Közszolgáltatások és a közvilágítás korlátozása - Karácsony Gergelyék megint a budapestieket büntetik

A dúsgazdag szocialista politikusnő, a tengerből kilovaglásával botrányt keltő Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a napokban jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez. Hogy mindez mivel fog járni, ahhoz a Mediaworks Hírcentruma átnézte a vonatkozó terveket. Várhatóan csökkenteni fogják a sebességhatárokat, több autómentes övezetet hozhatnak létre Budapesten, korlátozzák a közszolgáltatásokat, rövidebb ideig lehet közvilágítás, és az üzletek búcsút inthetnek a kivilágításnak. Mindezek mellett oktatóvideókat is kapunk, hogy hogyan zuhanyozzunk kevesebbet.

2022. június 12. 10:39

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes csütörtökön a Spirit FM Aktuál című műsorában jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintje (Cities Energy Saving Sprint) nevű brüsszeli kezdeményezéshez, amelyet az Európai Bizottság, a Polgármesterek Szövetsége – Európa és a Régiók Európai Bizottsága nevű szervezetek indítottak el.

Fotó: Tüttő Kata Hivatalos Instagram-oldala

A kezdeményezés célja, hogy az önkormányzatok és a regionális kormányzatok csökkentsék az energiafogyasztásukat, méghozzá a nyári időszakban, a fűtési szezont megelőzően.

A cél a klímaváltozás elleni küzdelem és az Ukrajnával való szolidaritás, ugyanis Brüsszel a következményekkel nem törődve elhatározta, hogy Európa mind jobban függetlenedik az orosz energiahordozóktól.

A nemrég elfogadott olajembargó alapján az orosz olaj európai importja hamarosan jelentősen lecsökken: csupán néhány közép-kelet-európai uniós tagállam kapott átmeneti időt az orosz olajról való leválásra, köztük hazánk is. A többi EU-tag 2023-tól nem importál kőolajat Oroszországból.

A következmények már most látszanak: elszabaduló energiaárak, szorongató infláció. Mindeközben az oroszok nevethetnek a markukba, ugyanis a megdrágult energiahordozókat eladják Kínának és más ázsiai országoknak.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az energiatakarékossági sprinthez kapcsolódó felhívást május 30-án tette közzé a Régiók Európai Bizottsága, a közleményben Tüttő Katát is idézték, aki a szervezet Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottságának elnöke is egyben.

"Felhívom helyi és regionális közösségeinket, hogy csatlakozzanak a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez, amely növelni fogja az energiatudatosságunkat" – olvashatóak Tüttő szavai.

A fotó illusztráció: Shutterstock

A program dokumentációja az alábbi pontokat sorolja fel a kívánatos intézkedések között:

  • A középületek fűtésén és hűtésén való spórolás: télen csak 18 Celsius fokra lehet felfűteni, míg nyáron 25 fokig lehet lehűteni az épületeket;
  • Korlátozzák az üzletek kivilágítását és a közvilágítás idejét;

  • Rendszeresen autómentes napokat tartanak;

  • Több autómentes övezetet alakítanak ki;

  • Csökkentenék a sebességhatárokat;

  • A közszolgáltatások leállítását vagy korlátozását javasolják – például uszodák, sportközpontok, múzeumok – a magas energiaárak miatt.

A program ajánlásai részletesebben IDE KATTINTVA találhatóak meg angol nyelven.

Érdekesség, hogy a dokumentumban több település is visszajelzést küldött egy-egy javaslat megvalósításáról. Az észak-kelet romániai Flomanzában például úgy határozott a helyi önkormányzat, hogy éjjel 11 óra és hajnali 4 óra között lekapcsolják a közvilágítást. A döntés azért született, mert a 2021 januári 14 ezer lejről decemberre 60 ezer lejre drágult a közvilágítás havonta.

A lakosok nem voltak elragadtatva, sok támadás érte a városvezetést, mert a helyiek aggódtak a bűnözés mértékének emelkedésétől.

Az energiatakarékossági sprint eredményeit 2022 szeptemberében összesítik. Addig is a kommunikáció területén hasonló bravúrokra lehet számítani, mint ami a briteknél is megjelent. A Megoldások az Energiaszegénység Kezelésére (STEP) nevű programban, amely az EU társfinanszírozásával valósult meg, egy YouTube-csatornát hoztak létre, egy helyre gyűjtve az energiatakarossági tippeket.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt kampányban elmondott szavai – „fürödjenek kevesebbet” – itt már spórolási tippként is megjelennek.

A rövid videókban bemutatják, hogy hogyan csavarjuk le a fűtést, hogyan használjunk homokórát zuhanyzáshoz és hogyan mossunk hideg vízzel.

A videókból azt a fontos információt is megtudhatjuk, hogy ne hagyjuk nyitva a hűtő ajtaját... és már indulhat is a sprint.

Forrás: Origo

Címlapfotó: MTI/Mónus Márton

Hírek érkeztek az Operettszínház táncművészének állapotáról
Folyamatosan javul az operettszínház táncművészének állapota azt követően, hogy súlyosan megsérült a terézvárosi ház...
Agyonverte beteg gyerekét, majd felgyújtotta holttestét a kegyetlen nő
Agyonverte Asperger-szindrómában szenvedő lányát egy nő, majd, hogy megússza felgyújtotta a holttestet, ez azonban n...
Megrázó információk derültek ki a kincsesbányai tragédiáról - Fotók
A rendőrség hivatalos közleményben tudatta a halálos baleset körülményeit.
Rendkívül nehéz nap vár Berki Krisztián családjára
A kétgyermekes apuka július elsején lenne 42 éves.
Lezuhant egy vitorlázó repülőgép Törökszentmiklóson, újabb fordulatot hozott az ügy
Légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt vádat emeltek a Törökszentmiklósnál lezuhant motoros vitorlázó repül...
Nagyon rossz hírt közölt a koronavírusról a WHO
A koronavírus újabb masszív hulláma várható Európában a nyáron - közölte csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Vil...
Nincs vége, megint bíróság elé állhat Amber Heard
Úgy néz ki Amber Heard-nek újra bíróság elé kell állni, ezúttal a 2015-ben elkövetett kutyacsempészési ügye miatt. A...
Egy fodrászüzlet előtt találták meg az eltűnt olimpiai aranyérmet
Egy fodrászüzlet előtt találták meg Jordyn Poulter amerikai röplabdázó május 25-én eltűnt olimpiai aranyérmét, amely...
Tények este teljes adás, 2022. június 30., csütörtök
TRAGÉDIA - Belefulladt a Dunába egy 16 éves lány Visegrádnál. Hétéves kishúga végignézte, ahogy elmerül. Tilos ott f...
Bevezethetik a nem megválasztásának jogát Németországban
Tizennégy éves kortól mindenki szabadon megváltoztathatja majd a nemét és a keresztnevét Németországban egy formálód...