Így avatkoztak be külföldről a lengyel választásokba: a Gyurcsány–Bajnai-féle kör támogatásai és adatgyűjtése (4. rész)

Minden pénzügyi, politikai és médiatámogatást megkapott a lengyel balliberális oldal külföldről, ami szükséges volt ahhoz, hogy többséget szerezzenek a múlt vasárnap lezajlott voksoláson. A Magyar Nemzet cikksorozatának utolsó, negyedik részében a Gyurcsány–Bajnai-kör, kiemelten az Action for Democracy és Dessewffy Tibor lengyelországi beavatkozását tárják fel.

Soros-féle médiavásárlás és NGO-finanszírozás, az uniós pénzek megvonása és politikusi nyomásgyakorlások, az Action for Democracy beavatkozása – mindezek együtt segítették a lengyel balliberális oldalt a vasárnapi választások előtt. Magyar szemmel nézve, a 2022-es magyarországi választásokhoz képest is komoly külföldi erők mozdultak meg a lengyelországi kormányváltás érdekében.  

A tét nagy volt: az Európai Egyesült Államok irányába való további elmozdulás, a kötelező migránskvóta bevezetésének elfogadása, illetve Ukrajna ellátása pénzzel és fegyverekkel.

A lengyel választásokat meghatározó külföldi befolyásolás komoly tanulságokkal szolgál a magyar nemzeti önrendelkezés szempontjából is. A Magyar Nemzet cikksorozatának utolsó, negyedik részében a Gyurcsány–Bajnai-kör, kiemelten az Action for Democracy és Dessewffy Tibor lengyelországi beavatkozását tárják fel.

Előbbi a Karácsony Gergely volt főtanácsadójához, Korányi Dávidhoz kötött szervezet ugyanis támogatást nyújtott olyan lengyel csoportoknak, amelyek a mostani választási kampányban is aktívan részt vesznek. A Sieci nevű hetilap többször foglalkozott az Action for Democracy lengyelországi aktivitásával, és azzal, hogy az általuk támogatott jogi személyek között tizenkét lengyel is található.

Ezek jórészt a jelenlegi kampányban is aktívak voltak, illetve az elmúlt években is rendre szerveztek kormányellenes demonstrációkat. Az Action for Democracy egyébként a honlapján is felsorolja az általa támogatott tizenkét lengyelországi csoportot.

Az Akcja Demokracja (Demokratikus Akció) szerintük arra kapott pénzt tőlük, hogy „szélesítse az állampolgári bevonódást és ösztönözze a demokratikus részvételt”. A Fundacja Inicjatywa Wschód (Keleti Kezdeményezés Alapítvány) a klímapolitikában kapott felvilágosító jellegű feladatot, és azért is pénzelték őket, hogy elősegítsék a fiatal lengyel nők demokratikus eljárásokban való részvételét. Hasonló okra hivatkozva finanszírozták külföldről az Ogólnopolski Strajk Kobiet (Nők Országos Sztrájkja) nevű alapítványt is.

A Fundacja Liberté! (Szabadság Alapítvány) kimondottan arra kapott pénzt Korányiéktól, „hogy Fordulópont nevű kampányával mobilizálja a lengyel állampolgárokat a 2023-as parlamenti választáson való részvételre”. Gyakorlatilag ugyanezért pénzelték külföldről az „Odważysz Się” („Mersz”) nevű csoportot is.

Külön csapat intézte a fiatalok mobilizálását, nyilván a balliberális oldal érdekében. A Stowarzyszenie 61 (61 Egyesület) egyértelműen a fiatalok közösségi médián keresztül történő „informálását és mozgósítását” segítette elő a Korányi-féle adományból.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ahogy Magyarországon, úgy itt is egy külön jogi egységet, a Lubelski Ośrodek Samopomocy (Lublini Önsegítő Központ) nevű NGO-t hizlalták fel pénzzel azért, hogy a választások szabályos, átlátható és fair lebonyolítását ellenőrizze.

A PolskieRadio24.pl cikkében idézték Korányi Dávidot, akit az Action for Democracy elnökeként mutattak be: „az Action for Democracy büszke arra, hogy támogathat olyan, párton kívül álló NGO-kat, amelyek a lengyelek nehezen kiharcolt szabadságának védelméért szállnak síkra […] az ő hangjuk kulcsfontosságú lesz a lengyel és közép-európai demokrácia megerősítésének e történelmi pillanatában.”

Látható tehát, hogy Korányiék nem tagadták, hanem – különböző általános leírásokkal ugyan, de – elismerték beavatkozási szándékukat. Ezzel együtt, ahogy Magyarországon, úgy Lengyelországban sem lehet tudni, hogy kik és egyenként pontosan mennyi pénzzel támogatták meg külföldről az egyértelműen kampányszereplőként működő balliberális szervezeteket.

Lengyelországban mindemellett „Do:łącz” néven vannak jelen Dessewffy Tiborék, tehát a Bajnai Gordonhoz és Gyurcsány Ferenchez köthető DatAdat-kör is. Ahogy arról a lengyel közszolgálati média, a TVPN 2023 júniusában Magyar találmány a lengyelországi választásokra? Egy titokzatos cég Észtországból és Soros agytrösztje című írásában beszámolt, hazánkhoz hasonlóan ott is az adatgyűjtés volt a csapat fő profilja.

A lengyel írás szerint az Orlen (a nagy nemzeti olajcég – a szerk.) bojkottálására, az abortuszszabályok liberalizálására, a transzszexualizmus népszerűsítésére és a húsfogyasztás korlátozására szólított fel egy „Do:Łącz” nevű szervezet, amely 2023 márciusában kezdte meg működését Lengyelországban.

A cikk szerint a projektért egy titokzatos, Észtországban bejegyzett cég a felelős, amely adatgyűjtéssel, elemzéssel és szavazói profilalkotással foglalkozik. A cég tulajdonosa az a Dessewffy Tibor, aki „a magyar ellenzéki kapcsolatairól és a milliárdos Soros Györgyről ismert”.

„Eleged van a jelenlegi kormányból? Kapcsolódj” – szólt a tavalyi magyar választásról már ismert, nem túl szofisztikált stílusú balliberális felhívás. Dessewffyék olyan szervezetekkel működtek együtt a lengyel közmédia szerint, mint az abortuszpárti Women's Strike, a transzszexualitást és az LMBT-közösséget népszerűsítő Transition nevű weboldal, valamint a már említett Wschód nevezetű szervezet, amelyet ugye Korányiék is pénzeltek, és amely az Orlen támadását végezte.

A Gyurcsány-tanácsadóféle projekt egyértelműen a balliberális oldalt segítette, és a kormánypártokat támadta a lengyel kampányban.

Emlékezetes, hogy a magyar kampányban is aktív volt Dessewffy. Médiaprojektje, az Erősítő magát egy korszakalkotó oldalként írta le, azzal a céllal, hogy egyes cikkek, témák minél több emberhez eljussanak.

Az oldalról keveset lehet tudni, üzemeltetője az Amplify App, amely egyben az adatkezelő is. Érdekesség, hogy a cég székhelye az észt fővárosban, Tallinnban található. Ez a cím megegyezik a DatAdat OÜ nevű vállalkozás székhelyével. Ugyanez az Amplify App tűnt fel az említett „Do:Łącz” nevű portál adatkezelői nyilatkozatában is.

Egy másik lengyelországi cikk, amely a wpolityce.pl nevű portálon jelent meg, nem mulasztotta el megjegyezni, hogy Dessewffy a Soros György és fia által finanszírozott ECFR nevű szervezet tagja.

„Érdekes módon magában a testületben is helyet kapott Danuta Hübner és Radosław Sikorski, a PO európai parlamenti képviselői, Rafał Trzaskowski Varsó polgármestere, valamint a Báthory Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, Edwin Bendyk és a Stratégia 2050 Intézet igazgatója, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz” – írta a lengyel jobboldali portál.

Címlapfotó: MTI/Beliczay László

2023. október 26. 12:11
Többen meghaltak hóviharokban Ukrajnában
Tízen meghaltak az Ukrajnában dúló hóviharok miatt..
Holttestre bukkantak a Marosban, kiderült, ki az áldozat
Két városból is jött segítség, de az életét már nem lehetett megmenteni.
Szijjártó Péter: A NATO ragaszkodjon korábbi döntéséhez!
Mi, magyarok speciális földrajzi helyzetben vagyunk, hiszen keletről a háborútól szenvedő Ukrajna, délről pedig Euró...
Körözött török terroristát fogtak el Magyarországon
Emberölésért és fegyveres terrorszervezet tagjaként körözték a hatóságok azt a 23 éves török férfit, akit társával e...
Felavatta az idei első havat egy gyergyói maci, gyermekként csúszdázik a kis cuki
Videón az önfeledt bocs.
Többen megsérültek egy középiskolában, két diákot mentőhelikopterrel szállítottak kórházba
Több társára rátámadt egy diák, majd öngyilkos akart lenni.
Tények teljes adás, 2023. november 29., szerda
TRAGÉDIA - Szívszorító tragédia: megszülte, magához ölelte ikergyerekeit, majd hirtelen rosszul lett és meghalt egy ...
Ez volt a szörnyű valóság!
Számtalan támadás érte már Zámbó Jimmy miatt Peter Srámeket. A fiatal énekes viszonya mondhatni, nem túl rózsás a Zá...
Idegösszeomlást kapott
Minden szülő számára szívbemarkoló fájdalom, ha a gyerekénél rosszindulatú daganatot fedeznek fel az orvosok. Hát mé...
Íme, a világ legerősebb nője
Hogyan képes egy nő vagy egyáltalán bárki közel fél tonnát megmozgatni? Már pedig egy 32 éves nőnek sikerült. 400 ki...
Jön az év eddigi legfontosabb meccse: a kupatavaszért játszik a Fradi
Meghalt Henry Kissinger
Több fronton is véres harcok folynak, az ukránok Moszkvát támadták
Véget ér a tűzszünet, folytatódnak a pusztító rajtaütések
Ónos eső és havazás után durva lehűlés jön

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.