Karácsony bejelentette, hogy 3 év alatt csődbe vitte a fővárost

Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tartott a főváros anyagi helyzetéről és bejelentette, hogy a jobboldali sajtónak megint igaza lett: Budapest csődbe ment a baloldali városvezetésnek köszönhetően. Boldogok nem vagyunk, de meg sem lepődtünk, különös tekintettel arra, hogy már korábban foglalkoztunk azzal, hogy a főváros vezetése pár hónap alatt felélte a Tarlós István által hátrahagyott költségvetési többletet. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a kormány 148 milliárdot vett el Budapesttől, ez okozza a nehézségeket. A Tarlós István által hátrahagyott 180 milliárd forintról sorsáról – ami az általa említett összegnél önmagában jóval nagyobb –, valamint a rekord iparűzési adóbevételekről azonban nem tett említést - írta meg a Pesti Srácok.

A fővárosi önkormányzat felfüggeszti a kormány finanszírozását − ezzel a hangzatos bejelentéssel kezdte ma rendkívüli sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely főpolgármester a Városházán, ami annak fényében különösen erős túlzás, hogy a kormány éppen most jelentette be, hogy felére csökkenti az önkormányzatok rezsiköltségét. Budapest hercege azt is hozzátette, hogy „bevasalják a kintlévőségeiket” a kormánytól, szerinte ugyanis a főváros nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek 5−10 milliárd forint körüli összegek; azok átütemezését kérik az adóhatóságtól. Ugyanakkor a szolidaritási adót megkérdőjelezik, nem tartják törvényesnek. Mint mondta, közigazgatási bíróságon pert indítanak a szolidaritási hozzájárulás összegének csökkentésére. 

Karácsony hangzatos bejelentése azért is furcsa, mert a kormány által a tehetősebb önkormányzatokra kivetett szolidaritási hozzájárulást technikailag nem a gazdagabb, nagyobb bevétellel rendelkező helyhatóság fizeti be a központi költségvetésbe, hanem az állam vonja le az önkormányzatoknak juttatott támogatásokból, majd ebből biztosít többletforrást a szegényebb önkormányzatoknak. Egybehangzó vélemények szerint lehetetlen az, hogy egy település ne fizessen szolidaritási adót, hiszen azt a Magyar Államkincstár azonnal inkasszózza, amikor kiutalja az adott településnek szánt támogatásokat.

MTI/Koszticsák Szilárd

A baloldali főpolgármester a sajtótájékoztatóján azt is kifejtette: a kormányzati megszorítások a főváros pénzügyi helyzetét megnehezítették, és szerinte intézkedési csomag nélkül ezt az évet nem tudnák megcsinálni. Karácsony Gergely a mostani sajtótájékoztatón emlékeztetett: ciklusának első évét a Covid-járvány árnyékolta be, amelynek kezelésében szerinte a főváros jól teljesített. Mint mondta, a járvány Budapestet érintette a legkevésbé, és itt halt meg a legkevesebb ember. Kiemelte: az elmúlt fél év a fővárosnak pokoli nehéz volt, de szerinte az energiaszolgáltatásokon tudott spórolni a főváros. Szerinte azokat a nehézségeket, amelyeket nem a magyar belpolitika okozott, könnyen legyőzték.

A kormány elkötelezett egy Budapest-ellenes politika mellett

− hazudta Karácsony Gergely, aki a szolidaritási adó megnövekedését is kritizálta. A főpolgármester elmondta, hogy rendkívüli intézkedéseket vezet be a fővárosi városvezetés; ezek között szerepel az, hogy a fővárosi cégeknél és intézményeknél likviditási tervet vezetnek be, 15 milliárd forint működési kiadást az év utolsó negyedévére ütemeznek át. Emellett a BKV 24 milliárd forintos hitelt vesz fel, nagyon magas kamatterhek mellett.

Ugyanakkor továbbra is fenntartják az energiamegtakarítási programot, szigorú megtakarításokkal. Karácsony Gergely szerint a kormánypárti települések több pénzt kaptak a kormánytól, és a fővárosi önkormányzat semmilyen rezsitámogatásban nem részesült. Részletezte továbbá, hogy a Lánchíd felújításával kapcsolatban a hatmilliárdos támogatást továbbra is várják a kormánytól. Elmondta azt is, hogy 11 milliárdért trolibuszokat szereztek be, ezt előfinanszírozza a főváros, az uniós támogatásból el kell tudni számolni, ehhez is a kormány segítségét kérte. Valamint a főváros egy 16,6 milliárdos fejlesztési hitelcsomag felvételét is tervezi, amelyhez a kormány engedélye kell.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hová lettek a tartalékok?

A fővárosnak egyébként kiemelkedő bevételi lehetőségei vannak, adóbevételei minden korábbinál magasabbak. Budapest saját, elfogadott 2023. évi költségvetési rendelete alapján az idei évben várhatóan 76,4 milliárd forinttal növekszik az iparűzési adóbevétele a 2022. évihez képest. A főváros vezetése 2019-ben 214,2 milliárd forint megtakarítást örökölt az előző városvezetéstől, az emelkedő adóbevételek ellenére ezt mára felélték, 25,5 milliárd forintra csökkentették. 

Karácsonyék egyébként jelentős tartalékokkal is vághattak neki Budapest vezetésének, amelynek vége az lett, hogy mindössze 3 év alatt csődbe vitték az önkormányzatot. Tarlós István ugyanis 180 milliárdos tartalékkal adta át a kulcsokat, Tüttő Kata pedig még 2020-ban elismerte, megvannak a források. Az akkori főpolgármester-helyettes azonban még Karácsonynál is nagyobb mágusnak bizonyult, ugyanezen a sajtótájékoztatón nagyjából 2 perc alatt „el is tüntette” az előző városvezetés által a kasszában hagyott 180 milliárd forintot, amikor kifejtette, hogy valójában nincs a város számláján ez a pénz, vagy ha mégis, akkor meg már el van költve, vagy legalábbis el kellene költeni. Nos, igen, egy város életében előfordul, hogy bizonyos forrásokat el kell költeni.

Gyurcsány-ukáz

Az sem tűnik véletlennek, hogy Gyurcsány Ferenc nemrégiben a Spirit FM-nek adott interjújában azt mondta, hogy Karácsony „nem eléggé viszi bele Budapestet a kormány elleni harcba”, ezért elégedetlen vele. A főpolgármester pedig most is, mint mindig, teljesíti Gyurcsány utasítását, mert csak így maradhat hivatalban, ezért támadja most a kormányt. Közben Gyurcsányék zavartalanul szétlopják a várost.

 

2023. április 19. 17:01
Ledobta kutyáját a negyedik emeletről, 20 métert zuhant az öleb
A házikedvenc nem élte túl a zuhanást.
Húscafatok lepték el az autópályát, le kellett zárni a külső sávot - videóval
Horrorfilmben is megállta volna a helyét a sztráda látványa.
Könyv készül Jákob Zoltán életéből, titkokat árul el a Nagy Ő
Magyarország egyik leggazdagabb embere hamarosan az ország szeme láttára kezd párkeresésbe a Nagy Ő című reality ker...
Nem lehet halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot
A hegymászó holtteste nem került elő.
Kisgyerekeket késeltek meg egy játszótéren, videón a szíriai támadó
Három gyerek életveszélyes állapotban van.
Eltapsolta összes hitelét a kocsma pénzeszsákja, majd lóvá tette a rendőröket
A rejtélyes rablót a nyomozók nem találták.
Dömötör Csaba: Ez a brüsszeli politika legrosszabb arca
Az államtitkár elmondta, Magyarországot sok milliárdos büntetéssel sújtaná Brüsszel, ha nem fogadunk be menekülteket...
A tökéletes külső titka
Még a legszebb és legcsinosabb nőknek is készülniük kell a nyárra, azaz folyamatos energiabefektetés nélkül ők sem l...
Tények teljes adás, 2023. június 9., péntek
ÁLDOZATOK - Ketten meghaltak Gyöngyöstarjánban, miután elsodorta őket a patak megáradt vize. Hidakat és kerítéseket ...
Soha nem fogom abbahagyni!
81 éves, de nem áll meg, egy igazi örökmozgó a keszthelyi Bagyó Árpád, azaz Árpi bácsi. Megállás nélkül fúr, farag, ...
Újabb terrortámadás volt Szomáliában
Guardiola: tévedés, hogy egy olasz csapat csak védekezni tud
Megdöbbentő vádak az ukrán hadsereg ellen
Újabb világcsúcsot futott a kenyaiak sztáratlétája
Őrült mérkőzésen, elképesztő fordulatok után dőlt el a férfi kézilabda döntő