Húszmilliós pénzszórás és luxusautó-bérlés a fővárosi állatkertnél

Több mint húszmillió forintért bérel luxusautót a Szabó Roland fémjelezte Fővárosi Állat- és Növénykert – ez derül ki az állatkert által közzétett nyilvános beszámolóból. Az eset ugyanakkor csak hab a tortán, hiszen nem ez az első, Szabóhoz köthető ügy. A sokáig Karácsony Gergely támogatását élvező, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként számon tartott operatív igazgató ugyanis annak ellenére tarthatta meg vezető pozícióját, hogy nyilvánosságra került, csalással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsította meg a rendőrség - írta a Magyar Nemzet.

2022. november 29. 17:28

Több tízmilliós pazarlás és pénzkidobás folyik a Szabó Roland operatív igazgató fémjelezte fővárosi állatkertnél – legalábbis erre lehet következtetni abból a 2021. évi pénzügyi beszámolóból, amiben az állatkert által megkötött, ötmillió forintot meghaladó szerződések egyes részleteit tették közzé. Az adatokat böngészve ugyanis rögtön szemet szúrt, hogy az egyik, öt évre szóló megállapodás például egy luxusautó bérléséről szól. A BMW X3 xDrive30d M Sport hobbiterepjáró használata több mint 22 millió forintba kerül, és jó kérdés, vajon miért van szüksége az állatkertnek egy ekkora költséget felemésztő jármű bérlésére. Persze, ezen a pazarláson annyira nem is kellene meglepődnünk, hiszen a Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként emlegetett Szabó ennél jóval komolyabb ügyekben kénytelen magyarázkodni.

Szabó Roland 2019 novemberében lett a fővárosi önkormányzat által működtetett Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója, majd 2020 februárjában a főigazgató általános helyettese. Persányi Miklós főigazgató lemondását követően, 2020. március elsején Karácsony Gergely főpolgármester megbízta Szabót a főigazgatói feladatkör átmeneti ellátásával, majd a Fővárosi Közgyűlés az év szeptemberében elfogadta a főigazgató kiválasztását célzó nyílt pályázat kiírását.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

"Szabó Rolandot javasolta az öttagú szakmai bizottság a nyílt pályázaton aspiráló hat jelölt közül a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának. Szabó Roland 2019. novembertől operatív igazgatói pozícióban, majd 2020. februártól főigazgató-helyettesként bizonyította tettrekészségét és alkalmasságát az intézmény vezetésre" – ezt 2020. november 26-án közölte a Budapest.hu. Karácsony Gergely főpolgármester pedig Szabót 2021. január 1. napjától öt év határozott időre kinevezte a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának.

A történet onnantól vált kínossá, hogy nyilvánosságra került: Szabót már két hónappal korábban, 2020. szeptember 10-én üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Gyöngyösi Rendőrkapitányság. A gyanúsítás előzményéről a Privát Kopó bűnügyi portál közölt annak idején részleteket. Eszerint a férfi korábbi munkáltatója a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. volt, ahol 2017. január 1. és 2019. október 31. között a cég ügyvezetői tisztségét töltötte be. Szabó ellen valótlan gazdasági eseményekről szóló számlákkal és azok értékének kifizetésével, valamint a kft. házi pénztárból jogosulatlanul történt készpénzfelvétellel (a felvett összeg közel húszmillió forint) összefüggésben a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. új ügyvezetője tett büntetőfeljelentést, a rendőrség pedig ez alapján meg is gyanúsította Szabót. Úgy tudjuk, az eljárás továbbra is folyamatban van.

Az sem mellékes, hogy – információnk szerint – Szabó korábbi tevékenységével kapcsolatban polgári peres eljárás is zajlik a Gödöllői Járásbíróság előtt. A per arról szól, hogy az állatkert operatív igazgatója igencsak rosszul gazdálkodhatott korábbi munkáltatója pénzével, és olyan üzleti partnerekkel kötött szerződést, amelyek vagy egyáltalán nem teljesítették, vagy rosszul végezték el a szerződésben vállalt munkákat. A megbízott vállalkozásoknak ennek ellenére összesen több mint ötvenmillió forintot fizettek ki.

Miután a sajtó felkapta a csalási ügyet, Karácsony kihátrált és visszavonta Szabó Roland főigazgatói kinevezéséről szóló határozatát, persze a Főpolgármesteri Hivatal ezzel kapcsolatos közleményében hangsúlyozták azt is, hogy korábbi kinevezettjük főigazgató-helyettesként tovább dolgozik a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A fellelhető adatok szerint jelenleg operatív igazgatóként tevékenykedő Szabóról sokat elárul az a munkahelyi konfliktusa is, amit az Origó írt meg korábban, miszerint azért bocsájthatta el Mézes Rózsát, a Fővárosi Állat- és Növénykert gazdasági igazgatóját, mert a szakember egymás után hozta főnöke tudomására az intézmény botrányos ügyeit. Ennek ellenére elismerés helyett szerződést bontottak Mézessel. Az Origó szerint a közöttük lévő feszültség alapvetően abból adódott, hogy míg Mézes a szakmai vonalat képviselte, addig Szabó a Városházának köszönhetően Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként került az intézmény élére.

Rengeteg embert temetett maga alá a lavina, tovább nőtt a halálos áldozatok száma
Újabb öt halálos áldozata van a lavináknak Ausztriában, így a hétvégén már nyolcan vesztették életüket az ország nyu...
Míg máshol hóvihar, addig Olaszországban erdőtűz tombol
Erdőtűz tombol Olaszország turisták körében kedvelt Dél-Tirol régiójának hegyeiben.
Felborult egy utasokkal teli busz, sokan a roncs alatt ragadtak - Fotó
Az elsődleges információk szerint elaludhatott a sofőr, ez okozhatta a balesetet.
Felrobbanhatott egy pálinkafőzde Bükkszenterzsébeten, mentőhelikopter landolt a helyszínen
Az elsődleges információk szerint egy idős férfi súlyosan megégett a baleset során.
30 autó ütközött az ítéletidőben, fotók érkeztek a helyszínről
Ráadásul a tömegszerencsétlenségtől nem messze egy másik tömegbaleset is történt.
Már 23-an haltak meg a brutális tűzben
Már 23-ra nőtt a chilei erdőtűz áldozatainak száma, és sokan vannak kórházban súlyos állapotban. A lángok napok óta ...
Folyóban ölte meg a cápa a 16 éves lányt
Cápa marcangolt szét egy 16 éves lányt Perthben, Ausztrália nyugati részén. A tinédzser barátaival jetskizett a Swan...
14 éves gyerek halt meg a hóviharban
Meghalt egy 14 éves fiú a hatalmas hóviharban Krassó megyében, Románia dél-nyugati részén. A gyerek síelés után a sz...
Kutyáját kereste a nő, végül ő tűnt el
A kutyáját indult megkeresni egy 70 éves asszony, akinek nyoma veszett a Zala Vármegyei Gősfán. Helybeliek, rendőrök...
Cigaretta miatt verték majdnem halálra
Két tizenéves és egy felnőtt vert meg, majd rabolt ki egy férfit Miskolcon még tavaly májusban. Bár korábban együtt ...
Tragédiával és sérüléssel indult, kiütéssel zárult a Barcelona mérkőzése
Orbán Viktor: Ez történt a héten - videó
Az Inter nyerte a városi derbit, a Milan kapura sem lőtt
Verekedő magyar utas miatt késett 18 órát a Wizz Air járata
Drogos, alkoholista világsztárok, akik még dicsekszenek is ezzel