Ha a bizottság elfogadja Kocsis Máté javaslatát, feloldhatják a titkosítást az amerikai kampánypénzek ügyében

A Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának pénteki ülése után közzétett posztjában elárulta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz az Egyesült Államokból érkezett támogatás ügye súlyosabb, mint eddig gondolták. A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke is válaszolt az Index kérdésére - írta meg a lap.

2022. november 18. 11:08

Márki-Zay Péter maga ismerte el, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból is kapott támogatást, de a korábbi miniszterelnök-jelölt minden nyilatkozatában leszögezte, hogy betartották a vonatkozó törvényeket, és a szövetségben induló hat ellenzéki párt nem kapott az összegből, ami körülbelül 1,8 milliárd forintnak felel meg. Az ügyben nyomozás indult. Az Index korábbi cikkében arról írt a pártok reakciói alapján, hogy állításuk szerint ők a támogatás tényéről sem tudtak.

„Megtették első jelentésüket a magyar titkosszolgálatok vezetői a baloldali pártok külföldi finanszírozásával kapcsolatban a Nemzetbiztonsági Bizottság mai ülésén” – írta Facebook-oldalán Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy az ügyben megismert tények megdöbbentők, a helyzet sokkal súlyosabb, mint ahogy azt az eddigi nyilatkozatokból gondolni lehetett.

Titkosították az anyagot

A titkosszolgálati anyag minősítése 2051-ig titkos, de Kocsis Máté a bizottság mai ülésén kezdeményezte ennek feloldását, „hiszen az ország szuverenitását súlyosan sértő cselekményekről és tranzakciókról van szó, melyekről joga van tudni a teljes magyar nyilvánosságnak”. A kormánypárti politikus „az ügy súlyára tekintettel” reméli, hogy ennek nem lesz akadálya, és azt is, hogy „a baloldali pártok sem ellenzik mindezt”.

A ma megismert információkból kiindulva nyilvánvaló, hogy az elemző-értékelő munka következő időszakos jelentése is olyan tényeket hoz majd a felszínre, melyek segítenek majd tisztán látni a rendszerváltozás óta eltelt három évtized legsúlyosabb botrányát, annak személyi és szervezeti összefonódásait – hangsúlyozta Kocsis Máté.


Támogatják a titkosítás feloldását


Az ügyben az Index kérdéseket küldött Sas Zoltánnak, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnökének, valamint a Miniszterelnöki Kabinetirodának.

A kabinetiroda válaszát változtatás nélkül közölték:

"Az Ön által említett témában jelenleg is vizsgálat zajlik, a Nemzetbiztonsági Bizottság elé tárt információk titkos minősítéssel rendelkeznek, így azokról nem tudjuk tájékoztatni. A minősítés felülvizsgálatára vonatkozó kezdeményezés ellen azonban a kormánynak nincs kifogása. Amennyiben a Nemzetbiztonsági Bizottság elfogadja Kocsis Máté frakcióvezető úr javaslatát és megkeresi a minősítő szervezetet, a Nemzeti Információs Központ hozzá fog járulni a Nemzetbiztonsági Bizottsági ülésen elhangzott információk illetve az ülés jegyzőkönyvében is szereplő részek nyilvánosságra hozatalához."

Támogatja-e az ügyre vonatkozó titkosszolgálati anyag titkosításának feloldását? – kérdezték Sas Zoltánt. A bizottság elnökének válasza:

"Igen. A bizottság elnökeként mindig kiemelten fontosnak tartottam, hogy az általam vezetett testület minden olyan témában tájékozódjon, amelyik hazánk nemzetbiztonsági érdekeit sértheti vagy veszélyeztetheti. A bizottság minden esetben tájékozódik, és amennyiben egy adott ügy körülményei indokolttá teszik, vizsgálatot is folytat. A közvélemény tájékoztatása fontos célom. Ezért is támogatom, hogy a lehető legszélesebb körben mindenki megismerhesse ebben az ügyben is azokat az adatokat, amelyeket a testület a tájékozódása során kapott. Így most elnökként azon dolgozom, hogy a titokgazdával kapcsolatos egyeztetések után nyilvánosságra tudjunk hozni minél többet az általunk megismert titkosszolgálati anyagokból. Amint ez az egyeztetés lezárul, annak eredményéről a közvéleményt a bizottság tájékoztatni fogja."

Sas Zoltán a mai, zárt bizottsági ülésen elhangzottakról nem tudott bővebb felvilágosítást adni.

A címlapfotó illusztráció: Kocsis Máté Hivatalos Facebook-oldala

Újabb vérlázító átverés
Szó szerint ablakon kidobott pénz. 20-30, de akár 60 ezer forintot is kicsalnak a házaló cégek, amelyek újabb és úja...
Állandó életveszélyben
Egyedülálló teljesítményével az egész világot lenyűgözte a magyar delfinlány. Korok Fatima felnőtt fejjel ismerkedet...
Remegett, annyira bizonyítani akart
Megfelelési kényszere volt, remegett Gáspár Evelin keze főzés közben a Hal a tortán kulisszái mögött. Aztán jött a f...
Spórolásba kezdtek a sztárok is
Nem hajlandó tojást venni Bay Éva, Tücsi pedig megrögzötten kapcsolja le a lámpákat a lakásban. A hírességeket is el...
Gőzerővel dolgozik kisfia mellett is
Folyamatosan ingázik a színpad és a gyerekszoba között. Caramel ugyanis nemcsak, mint zenei rendező, hanem mint szín...
Szolgálat közben, barátnője háza előtt halt meg egy görbeházai rendőr, családja sokkos állapotba került
Dávid még csak 23 éves volt.
Megszólal a hercegné
Lady Diana a legféltettebb titkait is rábízta, II. Erzsébet királynőt pedig a barátjaként szerette Sarah Ferguson. A...
Fájdalmas múlt
Rengeteg titok övezi a Nagy Ő Beájának múltját. Ő viszont vállalta, hogy most az egyszer tiszta vizet önt a pohárba ...
Meghalt Zámbó Jimmy édesanyja
Borzasztó tragédia, meghalt Zámbó Jimmy édesanyja. Szerda délután érkezett a lesújtó hír, hogy Anna nénit kritikus á...
Gazdája bomladozó holttestéből evett egy kutya Miskolcon, az áldozat rejtélyes körülmények között halt meg
A kutyát elszállították, jelenleg egy gyepmesteri telepen megfigyelik.
Hatalmas fordulat a Farm VIP-ben
Megint botrányos döntést hozott a holland videóbíró, akit az UEFA és a FIFA sztárol
Nagy csatában győzött a bajnoki címvédő Falco a férfi kosár NB I-ben
A Pick Szeged szenzációs győzelme a kézi-BL-ben
Boldogtalan a Fradi sztárja a világbajnok franciák legyőzése után