében a Magyar Ügyvéd nevű blognak.

Hangsúlyozandó: az Európai Unióról szóló szerződés deklarálja, hogy az Európai Bizottság tagjait olyan személyek közül kell kiválasztani, akiknek „függetlenségéhez nem férhet kétség”, továbbá hogy az Európai Bizottság a feladatainak ellátása során „teljes mértékben független”.

Magyar Gábor pályájával, ügyeivel a Magyar Nemzet már több terjedelmes írásban is foglalkozott. Ezekből egyértelműen kiderül, hogy a jogász személyében tulajdonképpen a Soros-hálózat egyik tagja került Brüsszelben kulcspozícióba a magyarországi jogállamiság helyzetének megítélése kapcsán. Egy korábban készült életrajza szerint Magyar Gábor 1995-ben elvégezte New Yorkban a Soros György által támogatott New School for Social Research Demokrácia és sokszínűség programját, később pedig a londoni székhelyű Fair Trials International jogi szakértői tanácsadó testületének tagja volt. Utóbbit szintén támogatta a tőzsdespekuláns alapítványa, az Open Society Foundations.

2023. július 10. 11:22
Elvittek egy autót a Róna utcából, búcsút inthet a kocsinak a TV2
Nem jutottak szóhoz.
Lezuhant egy 20 milliós ország alelnökének gépe, senki sem élte túl
Az államfő közölte a szörnyű hírt.
Még mindig fájdalmai vannak Besenczi Árpádnak, őszintén vallott a vele történtekről
Hónapokig a hétköznapi dolgok is problémát okoztak számára.
Űrporból építőanyag és növénytermesztés: Sci-fibe illő magyar kísérleteket végez majd az űrben Kapu Tibor
A magyar kutatóűrhajós elmondta, a Hunor program célja az volt, hogy magyar űrhajós magyar kísérleteket végezzen el ...
Rakétatámadás ért kereskedelmi hajókat az Ádeni-öbölnél
Rakétatámadás ért két kereskedelmi hajót az Ádeni-öbölnél brit tengerbiztonsági ügynökségek vasárnapi közlése szerin...
Felhőszakadás is kísérheti a zivatarokat
időjárás-jelentés, 2024. június 13., csütörtök, dél
Megfagyott a levegő a Mokkában, nem bírta ki könnyek nélkül Nyertes Zsuzsa
Orosz Barba is elérzékenyült.
Változékony időt okoz a front
időjárás-jelentés, 2024. június 13., csütörtök, reggel
Elképesztő átalakulás: 20 kiló mínusszal adott interjút az Operettszínház sztárja
Szervezete már segítségért kiáltott, először a térdei mentek tönkre, majd cukorbetegséget diagnosztizáltak nála.
Máris fel tudta használni Orbán Viktor a vasárnapi választásokon szerzett támogatást
Menczer Tamás: A nagy felhatalmazásnak, a nagy támogatásnak köszönhetően tudta Orbán Viktor megvédeni Magyarország b...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.