Lezuhant egy utasszálító gép az ukrán határnál, rengetegen meghaltak

Szerda délelőtt lezuhant egy orosz Iljusin-76-os katonai repülőgép Oroszországban, az ukrán határ közelében fekvő Belgorodi területen. A gépen ukrán hadifoglyokat szállítottak, és összesen legalább 65 ember meghalt - írta meg az Index.

A BBC szerint az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a gépen 65 ukrán hadifoglyot szállítottak. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség pedig azt közölte, hogy rajtuk kívül 9 orosz volt a gépen.

Vjacseszlav Gladkov helyi kormányzó közölte, hogy értesítették az esetről, de részleteket még nem árult el. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hasonló nyilatkozatott adott a sajtónak.

Az esetről egy videó is felkerült az internetre, ami szerint a gép Jablonovo falu közelében zuhant le, és egy nagy robbanás látható rajta.


Az ukránok állítják: ők lőtték le a gépet, de nem igaz, amit az oroszok állítanak

Az Ukrajinszka Pravdának katonai források megerősítették, hogy valóban lezuhant egy Il–76-os utasszállító Belgorodnál, sőt azt állították, hogy ők maguk lőtték le.

A források viszont azt mondták, hogy az oroszok állításával szemben a gép nem ukrán hadifoglyokat szállított, hanem olyan rakétákat az SZ-300-as rakétarendszerhez, amelyekkel a harkivi területet lövik az orosz katonák.

Anton Herascsenko belügyminiszteri tanácsadó a Telegram-oldalán szintén azt írta, hogy a gépet az ukrán légvédelem lőtte le, és az oroszok csak az arcvesztést akarják elkerülni azzal a hazugsággal, hogy ukrán hadifoglyok voltak a gépen.

Ellentmondásos számok, közeli képek is vannak már

A tanácsadó azt is megjegyezte, hogy két orosz Telegram-csatorna is arról számolt be korábban, hogy a gépen 63 ember utazhatott, akik mind meghaltak. Egy harmadik, rendszerint az orosz légierőről író csatorna pedig azt írta korábban, hogy 76 ember és rajtuk kívül a gépen utazó személyzet is meghalt. Az utóbbi csatorna bejegyzését azóta törölték.

Eközben a Telegramon megjelent két olyan fotó is, amelyeken állítólag közelről láthatóak a gép roncsai:


Teljes a káosz: átszerkesztették a cikket, amelyben arról írtak, hogy az ukránok lőtték le a gépet

Az Ukrajinszka Pravda fentebb idézett cikkének szövegén időközben egy lényeges változást hajtottak végre:

A mostani változat szerint az ukrán katonák már csak azt erősítették meg, hogy a gép lezuhant, de már nincs szó benne arról, hogy ők lőtték le.

A lap nem sokkal később jelezte is azt, hogy előzőleg még a gép lelövéséről írtak a cikkükben. A frissítésben hozzátették: egy másik forrásuk „nem tudta megerősíteni” azt, hogy a gépet tényleg az ukránok lőtték le.

Ezzel párhuzamosan az ukrán védelmi minisztérium azt közölte a Szuszpilne hírportállal: egyelőre nem tudják megerősíteni azt, hogy az ukrán légvédelem lőtte le a gépet, jelenleg még ők maguk is gyűjtik az információkat az esetről. Anton Herascsenko a korábban idézett posztjában továbbra is azt írja, hogy „az ukrán hadsereg munkája” volt a gép lelövése, viszont azóta megosztotta a Szuszpilne információját is ezzel kapcsolatban, és azt is, hogy az Ukrajinszka Pravda információit közben módosították.

Vagyis röviden: továbbra is nagyon nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mi is történt pontosan, és a két fél beszámolója ellentmond egymásnak.

Három rakéta?

Eközben az orosz SHOT! Telegram-csatorna azt írja, hogy szerdán 192 orosz hadifoglyot cseréltek volna ki 192 ukránra a Belgorodi területen, de a támadás miatt ezt az egészet lefújták.

Állításuk szerint egy másik Il-76-os is 80 hadifoglyot vitt a helyszínre, ez a gép visszafordult, amikor a másikat találat érte. Hozzátették azt is, hogy a gépet három rakétával – véleményük szerint amerikai Patriot vagy német Iris-T rakétákkal – lőhették le.

A három rakétáról szóló információt Andrej Kartapolov, az orosz törvényhozás (Állami Duma) védelmi bizottságának vezetője is megerősítette a RIA Novosztyi szerint. A politikus a SHOT!-nak nyilatkozva hozzátette azt is: szerinte az ukrán hadsereg tudta, hogy hadifoglyok vannak a gépen, és direkt lőtték le, hogy Oroszországot okolhassák a haláluk miatt. Elmondása szerint az ukrán légierő is tudhatta, hogy hol fog repülni a gép, ezért kizárt, hogy összetévesztették valami mással.

Ezek után semmilyen fogolycseréről nem lehet szó

– mondta a politikus.

Állítólag a településtől 5-7 kilométerre zuhant le a gép

Az esetről készült videón állítólag látható a jablonovói középiskola épülete is. Az iskola igazgatója nemrég azt mondta a RIA Novosztyinak: az eset tőlük messze történt, és semmit sem érzékeltek a zuhanásból, őt magát például a kollégái tájékoztatták arról, hogy mi történt.

A helyi templom papja, Georgij atya eközben azt mondta a RIA Novosztyinak, hogy szerinte a településtől 5-7 kilométerre zuhanhatott le a gép a mezőn.

Hozzátette: ő maga nem látta magát a zuhanást, viszont a videón is látható robbanást már hallotta.

Egy orosz politikus „Washington és Brüsszel” felelősségéről beszélt

Ugyancsak a RIA Novosztyi szerint Leonyid Szluckij orosz törvényhozó az esetet kommentálva azt mondta: az olyan háborús bűnökért, mint a hadifoglyokat szállító gépek „embertelen” lelövése, „a washingtoni és brüsszeli” törvényhozók a felelősek.

A Telegram-oldalán megjelent bejegyzések szerint Szluckij ezzel lényegében egy korábbi felszólalását ismételte meg a mostani eset apropóján. A felszólalásban beszélt, hogy a Nyugat hozta létre a jelenlegi ukrán kormányzatot, és ezért övék a felelősség azokért a háborús bűnökért, amelyeket az ukránok elkövetnek (a bejegyzés szövege szerint a politikus egész pontosan úgy fogalmazott, hogy „egyenlő mértékben” terheli felelősség a washingtoniakat, brüsszelieket a történtek miatt, mint az ukránokat).

Az oroszok szerint mindenki meghalt a gépen

Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó most, magyar idő szerint dél körül közölte, hogy mindenki meghalt, aki a gép fedélzetén tartózkodott.

Az orosz fél korábbi kijelentéseinek tükrében szerint ez 74 főt jelenthet. Az ukránok viszont továbbra is azt állítják, hogy (az orosz fél állításával szemben) egyáltalán nem voltak ukrán hadifoglyok a gépen.

 

2024. január 24. 11:09
Borzalmas tragédia történt egy ifjúsági fociedzésen, két rohammentőt riasztottak
A rendőrség vizsgálja a történteket.
Régóta halogatott lépésre szánta el magát a magyar énekes, egészségügyi okokkal magyarázza döntését
Egy korszak lezárult.
Üzemanyagár-változás: Ez vár a dízelesekre péntektől
Ezúttal sem mindenkit érintenek a fejlemények. 
Véletlenül átlépte hangsebességet egy utasszállító gép, sikítozva kapaszkodtak az utasok
Erre még a pilóta sem számított.
Lemondásra szólították fel az elítélt Varju László DK-s képviselőt
A bíróság bűnösnek mondta ki a baloldali politikust.
Napi ige: Vigyázz, min jár az eszed!
„Az odafennvalókkal törődjetek, ne a földiekkel!” (Kolossé 3:2)
Kétségbeesve nyilatkozott a 60 kutyát tartó újszilvási nő, mindenét nekik adja, de az állatvédőknek kellett közbelépniük
60 kutyával élt együtt házában egy nő a Pest vármegyei Újszilváson. A nő a fűtés helyett is kutyatápra költött, vele...
Sokkoló verést vettek videóra Ócsán, kislányt ütött és rugdosott egy anya - videóval
Az áldozat elájult a verés közben, súlyosan megsérült. Kiderült, hogy miért támadott rá a nő. Megrázó felvételek köv...
Tények este teljes adás, 2024.február 23., péntek
FRONTÁLIS - Kisbuszok ütköztek Bárándnál, az egyik sofőr elaludt és átsodródott a szembe sávba, ahol letarolta a sza...
Tények este teljes adás, 2024.február 23., péntek
FRONTÁLIS - Kisbuszok ütköztek Bárándnál, az egyik sofőr elaludt és átsodródott a szembe sávba, ahol letarolta a sza...
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.