Ha a bizottság elfogadja Kocsis Máté javaslatát, feloldhatják a titkosítást az amerikai kampánypénzek ügyében

A Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának pénteki ülése után közzétett posztjában elárulta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz az Egyesült Államokból érkezett támogatás ügye súlyosabb, mint eddig gondolták. A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke is válaszolt az Index kérdésére - írta meg a lap.

Márki-Zay Péter maga ismerte el, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból is kapott támogatást, de a korábbi miniszterelnök-jelölt minden nyilatkozatában leszögezte, hogy betartották a vonatkozó törvényeket, és a szövetségben induló hat ellenzéki párt nem kapott az összegből, ami körülbelül 1,8 milliárd forintnak felel meg. Az ügyben nyomozás indult. Az Index korábbi cikkében arról írt a pártok reakciói alapján, hogy állításuk szerint ők a támogatás tényéről sem tudtak.

„Megtették első jelentésüket a magyar titkosszolgálatok vezetői a baloldali pártok külföldi finanszírozásával kapcsolatban a Nemzetbiztonsági Bizottság mai ülésén” – írta Facebook-oldalán Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy az ügyben megismert tények megdöbbentők, a helyzet sokkal súlyosabb, mint ahogy azt az eddigi nyilatkozatokból gondolni lehetett.

Titkosították az anyagot

A titkosszolgálati anyag minősítése 2051-ig titkos, de Kocsis Máté a bizottság mai ülésén kezdeményezte ennek feloldását, „hiszen az ország szuverenitását súlyosan sértő cselekményekről és tranzakciókról van szó, melyekről joga van tudni a teljes magyar nyilvánosságnak”. A kormánypárti politikus „az ügy súlyára tekintettel” reméli, hogy ennek nem lesz akadálya, és azt is, hogy „a baloldali pártok sem ellenzik mindezt”.

A ma megismert információkból kiindulva nyilvánvaló, hogy az elemző-értékelő munka következő időszakos jelentése is olyan tényeket hoz majd a felszínre, melyek segítenek majd tisztán látni a rendszerváltozás óta eltelt három évtized legsúlyosabb botrányát, annak személyi és szervezeti összefonódásait – hangsúlyozta Kocsis Máté.


Támogatják a titkosítás feloldását


Az ügyben az Index kérdéseket küldött Sas Zoltánnak, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnökének, valamint a Miniszterelnöki Kabinetirodának.

A kabinetiroda válaszát változtatás nélkül közölték:

"Az Ön által említett témában jelenleg is vizsgálat zajlik, a Nemzetbiztonsági Bizottság elé tárt információk titkos minősítéssel rendelkeznek, így azokról nem tudjuk tájékoztatni. A minősítés felülvizsgálatára vonatkozó kezdeményezés ellen azonban a kormánynak nincs kifogása. Amennyiben a Nemzetbiztonsági Bizottság elfogadja Kocsis Máté frakcióvezető úr javaslatát és megkeresi a minősítő szervezetet, a Nemzeti Információs Központ hozzá fog járulni a Nemzetbiztonsági Bizottsági ülésen elhangzott információk illetve az ülés jegyzőkönyvében is szereplő részek nyilvánosságra hozatalához."

Támogatja-e az ügyre vonatkozó titkosszolgálati anyag titkosításának feloldását? – kérdezték Sas Zoltánt. A bizottság elnökének válasza:

"Igen. A bizottság elnökeként mindig kiemelten fontosnak tartottam, hogy az általam vezetett testület minden olyan témában tájékozódjon, amelyik hazánk nemzetbiztonsági érdekeit sértheti vagy veszélyeztetheti. A bizottság minden esetben tájékozódik, és amennyiben egy adott ügy körülményei indokolttá teszik, vizsgálatot is folytat. A közvélemény tájékoztatása fontos célom. Ezért is támogatom, hogy a lehető legszélesebb körben mindenki megismerhesse ebben az ügyben is azokat az adatokat, amelyeket a testület a tájékozódása során kapott. Így most elnökként azon dolgozom, hogy a titokgazdával kapcsolatos egyeztetések után nyilvánosságra tudjunk hozni minél többet az általunk megismert titkosszolgálati anyagokból. Amint ez az egyeztetés lezárul, annak eredményéről a közvéleményt a bizottság tájékoztatni fogja."

Sas Zoltán a mai, zárt bizottsági ülésen elhangzottakról nem tudott bővebb felvilágosítást adni.

A címlapfotó illusztráció: Kocsis Máté Hivatalos Facebook-oldala

2022. november 18. 11:08
Brutális balhé volt a XI. kerületben, az életéért küzdött az áldozat
A helyszínre mentők és rendőrök is érkeztek.
Elhunyt Schmidt Csaba
44 éves volt.
Csúnya baleset a 75-ösön, rosszul mérte fel a helyzetet a vétkes sofőr – Fotók
Figyelmetlenség állhat a baleset hátterében.
Újabb földrengés volt a Romániában, Magyarországon is érezni lehetett
Ismét megremegett a föld.
Közel 30 év után kimagasló sikerrel tért vissza a Zsákbamacska
A korábban is népszerű vetélkedő premier epizódja március 12-én, vasárnap este 20 óra 33 perckor került adásba a TV2...
Család autójába szállt bele egy dühöngő Győr-Mosonban, videón a bosszúszomjas sofőr ámokfutása
A részeg sofőrnél elszakadt a cérna.
Gyenge hidegfront közelít, de nem hoz lehűlést
időjárás-jelentés, 2023. március 21., kedd, dél
Tények délben teljes adás, 2023. március 21., kedd
FÜSTMÉRGEZÉS - Füstmérgezést kapott, meghalt egy idős nő Budapesten. A tűzhelyen felejtette az ételt, ez kapott láng...
Tények reggel teljes adás, 2023. március 21., kedd
DRÁMA - Horrorsérülés a nagycenki focipályán: hosszú perceken át küzdöttek egy fiatal focista életéért. Fejbe rúgták...
„Nagyon cuki lány” – világhírű énekesnő oldalán bukkant fel a magyar Nagy Ő
Erre senki nem számított.
Ettől félti leginkább kislányukat L.L. Junior válófélben lévő felesége
Molnár Nini megmutatta, mi van a ruhája alatt - videó
Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kenyai és a nigeri védelmi miniszterrel tárgyalt
Így élvezi a hatalmas hullámokat Bódi Sylvi - képek
Fidesz: Az inflációt a dollárbaloldal által támogatott szankciók okozzák