Gyurcsány felszámolta az MSZP-t: mindenki menekül a pártból

A megszűnés szélére sodródtak az április 3-i választást követően a szocialisták. A súlyos választási vereséget követően úgy tűnt, hogy Ujhelyi István lehet majd a párt egyik társelnöke, de az EP-képviselő váratlanul visszalépett a jelöltségtől. Egyelőre senki sincs aki átvenné a lemondott Tóth Bertalan társelnöki posztját. A párt támogatottsága egyébként már csak 1 százalék, tehát szinte mérhetetlen, minden bizonnyal ez is szerepet játszhatott Ujhelyi visszalépésében, nem akar ő a párt "felszámolóbiztosa" lenni. Közben a pártban már gyakorlatilag nem maradt vezetőképes ember, Gyurcsány szinte heti rendszerességgel visz el valakit a pártból. Jellemző, hogy miután Ujhelyi bejelentette, az országosan szinte ismeretlen szombathelyi polgármestert támogatja, Nemény András gyorsan bejelentette, esze ágában sincs az MSZP elnökének lenni - írta meg az Origo. 

2022. június 29. 14:56

Ujhelyi István váratlanul bejelentette, hogy nem indul az MSZP társelnöki posztjáért, és erről tájékoztatta a szocialisták választmányát. Tóth Bertalan korábbi társelnök április végén jelentette be, hogy az őszi tisztújításon nem indul újra. Ujhelyi István akkor jelezte, hogy megpályázza a posztot.

fotó: MTI/ Kovács Attila

A szocialista EP-képviselő akkor azt mondta: „amennyiben közösségünk többsége egyetért a párt radikális átalakításával, annak megvalósításában kész vagyok vezető szerepet vállalni, és ennek érdekében elindulni a tisztújításon a társelnöki posztért". Akkor még arról is beszélt, hogy „Esély – Magyar Szociáldemokraták Pártközössége" lenne az MSZP új neve, ha megválasztják. 

A visszalépésével pár óráig úgy tűnt, hogy Nemény András szombathelyi polgármester lehet esélyes a társelnöki posztra. A városvezető azonban szerdán jelezte, hogy korábban megígérte Ujhelyinek, hogyha társelnöki ambíciói lesznek, akkor először neki szól majd, de nem szólt az EP-képviselőnek. Ujhelyi visszalépésével tehát tovább mélyült a baloldal egykori vezető erejében a vezetési válság. Azzal pedig, hogy Nemény sem vállalja a posztot azt jelenti, hogy újabb személy után kell nézniük a szociknak. Egyébként nem meglepő, hogy senkinek nem kell a párt társelnöki posztjának a vezetése.

Egy friss felmérés szerint az MSZP összement 1 százalékos törpepártra az LMP és a párbeszéd mellé.

fotó: Polyák Attila/Origo

A katasztrofális mérési eredmény is hozzájárulhatott Ujhelyi lemondásához, mivel ennek alapján szinte nulla az esélye, hogy a szocialisták önállóan képesek lesznek EP-képviselőt delegálni az Európai Parlamentbe. Mint ismert, a 2024-ben tartandó választáson 5 százalék a bejutási küszöb.

Ujhelyi, látva a párt teljes eljelentéktelenedését, minden bizonnyal inkább Gyurcsányéktól remél majd bejutó helyet két év múlva.

Gyurcsányék már nem fognak a szocik alá nyúlni

Fontos azt látni, hogy Gyurcsányék az elmúlt évek során a baloldal vezető erejévé váltak, ezért is dezertáltak sorban a volt MSZP-s politikusok. 

Az összefogás létrejötte előtt számos vezető szocialista politikus gondolta úgy, hogy politikai karrierjét a stabilan növekedő dk-ban folytatja, az átlépési hullám ugyan a választások előtt – vélhetően taktikai megfontolások alapján – megtorpant, ám az MSZP mélyülő szervezeti és politikai válsága miatt a jövőben újra felerősödik.

Az MSZP tíz év alatt elvesztette szavazóinak 95 százalékát, népszerűsége történelmi mélypontra került, a párt társadalmi beágyazottsága megszűnt, parlamenti és önkormányzati jelenléte ciklusról ciklusra csökkent.

fotó: Csudai Sándor/Origo

A Gyurcsány Ferenc vezette DK részsikert ért el a választásokon abból a szempontból, hogy az ellenzéki oldalon a legnagyobb frakciója a parlamentben nekik lesz, így minden baloldali pártnál nagyobb költségvetési támogatásra számíthatnak. Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, hogy a párt vezető helyzetéből eredően szeretné újra megerősíteni a baloldali együttműködést. Ami itt már azt jelentené, hogy beolvasztja a többi pártot. Egy ilyen helyzetben a mostani súlyos vezetési válság az MSZP-ben akár azon hangokat is felerősítheti, akik esetlegesen a két baloldali párt egyesítését szorgalmazzák. 

Az szinte biztos, hogy az egyszázalékos MSZP-nek Gyurcsányék nem fognak helyeket juttatni a következő európai parlamenti választáson.

Szocialista politikusoknak csak akkor lesz esélyük képviselői helyeket szerezniük országos és helyi szinten, ha teljesen beolvadnak a Gyurcsány-pártba. Ezt a folyamatot erősítheti, hogy a házszabály változása révén könnyebb lesz átülniük a szocialista képviselőknek azokba a frakciókba, amelyekkel közösen indultak a 2022-es választáson, így a Gyurcsány-pártba is.

Így verte szét Gyurcsány Ferenc az MSZP-t

Mint arról korábban beszámoltunk,az MSZP 2022-re az egyik legjelentéktelenebb párt lett a baloldalon, a szocialisták totális összeomlása azonban sok időbe tellett. A pártot alaposan meggyengítette Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszéde, a rendőrterror és a Gyurcsány-Bajnai kormányok drámai megszorításai. 2010-ben az MSZP még a legerősebb ellenzéki párt volt, Gyurcsány Ferenc azonban fokozatosan bomlasztotta és építette le a szocialistákat, kezdve a Demokratikus Koalíció megalapításával, majd a szocialista képviselők kiléptetésével. Mostanra eljutottunk oda, hogy az MSZP mindössze 10 mandátumot szerzett, a pártot pedig a teljes megsemmisülés fenyegeti, lehet, hogy önállóan indulva be sem jutna a parlamentbe.

Mentálisan beteg lehet az eltűnt anyuka
Egyre több a megválaszolatlan kérdés az eltűnt kétgyerekes anyuka körül. A 49 éves inárcsi asszonyt másfél hete kere...
Gyerekek melóban
Fakanalat és seprűt ragadtak a sztármamik csemetéi. Szigorúan befogják a kicsiket a házimunkába. Konkoly Ági például...
Dua Lipát várják a legjobban a Szigeten
A kaputól a pultokig, a pultoktól pedig a kempingig kísértük a Sziget Fesztivál első napjának látogatóit, megnéztük ...
Száz kilókat nyom fekve a világbajnok nő
Férfiakat megszégyenítő módon edzenek, több mint száz kilót is képesek kinyomni azok a sportolónők, akik a Fekvenyom...
Egy szépségkirálynő élete a szülés után
Mérföldkőhöz érkezett a gyönyörű szépségkirálynő élete, anyuka lett Kocsis Korinna. A fiatal sztármami Facebook csop...
Vér folyt a székesfehérvári kórházban, halálra rémült betegek kiáltottak segítségért
Rátámadtak a kórház egyik alkalmazottjára.
Bármikor jöhet a kistesó, elejtett pár szót a magyar sztár
Debreczeni Zita és Gianni Annoni mindig is nagy családot szeretett volna.
Az utolsó pillanatban menekültek ki a lángok közül - Tények 18.00
Egy családi ház melléképülete gyulladt ki, a szomszédok csak a füstre figyeltek fel... További részletek a Tényekben...
Ízekre szedték Berki Mazsit, Orosz Barbara a védelmére kelt
A műsorvezető élő adásban állt ki a gyászoló anyuka mellett.
Tények délben teljes adás, 2022. augusztus 11., csütörtök
BRUTÁLIS - 16-an sérültek meg egy buszbalesetben Budapesten. Egy szabálytalan sofőr hajtott a villamospótló elé, és ...