Közszolgáltatások és a közvilágítás korlátozása - Karácsony Gergelyék megint a budapestieket büntetik

A dúsgazdag szocialista politikusnő, a tengerből kilovaglásával botrányt keltő Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a napokban jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez. Hogy mindez mivel fog járni, ahhoz a Mediaworks Hírcentruma átnézte a vonatkozó terveket. Várhatóan csökkenteni fogják a sebességhatárokat, több autómentes övezetet hozhatnak létre Budapesten, korlátozzák a közszolgáltatásokat, rövidebb ideig lehet közvilágítás, és az üzletek búcsút inthetnek a kivilágításnak. Mindezek mellett oktatóvideókat is kapunk, hogy hogyan zuhanyozzunk kevesebbet.

2022. június 12. 10:39

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes csütörtökön a Spirit FM Aktuál című műsorában jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintje (Cities Energy Saving Sprint) nevű brüsszeli kezdeményezéshez, amelyet az Európai Bizottság, a Polgármesterek Szövetsége – Európa és a Régiók Európai Bizottsága nevű szervezetek indítottak el.

Fotó: Tüttő Kata Hivatalos Instagram-oldala

A kezdeményezés célja, hogy az önkormányzatok és a regionális kormányzatok csökkentsék az energiafogyasztásukat, méghozzá a nyári időszakban, a fűtési szezont megelőzően.

A cél a klímaváltozás elleni küzdelem és az Ukrajnával való szolidaritás, ugyanis Brüsszel a következményekkel nem törődve elhatározta, hogy Európa mind jobban függetlenedik az orosz energiahordozóktól.

A nemrég elfogadott olajembargó alapján az orosz olaj európai importja hamarosan jelentősen lecsökken: csupán néhány közép-kelet-európai uniós tagállam kapott átmeneti időt az orosz olajról való leválásra, köztük hazánk is. A többi EU-tag 2023-tól nem importál kőolajat Oroszországból.

A következmények már most látszanak: elszabaduló energiaárak, szorongató infláció. Mindeközben az oroszok nevethetnek a markukba, ugyanis a megdrágult energiahordozókat eladják Kínának és más ázsiai országoknak.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az energiatakarékossági sprinthez kapcsolódó felhívást május 30-án tette közzé a Régiók Európai Bizottsága, a közleményben Tüttő Katát is idézték, aki a szervezet Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottságának elnöke is egyben.

"Felhívom helyi és regionális közösségeinket, hogy csatlakozzanak a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez, amely növelni fogja az energiatudatosságunkat" – olvashatóak Tüttő szavai.

A fotó illusztráció: Shutterstock

A program dokumentációja az alábbi pontokat sorolja fel a kívánatos intézkedések között:

  • A középületek fűtésén és hűtésén való spórolás: télen csak 18 Celsius fokra lehet felfűteni, míg nyáron 25 fokig lehet lehűteni az épületeket;
  • Korlátozzák az üzletek kivilágítását és a közvilágítás idejét;

  • Rendszeresen autómentes napokat tartanak;

  • Több autómentes övezetet alakítanak ki;

  • Csökkentenék a sebességhatárokat;

  • A közszolgáltatások leállítását vagy korlátozását javasolják – például uszodák, sportközpontok, múzeumok – a magas energiaárak miatt.

A program ajánlásai részletesebben IDE KATTINTVA találhatóak meg angol nyelven.

Érdekesség, hogy a dokumentumban több település is visszajelzést küldött egy-egy javaslat megvalósításáról. Az észak-kelet romániai Flomanzában például úgy határozott a helyi önkormányzat, hogy éjjel 11 óra és hajnali 4 óra között lekapcsolják a közvilágítást. A döntés azért született, mert a 2021 januári 14 ezer lejről decemberre 60 ezer lejre drágult a közvilágítás havonta.

A lakosok nem voltak elragadtatva, sok támadás érte a városvezetést, mert a helyiek aggódtak a bűnözés mértékének emelkedésétől.

Az energiatakarékossági sprint eredményeit 2022 szeptemberében összesítik. Addig is a kommunikáció területén hasonló bravúrokra lehet számítani, mint ami a briteknél is megjelent. A Megoldások az Energiaszegénység Kezelésére (STEP) nevű programban, amely az EU társfinanszírozásával valósult meg, egy YouTube-csatornát hoztak létre, egy helyre gyűjtve az energiatakarossági tippeket.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt kampányban elmondott szavai – „fürödjenek kevesebbet” – itt már spórolási tippként is megjelennek.

A rövid videókban bemutatják, hogy hogyan csavarjuk le a fűtést, hogyan használjunk homokórát zuhanyzáshoz és hogyan mossunk hideg vízzel.

A videókból azt a fontos információt is megtudhatjuk, hogy ne hagyjuk nyitva a hűtő ajtaját... és már indulhat is a sprint.

Forrás: Origo

Címlapfotó: MTI/Mónus Márton

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Meghan Markle-nek megtiltották, hogy szakemberhez forduljon
Korábban sokkolta a közvéleményt, mikor öngyilkos gondolatairól beszélt, most elmondta, miért tette. 
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Csoda történt!
Egy pillanat alatt változott meg Pataky Attila élete néhány évvel ezelőtt. Akkor az egyik leghalálosabb kórral, vast...
Újabb csapás érte őket
A sárga csapat két meghatározó versenyzője, Szabó András Csuti és Visváder Tamás között éppen csak, hogy rendeződött...
Végső visszaszámlálás
Vasárnap véget ér az ország legnagyobb házibulija. Mindenki az utolsó megmérettetésre készül. A versenyzők már lázba...
Bemutatjuk Norbit
A legifjabb Schobert Norbit legalább egy órát kellett unszolni ahhoz, hogy beadja a derekát. Merthogy láthattuk őt m...
Lajcsi exkluzív
Nem adja fel, tovább küzd az igazáért és ártatlannak vallotta magát az áramlopási ügyében az ország trombitása. Gala...
A horvátok a foci új németjei, akiket nem lehet megtörni
Megvan a Farm VIP legújabb kiesője
Horvát kapitány: Nem vagyunk normálisak!
Az ocsmány erőszak és kínos magyarázkodások miatt saját műsorvezetője is elfordul az RTL Klubtól
A spanyol bohócbíró az argentin-holland meccset is nevetségessé teszi