Kehi: a jelentés bizonyítja, hogy a Városháza pénzét vették fel

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) pénteken nyilvánosságra hozta a Lánchíd felújításának ellenőrzéséről készített részjelentését, amely alapján további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet.

Az MTI-hez eljuttatott, Gaál Szabolcs Barna Kehi-elnök által jegyzett részjelentés a fővárosi önkormányzat által az Európai Beruházási Banktól (EBB) felvett hitelből finanszírozott Lánchíd-felújítás ellenőrzése során feltárt pénzmozgásokról szól.

A tájékoztatás szerint a vizsgálathoz a Kehi adatokat kért be a hitelfelvevő fővárosi önkormányzat, a megvalósító Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. és a fővállalkozó A-Híd Építő Zrt. mellett a lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatokat ellátó Budapest Közút Zrt.-től, valamint a kivitelezésben részt vevő további 37 gazdasági társaságtól.

A hivatal emellett a lefolytatott, illetve folyamatban lévő hatósági eljárásokkal kapcsolatban megkereste a Közbeszerzési Hatóságot, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is, továbbá helyszíni egyeztetést is tartott a beruházás tervezőjével.

A részjelentés szerint a BKK Zrt. a fővárosi önkormányzattal kötött megvalósítási megállapodás alapján 2020. augusztus 4-én tárgyalásos közbeszerzési eljárást indított a Lánchíd felújításának kivitelezési munkáira.

A részvételre jelentkező szervezetek valamennyien érintettek voltak abban a 2016-ban összejátszás gyanúja miatt indult versenyfelügyeleti eljárásban, amely az M4-es autópálya építése kapcsán indult, és ahol a túlárazás gyanúja is felmerült - tették hozzá.

A BKK Zrt. a közbeszerzési eljárás eredményeként 2021. február 2-án az A-Híd Építő Zrt.-vel kötött fővállalkozási szerződést, amelyben vállalkozási díjként tartalékkeret nélkül nettó 18 721 210 427 forint szerepelt. Ez a Kehi megállapítása szerint csaknem két és félszerese a hídfelújítás 2018-ban becsült költségének.

A felek a fővállalkozási szerződést később két alkalommal módosították, amelyek eredményeként a vállalkozási díj nettó 18 742 591 093 forintra növekedett - áll a jelentésben. Megjegyezték: az A-Híd Építő Zrt. a beruházást 2023. május 15-én jelentette készre, a műszaki átadás-átvétel 2023. július 13-án fejeződött be.

A BKK Zrt. a Lánchíd felújításával összefüggésben - az időközben megrendelt pótmunkákkal együtt - nettó 19 328 775 252 forintot fizetett ki az A-Híd Építő Zrt.-nek, és a vállalkozási díjról kiállított részszámlákat a BKK Zrt. a fővárosi önkormányzatnak továbbszámlázta. A vállalkozási díj végső forrásaként a fővárosi önkormányzat által az EBB-től felvett hitel szolgált.

A fotó illusztráció: MTI/Balogh Zoltán

A részjelentésben közöltek szerint a Kehi a fővállalkozási szerződés megkötésének 2021. február 2-ai időpontjától kezdődően lekérte az A-Híd Építő Zrt. kifizetési adatait, amelynek eredményeként megállapította, hogy 1 330 119 759 forintot utaltak át a Sunstrike Hungary Kft.-nek, amely cég ügyleteivel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást folytat.

Kiemelték: az A-Híd Építő Zrt. három alkalommal - 2020. november 4-én, 2020. december 9-én és 2021. január 19-én - már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat a Sunstrike Hungary Kft.-nek, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás folyamatával. Az A-Híd Építő Zrt. ugyanis első alkalommal a Lánchíd-projekt kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok 2020. október 28-ai bontását követő egy héttel teljesített átutalást a Sunstrike Hungary Kft.-nek 71 648 320 forint összegben. A társaságnak ezután összesen 1 545 064 719 forintot utaltak át - jelezték.

Hozzátették: a Sunstrike Hungary Kft. a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forintot utalt tovább két ügyvédnek, akik egyike vele azonos épületben rendelkezett irodával.

Az átutalt összegből - a tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon - 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek.

Az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a beruházóhoz érkező kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel - állapította meg a Kehi, mellékelve egy táblázatot a pénzmozgásokról.

Közölték: a Kehi részjelentésében szereplő ügyletekkel kapcsolatban már nyomozás van folyamatban, azonban a hivatal megállapításai alapján további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet.

2024. április 12. 16:39
Rémisztő hajóbaleset történt a Monacói Nagydíjra érkező jachtok között, videó készült az ütközésről
Kis híján tragédiába torkollott.
Négy hónap után ismét rakétatámadás érte Tel-Avivot
A támadásban senki nem halt meg, a helyi mentőszolgálat néhány sérültről számolt be.
Újabb turbulencia-baleset történt, tucatnyian megsérültek a Qatar Airways járatán
Csupán néhány nappal a Singapore Airlines halálos balesete után.
Tetőtéri lakásból zuhant ki egy kisgyerek, nem élte túl
A helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni a kicsi életét.
125 millió forintos kárt okozott egy macska
Egy macska áraszthatta el vízzel a hollandiai Dokkum tanácsházát 325 ezer euró (125 millió forint) kárt okozva - köz...
Diéta? Csak azt ne!
Nehezen veszi rá magát a diétára, imádja a hurkát, a kolbászt, szalonnát, és ezek persze omlós fehér kenyérrel a leg...
Átmenetileg kevesebb zivatar
Időjárás-jelentés, 2024. május 26., vasárnap
Összebújva, esküvős fotókkal jelentette be Kucsera Gábor: Újra egy családot alkotnak
„A családom” – írta bejegyzésében az Európa-bajnok kajakozó.
Átadták az év menedzsere díjat
A legveszteségesebb évben lett egy nemzetközi pénzintézet magyarországi vezetője, mostanra rekord nyereséget ért el ...
Június 9-én a békéről döntünk
Egyre véresebb harcok dúlnak Ukrajnában, az orosz csapatok már északon is támadják az ukránokat. A nyugat viszont a ...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.