Kocsis: meg kell őrizni a szuverenitást

A következő polgári kormány feladatának Magyarország "elvi és gazdasági szuverenitásának", valamint a béke és a biztonság megőrzését nevezte a Fidesz frakcióvezetője kedden Budapesten.

Kocsis Máté az Alapjogokért Központ Merre tovább? Az ötödik Orbán-kormány és a jobboldali konjunktúra lehetőségei című kerekasztal-beszélgetésén azt mondta: a család- és adópolitikában, ezzel együtt a középosztály megerősítésében is "tovább kell mennie" a következő kabinetnek.
Az olyan középosztály létrehozása, amelyhez saját szorgalma, tehetsége vagy képessége alapján bárki csatlakozhat, nemcsak a Fidesz célja, hanem nemzeti cél is - hangsúlyozta a kormánypárti politikus, aki úgy vélekedett, ez társadalmi-gazdasági erőt jelent majd, amely ebben az évtizedben, a veszélyek korában "segít bennünket a túlélésben".

Kocsis Máté a kormánypártok április 3-án aratott győzelmének okairól szólva azt mondta: az "elsősorban a Jóistennek", másodsorban a magyarok bölcsességének köszönhető.

A választási eredmény is igazolja - tette hozzá -, évtizedes félreértés, hogy a magas részvétel nem kedvez a kormánypártok támogatottságának. A Fidesz-KDNP-re szavazó 3 millió 60 ezer ember jóval több, mint akikkel pártjaik kapcsolatban állnak - emelte ki.

A Fidesz frakcióvezetője a további tanulságok között említette, hogy a jobboldal túlértékeli a liberális média szerepét.

Szerinte a baloldal félreérti a magyarokat, ami - mint fogalmazott - "poszt-SZDSZ-es betegség, értelmiségi-álértelmiségi probléma". Kitért arra is, hogy a baloldal nem látja be: változott a világ, véleménye szerint a baloldal dölyfösségéből indulat lett, abból pedig - mondta - vereség.
Kocsis Máté a baloldal vereségének másik okaként Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét jelölte meg.

A baloldal arra is rájöhetne, hogy "Gyurcsánnyal nem fog menni" - jelentette ki, hozzátéve, Gyurcsány Ferencnek ideje lenne elbúcsúznia a közélettől, "még akkor is, ha ezzel a jobboldal választási esélyei csökkennek".


A parlamenti munkára térve arról beszélt, hogy a szokásjogot a baloldal megsértette az üléstermi botrányaival, ezért annak a pártnak a bizottsági jelöltjét, amely nem támogatja a Fidesz-KDNP jelöltjeit, a kormánypárti szövetség ezután nem szavazza meg.

Kocsis Máté kiemelte, hogy a képviselői pozíción és a törvény által előírt kötelező egy bizottsági tagságon túl parlamenti tisztséget nem tudnak olyan képviselőknek adni, akik korábban az alkotmányos rend felszámolására irányuló nyilatkozatokat tettek.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója kijelentette: "Ma Magyarországon jobboldali konjunktúra van", hangsúlyozva, hogy a választást a Fidesz-KDNP az elmúlt tizenkét év nem mintamásoló, hanem mintaadó politikájával nyerte meg. A jogi elemző intézet igazgatója a következő ciklus történelmi feladatai között említette "az egyébként habituálisan baloldali" szavazók integrálását, akik közül sok százezren szavaztak április 3-án a Fidesz-KDNP-re és még többen nemmel a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseire.

Az eseményen Tóth Erik, a központ elemzője a választási eredmények több szempontból való csoportosításával mutatta be, hogy "igazolhatóan történelmi eredményt ért el a jobboldal április 3-án".

A kerekasztal-beszélgetésen Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója a Fidesz-KDNP választási győzelmét a jobboldal közösségére, a kormánypártok szervezettségére és politikai teljesítményére vezette vissza. Úgy vélekedett, hogy a veszélyek korában "a széles népi felhatalmazással" megválasztott stabil kormány védheti meg az országot.

Molnár Balázs jogász-politológus álláspontja szerint április 3-a miniszterelnök-választás volt, és Orbán Viktornak annál is nagyobb az előnye, mint ami az eredményekből látszik.

MTI/A címlapfotó illusztráció

2022. május 03. 14:51
Brutális balhé volt a XI. kerületben, az életéért küzdött az áldozat
A helyszínre mentők és rendőrök is érkeztek.
Elhunyt Schmidt Csaba
44 éves volt.
Csúnya baleset a 75-ösön, rosszul mérte fel a helyzetet a vétkes sofőr – Fotók
Figyelmetlenség állhat a baleset hátterében.
Újabb földrengés volt a Romániában, Magyarországon is érezni lehetett
Ismét megremegett a föld.
Közel 30 év után kimagasló sikerrel tért vissza a Zsákbamacska
A korábban is népszerű vetélkedő premier epizódja március 12-én, vasárnap este 20 óra 33 perckor került adásba a TV2...
Család autójába szállt bele egy dühöngő Győr-Mosonban, videón a bosszúszomjas sofőr ámokfutása
A részeg sofőrnél elszakadt a cérna.
Gyenge hidegfront közelít, de nem hoz lehűlést
időjárás-jelentés, 2023. március 21., kedd, dél
Tények délben teljes adás, 2023. március 21., kedd
FÜSTMÉRGEZÉS - Füstmérgezést kapott, meghalt egy idős nő Budapesten. A tűzhelyen felejtette az ételt, ez kapott láng...
Tények reggel teljes adás, 2023. március 21., kedd
DRÁMA - Horrorsérülés a nagycenki focipályán: hosszú perceken át küzdöttek egy fiatal focista életéért. Fejbe rúgták...
„Nagyon cuki lány” – világhírű énekesnő oldalán bukkant fel a magyar Nagy Ő
Erre senki nem számított.
Ettől félti leginkább kislányukat L.L. Junior válófélben lévő felesége
Molnár Nini megmutatta, mi van a ruhája alatt - videó
Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kenyai és a nigeri védelmi miniszterrel tárgyalt
Így élvezi a hatalmas hullámokat Bódi Sylvi - képek
Fidesz: Az inflációt a dollárbaloldal által támogatott szankciók okozzák