Magyar dalt énekeltek a gyerekek Novák Katalinnak Irakban - videó

Megható felvétel készült a nem mindennapi eseményről.

2022. december 10. 14:16

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a napokban Irakba utazott, hogy találkozzon Abdul Latif Rashid iraki elnökkel és Nechirvan Barzanival, a Kurdisztán Régió elnökével.

Az államfőnek azonban nem mindennapi fogadtatásban volt része Erbílben, ugyanis a kurd gyerekek a "Tavaszi szél vizet áraszt" című népdalt énekelték el magyarul. Az szívetmelengető előadásról videó is készült, melyet Novák Katalin osztott meg Instagram-oldalán szombaton délután.


Ám nem csak ez a kis meglepetés okozott örömteli pillanatokat a köztársasági elnöknek. Szombaton megnyithatták Erbílben a Meltho “Világosság” Nemzetközi Iskolát, mely rengeteg gyermeknek nyújt lehetőséget a tanulásra.

„Mi magyarok, cselekvő nemzet vagyunk. Ott vagyunk, ahol szükség van a segítségre.” – fogalmazott Facebook-posztjában az államfő.

Iraki látogatásának utolsó napján az államfő Maszrúr Barzánival, a Kurdisztáni Autonóm Régió miniszterelnökével közös ceremónián adta át a Hungary Helps Program támogatásával létrejött nemzetközi iskolát.

"Noha Magyarország nem nagy ország - mindössze tízmillió lelket számol -, nem vagyunk a legbefolyásosabb és leggazdagabb ország, de segíteni szeretnénk, s ha szükség van ránk, mi, magyarok, ott vagyunk" - fogalmazott köszöntő beszédében Novák Katalin.

"Mi, magyarok, a tettek emberei vagyunk" - mondta az államfő. Hozzátette: jól mutatja ezt az is, hogy "most is itt vagyunk, hogy támogassuk önöket és a közösségeiket".

Ha a nemzetközi kapcsolatokról van szó, Magyarország esetében három fontos alapelvet ki kell emelnünk, melyek közül az első az alázat. "Tisztelettudóan viselkedünk, nem kenyerünk mások kioktatása. Szeretnénk megérteni és megismerni a másikat" - fogalmazott Novák Katalin.

Második alapelvként a demokratikus megoldások mellett való kiállást és a demokrácia tiszteletben tartását, harmadikként pedig az erőszak és a terrorizmus minden fajtájának elítélését említette. "Ebből következik, hogy a nemzetközi terrorizmus a közös ellenségünk" - jelentette ki.


Novák Katalin
hangsúlyozta Magyarország keresztény identitását, s aláhúzta a keresztények világszerte tapasztalható üldöztetését is, "amiről beszélni kell, s amit nem szabad eltitkolnunk".

Keresztényként egymást kell megsegítenünk - hangoztatta az államfő, utalva a Hungary Helps Programra, melynek kezdetekor "a helyi közösségeknek való közvetlen segítségnyújtás vezényelt bennünket: legyen az egy iskola vagy bölcsőde alapítása, egy temető vagy templom helyrehozatala, úgy gondoljuk, hogy a kihívásokkal helyben kell szembenézni, s nem arra kényszeríteni az embereket és közösségeket, hogy elhagyják szülőföldjüket" - fogalmazott az államfő.

"Azt szeretnénk, hogy az önök közössége erős maradjon, ehhez azonban nemcsak a túlélés szükséges, hanem a fejlődés is, mi pedig ehhez szeretnénk hozzájárulni" - hangsúlyozta Novák Katalin.

Mint elmondta, nemcsak azért látogattak el ide, hogy találkozhassanak azokkal a magyar katonákkal, akik a nemzetközi terrorizmus ellen küzdve itt teljesítenek szolgálatot, hanem "hogy találkozhassunk önökkel és láthassuk, mit jelent a magyar nép befektetése az itteni helyi közösségeknek".

"Országom első női köztársasági elnökekéntremélem, hogy az iskola átadásával hozzájárulunk a nők szerepének megerősítéséhez is" - mondta Novák Katalin beszédében.

Maszrúr Barzáni a háláját fejezte ki Magyarország segítségnyújtása és keresztény testvériessége iránt. Mint elmondta, az iskolával "a következő generáció úttörőinek" teremtik meg a lehetőséget, hogy "leküzdjék ma és a holnap égető problémáit".

Megköszönte Novák Katalinnak látogatását és Magyarország "befektetését a térségünk népének jövőjébe" egyaránt. Mint hangsúlyozta, a megállapodással számos embernek esélyt adtak és megváltoztatták az életüket.

Az ünnepségen beszédet mondott II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka és Nikodémusz Daud Sharaf érsek is.

Novák Katalin szombaton jazidi menekült nőkkel és lányokkal is találkozott. Mint Facebook-posztjában írja, "szívszorító történeteket osztottak meg velem olyan jazidi nők, akiket több ezer társukkal elrabolt és bántalmazott az Iszlám Állam, pusztán vallási meggyőződésük miatt. Magyarország ebben a helyzetben is segít a Hungary Helpsen keresztül".


Forrás: MTI/ Címlapfotó: Novák Katalin hivatalos Facebook-oldala

Rengeteg embert temetett maga alá a lavina, tovább nőtt a halálos áldozatok száma
Újabb öt halálos áldozata van a lavináknak Ausztriában, így a hétvégén már nyolcan vesztették életüket az ország nyu...
Míg máshol hóvihar, addig Olaszországban erdőtűz tombol
Erdőtűz tombol Olaszország turisták körében kedvelt Dél-Tirol régiójának hegyeiben.
Felborult egy utasokkal teli busz, sokan a roncs alatt ragadtak - Fotó
Az elsődleges információk szerint elaludhatott a sofőr, ez okozhatta a balesetet.
Felrobbanhatott egy pálinkafőzde Bükkszenterzsébeten, mentőhelikopter landolt a helyszínen
Az elsődleges információk szerint egy idős férfi súlyosan megégett a baleset során.
30 autó ütközött az ítéletidőben, fotók érkeztek a helyszínről
Ráadásul a tömegszerencsétlenségtől nem messze egy másik tömegbaleset is történt.
Már 23-an haltak meg a brutális tűzben
Már 23-ra nőtt a chilei erdőtűz áldozatainak száma, és sokan vannak kórházban súlyos állapotban. A lángok napok óta ...
Folyóban ölte meg a cápa a 16 éves lányt
Cápa marcangolt szét egy 16 éves lányt Perthben, Ausztrália nyugati részén. A tinédzser barátaival jetskizett a Swan...
14 éves gyerek halt meg a hóviharban
Meghalt egy 14 éves fiú a hatalmas hóviharban Krassó megyében, Románia dél-nyugati részén. A gyerek síelés után a sz...
Kutyáját kereste a nő, végül ő tűnt el
A kutyáját indult megkeresni egy 70 éves asszony, akinek nyoma veszett a Zala Vármegyei Gősfán. Helybeliek, rendőrök...
Cigaretta miatt verték majdnem halálra
Két tizenéves és egy felnőtt vert meg, majd rabolt ki egy férfit Miskolcon még tavaly májusban. Bár korábban együtt ...
Tragédiával és sérüléssel indult, kiütéssel zárult a Barcelona mérkőzése
Orbán Viktor: Ez történt a héten - videó
Az Inter nyerte a városi derbit, a Milan kapura sem lőtt
Verekedő magyar utas miatt késett 18 órát a Wizz Air járata
Drogos, alkoholista világsztárok, akik még dicsekszenek is ezzel