Ki ne hallott volna már arról a fogyási tippről, hogy a tésztát teljesen el kell hagyni ahhoz, hogy le tudjunk dobni kilókat.
Egy új kutatás azonban most rácáfol erre a korszakos tévhitre, sőt, az egészségen étkezés egyik fontos részeként tünteti fel a tésztát, amely még a fogyásban is segíthet – írta kedden a The Sun.
Lisa Sanders és Joanne Slavin kutatók 38 olyan tanulmányt elemzett, amelyek a felnőttek és gyerekek tésztaféle-fogyasztását, valamint a túlsúlyukat vizsgálták, és meglepő következtetésre jutottak, ugyanis nem találtak összefüggést a tészta és az elhízás esélye között.
A szakemberek kizárólag a hagyományos fehér félékre vonatkozó adatokkal foglalkoztak, a teljeskiőrlésű, gluténmentes, és egyéb különleges fajtákat nem vették górcső alá.
A fehér szénhidrátot tartalmazó ételek tápanyag- és rostszegények, és magas a glikémiás indexük, ami azt jelenti, a szervezet gyorsan lebontja, ezért hamar jelentkezik éhségérzet. Ezzel szemben az alacsony GI-vel rendelkező fogásoktól a vércukorszint is csak lassan, fokozatosan emelkedik, ezért tovább tart a jóllakottság érzése.