Karácsony főtanácsadója nem engedné, hogy gázt használjunk a főzéshez

Karácsony Gergely klímaügyi főtanácsadója megszüntetné a sütés-főzésre használt gázt – derül ki egy baloldali intézet tanulmányából, aminek kidolgozásában Ámon Ada, a főpolgármester klímaügyi főtanácsadója és a környezetügyi főosztály vezetője is kulcsszerepet vállalt. A Mediaworks Hírcentrumának összeállításában részletesen bemutatjuk a baloldali Egyensúly Intézet klímavédelmi javaslatait. Ezek között olyan ötletek szerepelnek, mint az üzemanyag drágítása, adóemelés, az autók kitiltása a belvárosokból, a sebesség csökkentése az autópályákon, vagy éppen a húsmarhatartás támogatásának megvonása - írta meg az Origo. 

2022. július 12. 15:02

A szélsőséges brüsszeli ötletek és kritériumok gyűjteményeként értékelhető az Egyensúly Intézet júniusban készített többrészes tanulmánya, amelyben az ukrajnai háború miatt kialakult energiaválság és a klímavédelem kapcsán fogalmaztak meg javaslatokat.

A Závecz Research baloldali kutatócég vezetőjéhez, Závecz Tiborhoz köthető egyensúly intézet többek között kivezetné a főzési célú lakossági gázhasználatot, drágítaná az üzemanyagot és megsarcolná az autósokat.

A Hogyan érjük el a klímasemlegességet? című tanulmány legfőbb követelése, hogy 2026-ig szünjön meg a gázszolgáltatás a gázt kizárólag sütésre-főzésre használó (mérő nélküli, átalánydíjat fizető) mintegy 300 ezer háztartásban. A következő pontban azt írják, hogy 2026 és 2034 között minden háztartás konyhájából vezessék ki a gázt, majd arra is javaslatot tesznek, hogy 2025-től legyen tilos a gáz bekötése az új épületekben. A baloldali intézet 2030-ig 200 ezer háztartást egyszerűen leválasztana a gázhálózatról.


Hadjárat az autósok ellen

A tanulmányban szerepel az uniós karbonadó bevezetése is, amivel megsarcolnák a családi autókat és lakásokat. Ezen kívül emelnék a parkolási díjakat, tovább növelnék az üzemanyag árát, az autópályákon korlátoznák a sebességet, és a belvárosokból kitiltanák az autósokat.

Ez utóbbit úgy akarják elérni, hogy Magyarországon is kijelölnének úgynevezett „tiszta zónákat", vagyis olyan védett belvárosi körzeteket, ahová a legszennyezőbb autók nem, vagy csak magas díjak ellenében hajthatnak be. Az Egyensúly Intézet szerint emelni kell a műtrágyaárakat, a húsmarhatartásra adott támogatásokat pedig meg kell szüntetni.


Karácsony bizalmasa

Budapest baloldali vezetése kísértetiesen hasonló intézkedéseket sürget, illetve néhányat már meg is valósított: hadjáratot indított az autósok és gyakorlatilag mindenki ellen, aki közlekedni szeretne a fővárosban.

A párhuzam nem véletlen, hiszen a baloldali egyensúly intézet által készített tanulmányban szakmai segítséget nyújtott Ámon Ada, aki Karácsony Gergely főpolgármester klímaügyi főtanácsadója és egyben a főváros klíma- és környezetügyi főosztályának vezetője. Ámon egyébként régi bizalmasa, jó barátja a főpolgármesternek, 2019-ben a karácsony-féle árnyékkormány „zöldminisztere" volt.

Az akkor Ámon vezette Energiaklub 2015-ben és 2016-ban összesen 145 ezer dollár, mintegy 37 és fél millió forint támogatásban részesült Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatától.


Baloldali elemzők egymás között

Az Egyensúly Intézetet egyébként a Závecz Research kutatócéget vezető Závecz Tibor, a Policy Solutions elemző- és tanácsadó intézet korábbi társtulajdonosaként és igazgatójaként tevékenykedő Boros Tamás, valamint a GfK Hungária Piackutató korábbi igazgatójaként dolgozó Kozák Ákos alapította 2018 szeptemberében. Rajtuk kívül az intézet munkatársai közé tartozik az a Filippov Gábor, aki a Gyurcsány-korszak közepén, 2008-ban alapított baloldali Magyar Progresszív Intézetnél volt politikai és vezető elemző. De a Bajnai Gordonnal korábban együtt dolgozó Urbán László is az Egyensúly Intézet társaságát erősíti. Urbán tíz éve a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány gazdaságpolitikai koordinátoraként tűnt fel.

 

Fotók: Koncz Márton/Balogh Zoltán/Origo

Mentálisan beteg lehet az eltűnt anyuka
Egyre több a megválaszolatlan kérdés az eltűnt kétgyerekes anyuka körül. A 49 éves inárcsi asszonyt másfél hete kere...
Gyerekek melóban
Fakanalat és seprűt ragadtak a sztármamik csemetéi. Szigorúan befogják a kicsiket a házimunkába. Konkoly Ági például...
Dua Lipát várják a legjobban a Szigeten
A kaputól a pultokig, a pultoktól pedig a kempingig kísértük a Sziget Fesztivál első napjának látogatóit, megnéztük ...
Száz kilókat nyom fekve a világbajnok nő
Férfiakat megszégyenítő módon edzenek, több mint száz kilót is képesek kinyomni azok a sportolónők, akik a Fekvenyom...
Egy szépségkirálynő élete a szülés után
Mérföldkőhöz érkezett a gyönyörű szépségkirálynő élete, anyuka lett Kocsis Korinna. A fiatal sztármami Facebook csop...
Vér folyt a székesfehérvári kórházban, halálra rémült betegek kiáltottak segítségért
Rátámadtak a kórház egyik alkalmazottjára.
Bármikor jöhet a kistesó, elejtett pár szót a magyar sztár
Debreczeni Zita és Gianni Annoni mindig is nagy családot szeretett volna.
Az utolsó pillanatban menekültek ki a lángok közül - Tények 18.00
Egy családi ház melléképülete gyulladt ki, a szomszédok csak a füstre figyeltek fel... További részletek a Tényekben...
Ízekre szedték Berki Mazsit, Orosz Barbara a védelmére kelt
A műsorvezető élő adásban állt ki a gyászoló anyuka mellett.
Tények délben teljes adás, 2022. augusztus 11., csütörtök
BRUTÁLIS - 16-an sérültek meg egy buszbalesetben Budapesten. Egy szabálytalan sofőr hajtott a villamospótló elé, és ...