Kocsis Máté: Szuverenitási kérdés, hogy ne külföldi államok, tőkés csoportok, vállalati érdekközösségek vagy a pénzügyi világ finanszírozza a politikát

Ha úgy jut valaki közhatalomhoz, hogy közben valakinek a markában van, azzal az ország szuverenitását veszélyezteti - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kocsis Máté tájékoztatása szerint a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat hátterében az áll, hogy 2022-ben a magyar politikai baloldal külföldi pénzből kampányolt. Erre 1990 óta nem volt példa, sőt íratlan szabály volt az, hogy külföldről nem lehet kampányt finanszírozni, és a pártok számára eddig is törvényi tilalom állt fenn - mondta.

Ezt a megállapodást és tilalmat a jelenlegi szabályokat kijátszva a baloldal felrúgta, és külföldről fogadott el pénzt

- hangsúlyozta a politikus.

Úgy fogalmazott: szuverenitási kérdés, hogy ne külföldi államok, tőkés csoportok, vállalati érdekközösségek vagy a pénzügyi világ finanszírozza a politikát. Ha ezek a csoportok tesznek szert befolyásra a magyar közéletben, és úgy jut valaki közhatalomhoz, hogy mindeközben valakinek a markában van, az az ország szuverenitását veszélyezteti - jelentette ki.

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy gyanúja szerint a baloldal nem fogja támogatni ezt a javaslatot.

Fontosnak nevezte, hogy ezentúl minden választáson induló jelölőszervezetre és jelöltre ugyanazok a szigorú elszámolási és finanszírozási szabályok vonatkoznak.

A javaslat elemeiről szólva elmondta: az alaptörvény módosítása alapozza meg, hogy létrejöhessen a Szuverenitásvédelmi Hivatal. A büntető törvénykönyv módosítása pedig azt tartalmazza, hogy aki tiltott külföldi finanszírozást használ fel a választási kampányban, akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

A harmadik szabály az, hogy minden jelölőszervezetre ugyanazok a szabályok érvényesek, a negyedik része a törvényjavaslatnak pedig a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása - ismertette.

Ez a hivatal minden olyan külföldi beavatkozási kísérletet figyel, amely veszélyezteti az ország szuverenitását

- mutatott rá Kocsis Máté. Hozzátette, hogy a hivatal nem rendelkezik majd hatósági jogkörökkel, ugyanakkor számos adatot és információt megismerhet, bekérhet, és eljárást kezdeményezhet.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Fő feladata az lesz, hogy monitorozzon, észleljen és nyilvánosság elé tárjon minden olyan külföldi beavatkozási kísérletet, amely az alaptörvény rendelkezése szerint Magyarország szuverenitását sértheti - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

Kocsis Máté szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal működése borítékolhatóan komoly támadás alatt fog állni, nemcsak a magyar baloldaltól, hanem a "mikroadományozóktól" is, akik arra törekedtek, hogy pénzzel befolyást szerezzenek a magyar közéletben.

Régóta ismert ténynek nevezte a magyar belpolitikában azt, hogy külföldről spekulánsok, milliárdosok, sőt más állam bizonyos szervei beavatkoznak a magyar közéletbe, szerinte elég csak arra gondolni, hogy jó ideig a magyar média több mint 50 százalékát külföldről finanszírozták, vagy az ngo-k mennyi úgynevezett civil pénzt kapnak külföldről.

Nem az a kérdés, hogy médiát finanszíroz-e valaki külföldről. Az a nem mindegy, hogy ha valaki közhatalom gyakorlására tör, és őt vagy a szervezetét külföldről finanszírozzák - mutatott rá a különbségre.

A frakcióvezető szerint a törvények talán kellő visszatartó erőt jelentenek majd. Megjegyezte ugyanakkor, ismerve a magyar baloldalt és a nemzetközi baloldal finanszírozási rendszerét, minden szabályt megpróbálnak kijátszani a jövőben is.

Kocsis Máté várakozásai szerint a kettős mérce alkalmazásával Magyarországgal szemben megint hangos lesz a brüsszeli liberális elit, "mindenféle eljárásokat fognak kilátásba helyezni", de tudni kell mindenkinek, hogy a magyar szabályozás nem lesz kirívó más országokéhoz képest. Számos uniós tagországban léteznek szabályok a szuverenitás védelme érdekében - jegyezte meg.

Egy országnak ha tetszik, ha nem, mégiscsak joga az, hogy senki, sehonnan - az Egyesült Államokból vagy Brüsszelből, vagy a Föld bármely részéről - ne avatkozzon be a belügyeibe - vélekedett. Hozzátette: végképp ne vásároljon meg senki magyar baloldali politikusokat, ne pénzeljen olyan szervezeteket, amelyek az országra nézve döntéseket hozhatnak, mert ez sérti Magyarország szuverenitását.

Kocsis Máté úgy fogalmazott: a vitában szívesen részt vesznek, magabiztosan állnak az álláspontjuk mellett, és minden eszközt bevetnek azért, hogy érvényt is tudjanak szerezni mindannak, amit a szuverenitásvédelmi törvény tartalmaz - számolt be az MTI.

2023. november 26. 12:25
Egy fiatal lövöldözött Szolnokon, egy biciklis postást többször eltalált
Délutáni autókázásnak indult az egész.
Németh Lajos megerősítette a nyugtalanító pletykákat: A hír igaz
Élő adásban közölte a nézőkkel.
Tűz ütött ki egy németországi nyugdíjasotthonban, többen meghaltak
A tűzesetben egy tűzoltó és egy rendőr, valamint rengeteg idős sérült meg.
„Nem vagy olyan hülye, mint amennyire kinézel” - durván odaszúrtak az elismert magyar énekesnek a TV2 stúdiójában
Derült égből villámcsapásként érte.
Életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba egy csecsemőt, a szomszédok segítségét kérte a kegyetlen apuka
Görcsrohamot kapott, majd elájult.
Tóth Gabi elszökött szerelmével
Az énekesnő a megpróbáltatások után most igazán felszabadultnak tűnik.
50 éves lett a világ egyik legszebb nője – 10 érdekesség Eva Mendesről
A latin díva kirobbanó formában van, akár 20 évet is letagadhatna.
Péppé vert egy autista diáklányt néhány fiatal, súlyos sérülésekkel került kórházba - Videó
Az áldozat meg is halhatott volna édesanyja szerint.
Durva támadás ért egy tucat turistát, egy folyóból vitték őket kórházba
A tűzoltók mentették ki őket.
Négy hónapja elásott holttestre bukkantak Zalaegerszegen
A rendőrség mindössze három óra alatt elfogta a két elkövetőt.
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.