Lánczi Tamás: Tucker Carlson a szabad Amerika hangja

A hazafiként megfogalmazott véleményét a közösségi média által több száz millió emberhez eljuttató Tucker Carlsonra azért figyelnek sokan, mert sokkal őszintébben beszél, mint bárki más - mondta Lánczi Tamás politológus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Lánczi Tamást annak kapcsán kérdezték, hogy a neves amerikai médiaszemélyiség, befolyásos amerikai konzervatív politikai kommentátor a napokban interjút adott a Mandiner hetilapnak. Arra a kérdésre, hogy az amerikai közéleti szereplőnek mekkora hatása lehet az Egyesült Államok közvéleményére, a politológus azt mondta: Carlson eredetileg egy közkedvelt újságíró, aki azért rendkívül népszerű az Egyesült Államokban, mert "sokkal őszintébben beszél, mint bárki más". Hozzáfűzte: éppen ez az őszinteség lett sok a média számára, ezért igyekeztek leszámolni Carlsonnal Amerikában, ám nem számoltak azzal, hogy ő a "második nyilvánosság"; a közösségi média segítségével még annál is sokkal több emberhez fog eljutni, mint a Fox News amerikai hírcsatorna, korábbi munkahelye révén.

Lánczi Tamás szerint az a vélemény, amit Carlson képvisel, tulajdonképpen olyan, mint a "szabad Amerika hangja", mert ő maga is úgy gondolja: napjainkban az amerikai közvéleményben, nyilvánosságban, médiában, politikában csak az a fősodor jelenhet meg, amit Washington diktál, az alternatív véleményeket pedig igyekeznek elnyomni.

A fotó illusztráció: Lánczi Tamás Facebook-oldala

Kiemelte, hogy Tucker Carlson ma már nem újságíró, hanem annál sokkal több: egy komoly politikai véleményvezér, aki "lassan abba a magasságba emelkedik", ahol a korábbi elnök, Donald Trump van, hiszen arra a "néptribunusi szerepre", amelyet magáénak vall, nagyon sokan vevők az Egyesült Államokban.

Lánczi Tamás közölte: a médiaszemélyiség kemény és megalapozott kritikát gyakorol az amerikai politika felé. Elmélete szerint a két nagy párt felosztotta az amerikai politikai teret, kartellbe szerveződött, emiatt pedig a demokratikus akaratképzés lehetősége korlátozottá vált. Szerinte egy szűk kör dönti el, hogy mi fog történni, a választók pedig igazából mindegy, hogy melyik oldalra szavaznak - mondta Carlsonról a politológus.

A magyar-amerikai kapcsolatokról, illetve a magyar kormánynak a republikánus párt iránt megmutatkozó szimpátiájáról szólva Lánczi Tamás kifejtette: jelenleg Donald Trump az, aki Magyarország érdekérvényesítési szempontjából a legkedvezőbb politikát képviseli az Egyesült Államokban. Úgy véli: logikus, hogy a magyar kormányzat a republikánus párt trumpi szárnyára teszi a voksát, ugyanis ez a magyar érdek.

Kijelentette: Trump elnökként nem gátolta a magyar törekvéseket, vele Magyarország jól tudott együttműködni, ezzel szemben, a Biden-kormányzat számos országban beavatkozási politikát folytat. Példaként hozta fel, hogy David Pressman amerikai nagykövet magyarországi tevékenysége során is állást foglal, politikai rokonszenvet nyilvánít, főbírákkal találkozik. Az amerikai nagykövetség "'ahelyett, hogy az amerikai érdekeknek megfelelően lépne fel, a demokrata párt radikális, liberális szárnyának a szája íze szerint jár el, (.) agresszíven megpróbálja végrehajtani annak programját" - fogalmazott a politológus.

Aláhúzta: a magyar diplomácia ahhoz próbál viszonyulni, hogy milyen kínálat van az amerikai "politikai piacon", és ebből próbálja kiválasztani a számára legkedvezőbbet. Jelenleg ezt az ígéretet Donald Trump hordozza magában - tette hozzá. A beszélgetés során felidézték a Mandiner legfrissebb számában megjelent interjút, amelyben Tucker Carlson nyíltan beszélt Amerika álszentségéről: e szerint az Egyesült Államok a jó, és mindenki gonosz, aki az útjába áll egy általa vezetett világrendnek, közben pedig kormányokat dönt meg.

Lánczi Tamás azt mondta: az a politika, amit az Egyesült Államok folytatott az elmúlt 15-20 évben, eredménytelen volt. Sok olyan konfliktusba ment bele - utalt Afganisztánra, Szíriára és Észak-Afrikára -, amely nyugati szempontból véres, katasztrofális kudarccal, anyagi és emberi áldozatokkal járt. Közölte: Tucker Carlson morális érvelést használ, ezzel az emberek szívére hat. Azt mondja, hogy amit Amerika tesz, az helytelen, de azt is lehet mondani, hogy amit Amerika tesz, az a nyugati életforma szempontjából nem hasznos.
A politológus felhívta a figyelmet arra is, hogy Tucker Carlson "igazi hazafiként bírálja az amerikai kormányzatot", és azt szeretné, ha az Egyesült Államok visszatérne a 2000-es évek előtt járt útra. E szerint nem szabadna beavatkoznia más országok belügyeibe, új szövetségeseket kellene gyűjtenie és a demokrata szemlélet terjesztése helyett képviselnie kellene az amerikai érdekeket.

Sokban rímel egymásra az a kritika, amit Tucker Carlson és - sokkal diszkrétebb formában - a magyar kormány is megfogalmaz, ráadásul a "magyar és amerikai emberek között sok hasonlóság is van, így sok mindenben lehetne együttműködni" - mondta Lánczi Tamás.

Forrás: MTI

2023. augusztus 27. 13:22
Brutálisan csúcsbombázó a szurkolólány, de olyan derült ki róla, amitől hátast dobtunk – Fotók
Erre senki nem számított.
Forró fotóval mondott köszönetet a magyar reality sztár, erotikus képsorokat tett közzé
Mellét csupán egy falatnyi textil tartja a helyén.
Bajról árulkodhat a hajunk, érdemes a szakértő tanácsát megfogadnunk
Számos tünettől szabadulhatunk meg.
Megvan Magyarország pornófővárosa, itt a szexet néző települések toplistája - videóval
Ki kevesebbet, ki többet, van, aki állandóan, míg mások egyáltalán nem nézik. A legtöbben pedig tagadják, csakhogy a...
Meghalt a fiatal édesanya, 50 métert repült, édesapja megtörten nyilatkozott
Meghalt a kórházban az a 27 éves nő, aki két hete szenvedett motorbalesetet Pilisvörösvárnál. Barbara az öccsével me...
Tények teljes adás, 2023. szeptember 27., szerda
BRUTÁLIS - Majdnem megölte ismerősét egy férfi egy budapesti boltban. Sokkoló videón a támadás. A két férfi összeves...
Micsoda innováció!
Speciális üveg és egy különleges monitor. Megnyitották az első digitális ügyfélkiszolgáló bankfiók-kapszulát az Álla...
Ez az én sikersztorim!
A középiskolában átnéztek rajta, most meg szó szerint a 20 éves Pachert Balázs lábai előtt hever a fél ország, sőt v...
Nem engedtek át a török vámon egy turistát, elképesztő, mi volt a csomagjában
A fiatal nő sírva tiltakozott a börtön ellen.
Az sem baj, ha meghalok!
Hiába figyelmezteti őket az élet, ők nem állnak le, elmennek a falig. Feszegetik a határaikat, miközben a szeretteik...
Bemutatták Demeter Szilárd rendhagyó könyvét
Kiderült, mi tette tönkre Sydney van den Bosch házasságát
Gulácsi visszatért, a vártnál nehezebben jutott tovább a Lipcse a Német Kupában
Zelenszkij előtt ünnepelték a náci ukrán katonát - a lengyelek követelik, adják át nekik
Óriási góljával Szoboszlai Dominik mentette meg a Liverpoolt

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.