2025. november 22. szombat, Cecília
4°C Budapest

Gyötrelmes fogyókúra: Óriási tévhitet cáfoltak a szakértők

A legtöbben szentül meg voltak győződve, hogy nem szabad enni belőle. Eddig a napig. 
Tenyek.hu
2023. szeptember 13., szerda 13:57
Vágólapra másolva!

Ki ne hallott volna már arról a fogyási tippről, hogy a tésztát teljesen el kell hagyni ahhoz, hogy le tudjunk dobni kilókat.

Egy új kutatás azonban most rácáfol erre a korszakos tévhitre, sőt, az egészségen étkezés egyik fontos részeként tünteti fel a tésztát, amely még a fogyásban is segíthet – írta kedden a The Sun.

Lisa Sanders és Joanne Slavin kutatók 38 olyan tanulmányt elemzett, amelyek a felnőttek és gyerekek tésztaféle-fogyasztását, valamint a túlsúlyukat vizsgálták, és meglepő következtetésre jutottak, ugyanis nem találtak összefüggést a tészta és az elhízás esélye között.

A szakemberek kizárólag a hagyományos fehér félékre vonatkozó adatokkal foglalkoztak, a teljeskiőrlésű, gluténmentes, és egyéb különleges fajtákat nem vették górcső alá.

A fehér szénhidrátot tartalmazó ételek tápanyag- és rostszegények, és magas a glikémiás indexük, ami azt jelenti, a szervezet gyorsan lebontja, ezért hamar jelentkezik éhségérzet. Ezzel szemben az alacsony GI-vel rendelkező fogásoktól a vércukorszint is csak lassan, fokozatosan emelkedik, ezért tovább tart a jóllakottság érzése.

A fotó illusztráció: MTI/Krizsán Csaba

Figyelmeztetnek, a tésztát mégsem lehet, legalábbis nem szabadna egy kalap alá venni a fehér kenyérrel, a rizzsel és a krumplival. Úgy vélik, a tészta főzésének módja befolyásolja leginkább, hogy hizlal-e.

Tracey Robertson, a Surrey-i Egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatója szerint al dente állapotig kellene főzni a tésztát, vagyis addig, mikor még feszes és „harapós”, de már nem nyers.

Minél nyersebb ugyanis, annál jobban megmarad benne a rezisztens keményítő, amit a szervezet nehezebben bont le glükózzá, ezért azok, akik túlfőzve szeretik a tésztát, a lehető legrosszabb verziót választják.

Robertson szerint érdemes a mártáson változtatni inkább, mint elhagyni teljesen a tésztát, hiszen egy paradicsomos szósz sokkal kevésbé hizlal, mint például egy sajtos.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk