Így hálózza be a vidék Magyarországát Soros dollármédiája

Az utóbbi években látványosan terjeszkedett a baloldal politikai narratíváját sulykoló, kormánykritikus vagy egyenesen gyűlöletkeltő propagandasajtó, amelyet a finanszírozók miatt egyszerűen dollármédiának nevezhetünk. A Magyar Nemzet cikksorozatának befejező részében azt a vidéki médiahálózatot mutatják be, amelyet nagyrészt Soros György és a hozzá közel álló nem kormányzati szervezetek, NGO-k támogatnak dollármilliókkal.

Az utóbbi években jelentős mértékű külföldi forrásokat kapott a hazai baloldal a helyi sajtóorgánumainak megerősítésére, illetve az online térben és a közösségi médiában is erős vidéki portálok létrehozására. A legtöbb pénz ebben az esetben is Soros György amerikai spekuláns érdekeltségeitől érkezett.

A vidéki dollármédia-hálózat elsősorban az Ezalényeg.hu (Oraculum 2020. Kft), a Frisshirek.hu, az Ez Kell Magazin, a Nyomtass Te is! tevékenységén alapul, de ezenfelül található több kisebb helyi médium is, amely külföldről kap támogatásokat.


Egymilliárd a baloldali heccportál kiadójának

Elsőként a tavalyi választási kampányban messze a legnagyobb hirdetési összegeket elköltő, gyűlöletkeltő kiadvánnyal, az EzaLényeg nevű, számos aloldallal is rendelkező baloldali propagandaportált mutatjuk be.

Első ránézésre nem látszik, hogy milyen bevételekből biztosíthatják a működésüket, nem beszélve a hatalmas hirdetési költségeikről.

A heccportál óvatosan fogalmazva sem hemzseg a reklámoktól, az olvasottsága sem ostromolja a csúcsokat, a tulajdonos cég azonban dúskál a pénzben.

Az ifjabb Páva Zoltán alapította Oraculum 2020 Kft. megalakulásának évében, 2019-ben 206 milliós, majd 2020-ban 262 milliós és 2021-ben 667 millió forintos forgalmat bonyolított.

A pénz útjáról mindössze annyit lehetett sejteni, hogy a baloldali pártok, különösen a DK és az MSZP valamilyen módon szerepet játszanak a portál finanszírozásában. Erre nemcsak a portál tartalma, hanem a mögötte álló személyek kapcsolati hálója is utal: ifjabb Páva Zoltán édesapja korábban Komló MSZP-s polgármestere és a párt országgyűlési képviselője is volt az 1990-es évektől egészen 2010-ig.

A múlt év nyarán kirobbant külföldi kampányfinanszírozási botrány kapcsán kiderült, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy nevű alapítvány által a hazai baloldalnak juttatott, négymilliárd forintnak megfelelő dollárból bőven jutott az EzaLényeg kiadójának, az Oraculum 2020 Kft-nek is.

A Magyar Nemzet információi szerint a kampánytámogatás kétharmada Soros Györgytől származott.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) 2022. novemberi, valamint idén januári részjelentéséből megtudhattuk, hogy a Korányi Dávid vezette amerikai szervezet több mint egymilliárd forintot utalt át az Oraculumnak.

A NIK jelentéséből és az azt összegző Magyar Nemzet cikkből kiderül, hogy a baloldal külföldi kampányfinanszírozása során az EzaLényeget működtető cég több mint 320 millió forintot fizetett a Bajnai Gordon érdekeltségébe tartozó DatAdatnak, amely a baloldal választási kampányát bonyolította.

A Facebook hirdetéstárból kiderül, hogy csak az Ezalényeg.hu központi oldalára közel 228 millió forintot költöttek, míg a helyi oldalak közül kiemelkedik a miskolci, pécsi, heves vármegyei, pestlőrinci, debreceni, balatonvidéki, Nógrád vármegyei, győri, tiszaújvárosi, dél-balatoni, nyíregyházi, dél-budai, gödöllői, Csongrád-Csanád vármegyei, fehérvári, észak-pesti, ferencvárosi és a dél-pesti.

Az előbb felsorolt oldalak hirdetéseire közel 119 millió forintot költöttek. Ezenfelül a többi oldal népszerűsítése még nagyjából 150 millió forintba került.

Így csak a Facebook-hirdetésekre 2019 április 15. óta mintegy 497 millió forintot adtak ki.


Gurultak a dollárok a vidékieket „felvilágosító” kampánylaphoz

A Nyomtass te is! nevű lapot kiadó eDemokrácia Műhely Egyesület a NIK nemzetbiztonsági bizottság számára készült második részjelentése alapján 18 090 600 forintot kapott az Action for Democracytól.

Érdekes, hogy a választás előtti évben zárt nyereséggel először az egyesület, 22,5 millió forint adózás előtti eredménnyel. A 2021-es évben 61,4 millió forint támogatást kaptak, míg 2020-ban csak 11,4 milliót.

Az eDemokrácia Műhely Egyesület jogi képviselője László János, aki az egykori SZDSZ-es főpolgármester Demszky Gábor alatt a Budapest című portál felelős szerkesztője volt. A szervezet másik alapítója Sükösd Miklós, a Soros-egyetem, vagyis a CEU docense.

Korábban a Norvég Alap is szerepelt az eDemokrácia Egyesület támogatói között. A szervezet az Üvegfalu című pályázatával nyert a Norvég Alap kiírásán. Fontos megjegyezni, hogy Soros György alapítványa, az Open Society Foundations 2017-ben 35 ezer, míg 2020-ban 25 ezer dollárral támogatta az egyesület munkáját.

Az eDemokrácia Műhely egyébként tavaly aktívan hirdetett választásra buzdító bejegyzéseket. A kampányban 1,6 millió forintot költöttek a Nyomtass te is! felületén található hirdetésekre.

Érdekesség, hogy a Facebook hirdetési könyvtára szerint szintén ez a szervezet finanszírozta a Borsod24 (1,2 millió forint) és a Szol24 (434 ezer forint) helyi ügyekkel foglalkozó baloldali hírportálok internetes hirdetéseit is.

A honlapján magát pártoktól független közösségi hetilapnak és mozgalomnak bemutató Nyomtass te is! azzal a küldetéssel állt a nyilvánosság elé, hogy eljuttatja a valódi híreket a hiteles információktól elzárt településekre.

Ezzel szemben a választási kampányában, illetve azt megelőzően is csak baloldali híreket és álláspontokat jelenítettek meg, továbbá baloldali politikusok és celebek is részt vettek a lap népszerűsítésében, terjesztésében, például Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt is.

Az ismert kormánykritikus humorista, Bödőcs Tibor pedig a voksolás előtt néhány nappal egy vidékieket lenéző rövid videót tett közzé, amelyben felhívta a figyelmet a Nyomtass te is! újság terjesztésének fontosságára.

A fotó illusztráció

Debrecenben is építenék Soros új világát

Az országos hálózatok mellett egy-egy nagy megyeszékhelyen is igyekeztek kiépíteni Sorosék a saját világnézetüket népszerűsítő sajtót. Az Együtt Debrecenért Egyesület 1998-ban alakult, és a Facebook-oldalának névjegye alapján célja a helyi közéletben, kulturális életben részvétel, szerepvállalás.

A Civil Információs Portálon bővebb leírás is szerepel, amely szerint az egyesület célja a polgári egyesületi hagyományok fejlesztésével olyan debreceni szellemi műhely létrehozása, melynek tagjai a nyitott társadalom eszméjének jegyében kívánnak aktív köz-, illetve társasági életet élni.

Az egyesület szellemi műhelyként formálója kíván lenni a helyi közéletnek. Természetesen a nyitott társadalom eszméje melletti elkötelezettség egyben a Soros-hálózat iránti lojalitást is jelenti, hiszen mint tudjuk, az amerikai spekuláns „zászlóshajója” a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations, OSF).

A fentiek alapján nem meglepő, hogy a nyitott társadalom eszméjét valló Együtt Debrecenért Egyesület és az OSF között bizonyítható pénzügyi kapcsolat áll fenn.

A Soros-alapítvány 2019-ben és 2020-ban összesen negyvenezer dollárral támogatta a „civil” szervezetet. Az OSF ezt a pénzt kifejezetten egy helyi online portál létrehozására szánta és 2019-ben – egy ugyanilyen nevű Facebook-oldal átalakulásával és az Együtt Debrecenért Egyesület kiadásában – el is indult a Debreciner.hu, mely a saját bevallása szerint szoros kapcsolatban áll a Szabad Európa szerkesztőségével.

A Soros-hálózat tehát nemcsak országosan, hanem helyi szinteken is részt vesz a balliberális dollármédia létrehozásában és működtetésében, ugyanis a Debreciner.hu alapításának évében, 2019-ben, 15 ezer dollárt folyósított az OSF a portál működtetésére.

Az indoklás szerint a pályázat célja egy független, online, észak-kelet magyarországi regionális médium, a Debreciner.hu fejlesztésének támogatása. Egy év múlva, 2020-ban további 25 ezer dollárt utalt az OSF az Együtt Debrecenért Egyesületnek, szintén a helyi dollármédia működtetésének támogatásáért.

A Debreciner.hu-t kiadó Együtt Debrecenért Egyesületet – a már említett Civil Információs Portál nyilvános adatai alapján – Giczei Péter, Gadus István és Porcsin Zsolt vezeti. Giczei – aki a nyilvánosságban Giczeynek írja a nevét – egy beágyazott Soroshoz hű „civil” aktivista, hiszen amellett, hogy elnökként vezeti az Együtt Debrecenért Egyesületet, a Civil Kollégium Alapítvány (CKA) szakmai vezetőjeként és mentor-trénereként dolgozik.

A CKA 2016 és 2021 között közvetlen támogatásban részesült Soros György alapítványától. Az OSF öt év alatt összesen majdnem 2,5 millió dollárt utalt a CKA-nak, főként a „közösségi aktivizmus” elősegítésére. Az Együtt Debrecenért Egyesület csak 2023. február 12-én töltötte fel a 2021. évi egyszerűsített éves beszámolóját, amelyből kiderül, hogy 7,5 millió forint támogatást kaptak az Európai Unió költségvetéséből vagy más államtól, nemzetközi szervezettől.


Egri szín és kecskeméti „kecsup”

Eger is fontos színhelye Sorosék vidéki terjeszkedésének, a hevesi vármegyeszékhelyen az Egri Szín (Egriszín.hu) képviseli a dollármédiát.

A portált az Egri Újságíró Egylet Egyesület üzemelteti, amelynek vezetője, Weil Zoltán korábban a városi televízióban készített közéleti műsort Féktelenül címmel, és Soros egyeteme, a CEU mellett is kiállt 2017-ben.

Az újságíróegylet 2015-ben másfél millió forint támogatást kapott a Soros Györgyhöz köthető Ökotárs Alapítványon keresztül. Az online kommunikációs kampányt célzó projektet a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozta.

Az Egri Újságíró Egylet 2013-ban is nyert 2,6 millió forintot a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán, szintén az Ökotárson keresztül. Az Egriszín.hu tagja a Szabadhírek.hu-nak, amely saját magát a független vidéki sajtó gyűjtőoldalának nevezi.

A Szabadhíreket a szombathelyi régi szocialista kampányszervezőhöz, Gyurcsány Ferenc bizalmi emberéhez, Czeglédy Csabához köthető Nyugat Média és Világháló Egyesület adja ki.

Az egyesület az OSF támogatását is élvezi, hiszen 2017 és 2020 között összesen 259 142 dollárt, csaknem kilencvenmillió forintot kapott Soros György alapítványától.

Kecskeméten a dollármédium szerepét a KecsUP (Kecsup.hu) tölti be. A portál 2019-es indulásakor a Magyar Narancs számolt be arról, hogy a KecsUP.hu finanszírozását egy pici magáncég, az AB Holding Kft. végzi, tulajdonosa Alter Róbert és felesége.

A Kecsup.hu eddigi Facebook-hirdetéseit is az AB Holding fizette, összesen 394 121 forintot fordítva erre a célra.

A portál jelenlegi kiadóját, az Áramlat Alapítványt 2020 elején jegyezték be, és a kuratóriumában a DK-hoz, a Jobbikhoz és az MSZP-hez közeli személyek ülnek. De nemcsak az Áramlat Alapítvány vezetése mutat baloldali koalíciós jelleget, hanem a finanszírozása is.

Az elmúlt években a DK, az LMP és a Jobbik alapítványa is támogatta a szervezetet. Ahogy a Magyar Nemzet korábban megírta, 2020-ban és 2021-ben a Gyurcsány-párt alapítványától, az Új Köztársaságért Alapítványtól, az LMP-közeli Ökopolisz Alapítványtól és Jobbikhoz közel álló Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítványtól sok millió forint jutott a kiadóhoz.

Az Áramlat Alapítvány mögött a pártpénzeken túl amerikai dollárok is megjelentek, hiszen már a bejegyzésének évében részesült a Soros-hálózat adományaiból. Az alapítvány 2020-ban 15 ezer dollárt kapott az amerikai spekulánstól, kifejezetten a helyi portál fenntartásának támogatására.

A Kecsup.hu kiadóját 2021-ben is támogatta a Soros-hálózat. Az Áramlat Alapítvány Bíroság.hu-ra feltöltött beszámolója alapján 8,4 millió forintot kapott az Open Society Foundations svájci szervezetétől.


Pécsre és Sopronba is gurulnak a dollárok

A dollármédium Pécsett megtalálható, méghozzá a Szabad Pécs (Szabadpécs.hu) portál az, amelynek kiadója, a Freedom Media PR Kft. már részesült a Soros-hálózat adományaiból. A cég 2020-ban 15 ezer dollárt kapott az amerikai spekulánstól, konkrétan a Szabad Pécs fenntartására.

Az ország nyugati végében is fontosnak tartották Sorosék a média kiépítését.
Az Enyugat.hu 2020 óta létezik, és a Facebook-oldalukon található bemutatkozó sorokban azt írják: „hírek, helyben. Sopronból és környékéről, a határ mindkét oldaláról”.

A portál kiadója, a szombathelyi Nyugat.hu-t is működtető Nyugat Média és Világháló Egyesület 1999-ben alakult. A szervezet a már említett és többmilliárdos költségvetési csalás vádjával éppen bírósági eljárás alatt álló Czeglédy Csabához köthető.

A Soros-alapítvány 2017 és 2020 között összesen 259 ezer dollárral, vagyis nagyjából százmillió forinttal támogatta a Nyugat Média és Világháló Egyesületet. A fentieken túl az OSF 2020-ban közvetlenül is támogatta az Enyugat.hu-t, méghozzá 18 ezer dollárral, ami közel hétmillió forint volt.

Szegedre is megérkeztek a Soros-dollárok, ott a Szegeder.hu portált támogatja a spekuláns: ide 2020-ban szintén 18 ezer dollárt folyósított.


Márki-Zay egyik jelöltje volt a Frisshírek.hu kiadója

Zalaegerszegen egyelőre csak a gyanúja vetődött fel dollármédia jelenlétének, a 2022-ben létrehozott Frisshírek.hu-val kapcsolatban elképzelhető a tengerentúli finanszírozás. A Frisshírek.hu mind a 19 vármegyében jelen van helyi honlapok formájában. A hírportál kiadója a zalaegerszegi székhelyű Genesis Médiacsoport Kft.

A céget 2022-ben alapították, a laptulajdonos és felelős kiadó pedig Föőr Gábor, aki több újságíróval együtt Márki-Zay Péter volt baloldali miniszterelnök-jelölt köréhez állt közel, és mint tudjuk, a hódmezővásárhelyi polgármester által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom éppen 2022-ben kapott milliárdos nagyságrendű forrásokat az Egyesült Államokból.

Bár a bemutatkozásukban pártatlanságot ígértek, a portálon többségében a baloldalnak kedvező hírek jelennek meg.

Az Origó egy tavaly novemberi cikkében úgy fogalmazott, hogy „a Frisshírek kiadójának – az idei választások előtt egy hónappal alapított Genesis Médiacsoport Kft.-nek – a tulajdonosa, Föőr Gábor ugyanis egyértelműen Márki-Zay Péterhez kötődik.

A portál lapigazgatója tavaly a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelöltjeként indult az ellenzéki előválasztáson, és 2021 szeptemberében Márki-Zay maga ment el Zalaegerszegre, hogy személyes jelenlétével is támogassa a Frisshírek tulajának kampányát.

(...) Föőr Gábor csapata tízmilliós nagyságrendben költött hirdetésekre az elmúlt hónapokban, azt viszont nem tudni, milyen forrásokból futotta ezekre a reklámokra.”

Az Origó szerint mindez felveti a kérdést, hogy vajon az ellenzék bukott miniszterelnök-jelöltjét támogató média létrehozására is költöttek-e azokból a milliárdokból, amiket Amerikából küldtek ismeretlen adományozók a baloldal választási kampányára.

Azóta a Magyar Nemzet a napokban megírta, hogy információi szerint a sokáig ismeretlen „adományozók” egyike maga Soros György, méghozzá a négymilliárd forint kétharmadát a spekuláns biztosította.

A Frisshírek.hu tulajdonosa tagadta, hogy kaptak volna pénzt az MMM-től, és Márki-Zay Péter mozgalma is ezt kommunikálta. Sőt utóbbi egyenesen elhatárolódott attól a Föőr Gábortól, akit Zalaegerszegen indítottak a 2021-es baloldali előválasztáson.

Összegzésként megállapítható, hogy a nyílt társadalom eszmeiségének terjesztője, Soros György és nemzetközi hálózata dollármilliókat fektet be azokba a hazai sajtótermékekbe, amelyek látszólag a függetlenség és az objektivitás képviselői, valójában viszont azonos a céljuk a finanszírozóéval: az Orbán- kormány megbuktatása.

2023. április 26. 09:42
Megindultak az amerikai csapatok, 11 ezer katonát vezényeltek keletre
A franciákkal együtt.
Horror Mezőkövesden: Akasztás volt az erdőben
Felkavaró helyszíni képek készültek.
Most érkezett: Többen kizuhantak egy csepeli panelházból
Lesújtó tragédia történt.
Ráthonyi-Palácsik Tímea végleg feladta, megtört sorokat írt a leendő édesanyákhoz
„Már nem tudom, hogy nekem valaha megadatik-e ebben az életben” - írta.
Hihetetlen átváltozásáról mutatott fotót a TV2 sztárja
Szinte rá sem lehet ismerni.
Fiatal férfi holttestére bukkantak a Tátrában
Családja nagyon aggódott érte.
Rosszullét miatt gázolt egy sofőr Horton, majd árokba csapódott
Ketten súlyosan megsérültek.
Összeütközött és lezuhant két katonai helikopter
Gyakorlatozás közben lezuhant két japán katonai helikopter a szigetország déli részén lévő Izu-szigetek fölött, egy ...
Tények Plusz adás, 2024. április 21., vasárnap
TÚLÉLTEM A ZUHANÁST! - lepergett az élete, mialatt a biztos halál felé zuhant a repülőgépével. Ám csodával határos ...
Ilyen időre számítsunk április utolsó hetében
Április utolsó hetében is változékony, a megszokottnál hűvösebb idő várható.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.