Hónapok óta tervezte a vérengzést a buffalói merénylő

Online felületeken megosztott bejegyzések is igazolják, hogy hónapok óta tervezte a múlt vasárnap Buffalóban elkövetett, tíz halálos áldozattal járó lövöldözést annak 18 éves, fehér radikális elkövetője.

2022. május 17. 17:34

Két nappal azután, hogy a 18 éves Payton Gendron tüzet nyitott a New York államban lévő Buffalo egyik élelmiszerüzletében, a nyomozás során napvilágra kerültek az elkövető online naplóbejegyzései, amelyek hónapokra visszamenően igazolják, hogy a fajgyűlölet motiválta fiatalember előre megtervezte a Buffalo javarészt feketék lakta környékén elkövetett vasárnapi lövöldözést.

A tíz ember halálát okozó Payton Gendron a Discord online közösségi csevegő felületen múlt novemberben írt egy élőben közvetítendő, afroamerikaiak ellen irányuló megrendezett lövöldözésről, naplóbejegyzés formájában pedig beszámolt róla, hogy március elején megfigyelés céljából elutazott a lakhelyétől 320 kilométerre található buffalói élelmiszerboltba.


Az elkövető által online megosztott anyagok között - amelyeket az AP amerikai hírügynökség is szemlézett - fellelhető egy kézzel rajzolt térkép arról a buffalói élelmiszerboltról, ahol vasárnap a lövöldözést elkövette, valamint egy becslés arról, hogy márciusi látogatásakor hány fekete embert látott a szupermarketnél. Emellett az online felületen egy beszámoló is olvasható arról, ahogyan - az elkövető vélhető megfigyelése közben - egy fekete biztonsági őr megszólította őt, érdeklődve, hogy mit csinál ott. A vasárnapi lövöldözés halálos áldozatainak mindegyike afroamerikai, egyikük pedig a bolt biztonsági őre volt.

A szövetségi hatóságok egy 180 oldalas dokumentum hitelességét is vizsgálják, amelyet valószínűsíthetően az elkövető készített. Ebben leírja, hogy a tervezett támadás a nem fehér és nem keresztény emberek ellen irányul, sürgetve őket ezzel az ország elhagyására.

A támadás során Gendron golyóálló mellényt, katonai öltözetet és sisakra szerelhető akciókamerát viselt, ennek segítségével tudta online élőben közvetíteni a történteket.

 
Joseph Gramaglia buffalói rendőrbiztos kedden arról számolt be, hogy számos nyomozás indult a gyanúsított Payton Gendron közösségi médiabeli tevékenységének vizsgálatára. A nyomozásban a helyi hatóságok mellett az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is részt vesz.

Stephen Belognia, buffalói FBI-ügynök beszámolója szerint Gendron korábban egy mentális egészségügyi felmérés eredményeként másfél napot töltött kórházban, a múlt évben pedig rendőröket hívtak ki a gimnáziumba, ahova járt, miután a bejelentés szerint fenyegető kijelentéseket tett.

A Fehér Ház bejelentette: Joe Biden amerikai elnök és felesége kedden a buffalói tragédia helyszínére látogat. A tervek szerint az elnök nem csak az áldozatok családtagjaival találkozik, hanem az egyik művelődési házban a fegyvertartás szigorításáról és a rasszizmus elítéléséről is beszédet mond.

MTI

Hírek érkeztek az Operettszínház táncművészének állapotáról
Folyamatosan javul az operettszínház táncművészének állapota azt követően, hogy súlyosan megsérült a terézvárosi ház...
Agyonverte beteg gyerekét, majd felgyújtotta holttestét a kegyetlen nő
Agyonverte Asperger-szindrómában szenvedő lányát egy nő, majd, hogy megússza felgyújtotta a holttestet, ez azonban n...
Megrázó információk derültek ki a kincsesbányai tragédiáról - Fotók
A rendőrség hivatalos közleményben tudatta a halálos baleset körülményeit.
Rendkívül nehéz nap vár Berki Krisztián családjára
A kétgyermekes apuka július elsején lenne 42 éves.
Lezuhant egy vitorlázó repülőgép Törökszentmiklóson, újabb fordulatot hozott az ügy
Légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt vádat emeltek a Törökszentmiklósnál lezuhant motoros vitorlázó repül...
Borzasztó, hogy hány fiatal fulladt vízbe egy hónap alatt - videó
Eltűnt egy 17 éves lány, meghalt két fiatal fiú, ők a Balatonból nem jöttek ki élve, Viktória a Dunába ment el fürdő...
Szökésben a veszélyes bűnöző, hajtóvadászatot indított a rendőrség
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az állampolgárok segítségét.
Orbán: a háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háború...
Rakétatalálat ért egy lakóépületet Odessza közelében, sokan meghaltak
Orosz rakéta csapódott be egy kilencemeletes lakóépületbe a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza közelében található ...
Putyin: a Nyugat saját magát ejtette csapdába azzal, hogy nem vette számításba megrendült hatalmát
A Nyugat saját magát ejtette csapdába, mert nem volt képes előre látni azokat a tendenciákat, amelyek globális domin...