Karácsony nyáron, titokban, két nap alatt közel háromszázmillió forint prémiumot osztott szét

Nyáron, két nap leforgása alatt megközelítőleg háromszázmillió forintot osztott szét prémiumként Karácsony Gergely – tudta meg a Magyar Nemzet. Információik szerint a folyton pénzszűkét emlegető Karácsony titokban csaknem ötven vezetőnek hagyott jóvá egyenként is milliós extra juttatásokat.

Újabb részleteket tárt fel lapunk a fővárosi prémiumbotrányban. Korábban kérdéseket intézett a Magyar Nemzet Karácsony Gergely hivatalához azt tudakolva, pontosan mely fővárosi vezetőknek és mekkora prémiumot hagyott jóvá idén a főpolgármester. Azt a választ kapták, hogy a Városháza közérdekű adatigénylésnek tekintik megkeresésünket és azt a megfelelő helyre továbbították. A hivatalos válasz megérkezése előtt ugyanakkor megtudták: ha az önkormányzat embereinek kell prémiumot adni, akkor nem zavarja Karácsony Gergelyt Budapest pillanatnyi anyagi helyzete.

Információink szerint ugyanis a főpolgármester titokban, két nap alatt, július 20-án és 21-én

majdnem ötven fővárosi vezetőnek hagyott jóvá prémiumot, a csaknem félszáz érintett pedig összesen 280 millió forintnál is többet tehet zsebre. Úgy tudják, a premizáltak között a kulturális, a színházi élet több döntéshozója mellett számos önkormányzati cégvezető is megtalálható.

Mint arról korábban beszámoltak, Karácsony Gergely július 20-i döntése nyomán a BKK és a BKV vezetői hatalmas, több esetben közel tízmillió forintos prémiumot vehetnek fel. Az ügy érdekessége, hogy a főpolgármester egyetlen nappal később, 21-én Facebook-posztban számolt be arról, hogy nagyon súlyos a helyzet, nincs pénz, a BKK-nak meg kell emelnie a vonaljegyek árát, mert a kormány megszorít.

Karácsony döntése szerint egyébként Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kaphat.

Nem panaszkodhatnak a BKV-s vezetők sem. Bolla Tibor, a BKV Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója 9,6 millió, Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió, Szedlmajer László, a cég autóbusz- és trolibusz-üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió, Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 8,6 millió forintot zsebelhet be.

Karácsony döntött a BKV Panoráma Kft., illetve a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének jutalmáról is. Eszerint Kálmán Zsolt 2,76, míg Herczeg József kétmillió forint prémiumot kaphat.

A BKK, illetve a BKV felső vezetői tehát összesen 65 millió forint prémiumot vehetnek fel, a kifizetések az adott társaság költségvetését terhelik.

Karácsony Gergely egyébként elismerte a prémiumok engedélyezését, ám hangsúlyozta, az érintettek azért kaphatnak pluszjuttatásokat, mert teljesítették az ehhez szükséges konkrét vállalásokat.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mártha személyeskedett és sunnyogott

Közölték azt is, hogy a közlekedési cégek vezetői mellett, a fővárosi közműholding első embere, Mártha Imre is zsebre tehet 7,842 millió forintot prémium gyanánt, mégpedig a tavalyi munkavégzésére tekintettel. A döntés azért különösen érdekes, mert éppen a múlt év végén – októberben – állt le napokra a budapesti szemétszállítás. A Márthához tartozó fővárosi kukások nem tűrték tovább az alacsony munkabérüket, Budapestet pedig napok alatt elöltötte a szemét. Mártha kiemelt premizálását Kocsis Máté is szóvá tette, megemlítve, hogy miközben Karácsony siránkozik a főváros csődközeli helyzete miatt, Gyurcsányék kipakolják a kasszát, pont úgy, mint régen az egész országot. A Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének kritikájára Mártha Imre személyeskedő hangvételben reagált, a lap kérdésére ugyanakkor, melyben azt tudakolták, hogy milliárdosként lemond-e az extra juttatásról, nem válaszolt.


Karácsonynak a fegyelmi sem akadály

A lap birtokába került dokumentumokból kiderült, hogy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának is horribilis mértékű prémiumot hagyott jóvá a főpolgármester: Barts J. Balázs a 2022. évi prémiumfeladatainak teljesítéséért 9,48 millió forintot fizethet ki a vállalat Karácsony Gergely döntése nyomán.

Ez a közel tízmilliós összeg a cégvezető tavalyi alapbérének a 40 százaléka. Mindez azért is figyelemre méltó, mert a vagyonkezelő vezére az egyik főszereplője volt a Városháza-botránynak.

Emlékezetes, hogy 2021 novemberében jelentek meg az első hangfelvételek a sajtóban arról, hogy a patinás épületegyüttes lehetséges értékesítéséről tárgyaltak befektetőkkel, és a megbeszéléseken részt vett Barts J. Balázs is. Az egyik felvételen Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök beszélt arról, hogy a Városháza értékesítési projektjével kapcsolatban a vagyonkezelő cég vezetőjével kell egyeztetni. A botrány kirobbanása után Karácsony Gergely 2021 végén írásbeli fegyelmiben részesítette Bartsot, amiért – a főpolgármester szerint – felhatalmazás nélkül tárgyalt a Városháza értékesítéséről.

Ezt követően nyilvánosságra került, hogy többmilliós jutalmat kapott a cégvezető, amit a főpolgármester zavaros, egymásnak is ellentmondó nyilatkozatokban igyekezett előbb tagadni, majd megmagyarázni, mondván, hogy a pluszjuttatás még a fegyelmi előtti időszakot érinti.

Később viszont kiderült, hogy a 2021-es évre is kapott prémiumot a közben fegyelmivel elmarasztalt Barts.

2023. október 11. 16:52
Meghalt három beteg péntek éjszaka, teljesen kiürítettek egy kórházat
Mintegy kétszáz beteget, köztük gyermekeket evakuáltak.
Holttestet találtak Kecskeméten a Párkány utcában, láthatatlan gyilkos ölt az éjszaka
A tragédia pontos okait még vizsgálják.
Rémálommá vált egy esküvői ceremónia, kártérítést kapnak a családok
Felkavaró videó látott napvilágot a történtekről.
Íme 8 dolog, ami boldogabbá tehet téged - Te tudtad ezeket?
Keressük boldogságunk kulcsát az apró dolgokban!
Közúti fuvarozók: az ukrán áruszállítók miatt több száz magyar vállalkozás került veszélybe
Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére".
Leküzdötte a rákot, életmódot váltott
35 hetes terhes volt, amikor mellrákot diagnosztizáltak egy fiatal nőnél, mostanra viszont egy erős és egészséges éd...
Szökött malacot üldöztek a rendőrök
Szökött malacot üldöztek a rendőrök az egyik amerikai kisvárosban, Deptfordban, erről videó készült. Többször is meg...
Mezeket adományoztak az emléktornán
Több millió forintot érő 2Rule sportmezt adományozott a Pro Filii Alapítvány a sportoló fiataloknak, Ózdon. Az Ózdi ...
"Szörnyű dolgokat tettem, nem tagadom"
"Szörnyű dolgokat tettem, nem tagadom." - többek között ezt mondta a bíróságon az az ámokfutó, aki még két évvel eze...
Videón, ahogy a násznépre dőlt a fal
Legalább heten meghaltak, és több mint 20-an megsérültek egy esküvőn, amikor rájuk omlott egy fal India északi részé...
A budapesti atlétikai-vb legszebb jelenete kapta az idei Fair Play-díjat
Oroszország megindította a háborút eldönthető támadást, elképesztő pusztítás várható
Áder János: Az az ambíciónk, hogy minden második évben egy fenntarthatósági expót rendezzünk
Az unikornisnak számító japán szupersztár felfoghatatlan nagyságú szerződést kapott
Dömötör Csaba: Hetvenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.