Győri Enikő: Nem fizettethetik meg a magyar gazdákkal az Ukrajnának nyújtott segítség árát

Nem fizettethetik meg a magyar gazdákkal az Ukrajnának nyújtott segítség árát, az, hogy Ukrajna jelenleg nem tudja biztonságosan exportálni agrártermékeit, nem jelentheti azt, hogy a magyar gazdák fizetik meg a megtámadott országnak nyújtott segítség árát, mivel nem tudják eladni saját terményeiket - jelentette ki Győri Enikő európai parlamenti (EP-) képviselő Brüsszelben kedden azon a tüntetésen, amelyet öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia gazdái szerveztek.

Győri Enikő magyar újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett, az Európai Bizottsággal megállapodás született az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan. A megállapodáshoz viszont az kellett, hogy az érintett országok összefogjanak, a brüsszeli testületi ígéretek betartatásához pedig az, hogy az érintett országok gazdái hallassák a hangjukat. Azt mondta: nem elegendő, hogy a rendkívüli és ideiglenes megelőző intézkedések, melyek célja, hogy enyhítsék az ukrajnai gabonát érintő uniós importkorlátozás átmeneti feloldása okozta nehézségeket, mindössze négy, Ukrajnából származó mezőgazdasági terméket érintsenek: a búzát, a kukoricát, a repcemagot és a napraforgómagot. Az ukrán exportot segítő autonóm kereskedelmi intézkedéseknek sok egyéb termékre, köztük a tojásra, a baromfira, a mézre is ki kell terjedniük - emelte ki.

Győri Enikő kijelentette: a brüsszeli testületnek foglalkoznia a problémával, az nem lehet ugyanis a háború függvénye, hogy a magyar gazdák raktáraiban ottmarad-e a gabona, vagy az, hogy eljutnak-e az ukrán mezőgazdasági termékek az éhezőkhöz Afrikába, vagy a világ más területeire.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában azt mondta: elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság olyan rosszul előkészített, átgondolatlan intézkedéseket erőltet rá a tagállamokra, amelyekkel súlyos károkat okoznak a közép-európai gazdáknak. Közölte: a háború idején egész Közép-Európa erőn felül teljesítve nyújt segítséget az ukrán állam és az ukrán nép számára. Magyarország már másfél millió ukrajnai menekültet fogadott be, és humanitárius segítséget biztosít nem csak a magyarlakta kárpátaljai területeken élők számára. Az EP-képviselő felháborítónak nevezte, hogy a támogatás ellenére ilyen nehéz helyzetbe hozzák a magyar gazdákat.

Felszólítom az Európai Bizottságot, hogy fordítson sokkal nagyobb figyelmet az európai emberek érdekeinek védelmére. Nem hagyjuk, hogy a felelőtlen döntések miatt saját gazdáink menjenek tönkre 

- fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Cseh Tibor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára közölte: több száz milliárdos az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala miatt keletkezett kár Magyarországon. A brüsszeli tüntetésen összegyűlt gazdák egyik legfontosabb követelése, hogy az uniós bizottság kibővítse a védintézkedés alá tartozó termékek körét, valamint fenntartsa az ukrán terményekre vonatkozó behozatalai tilalmat. "Nem lehet, hogy teljesen letarolják a magyar mezőgazdaságot. Teljes behozatali tilalmat kérünk nem csak a gabonára, hanem más termékekre is" - fogalmazott a MAGOSZ főtitkára. 

Luzsi József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vidékfejlesztésért felelős alelnöke nyilatkozatában az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalom akár a jövő év közepéig történő fenntartásának fontosságát hangsúlyozta, valamint azt a célt fogalmazta meg, hogy a jövőben is "magyar búzából süssenek magyar kenyeret".

Forrás: MTI

2023. május 23. 16:30
Egyre bizarrabb viseletek hódítanak az utcákon, csokorba szedtük az extrém darabokat
Kanizsai-Silka Ágnes, az Agnes Silka tulajdonosa szerint a koronavírus óta hódítanak a konzervatív öltözködést kedve...
Négy embert, köztük két rendőrt gyilkolt meg a japán ámokfutó
A késsel és vadászfegyverrel felszerelkezett férfit Nakanóban fogta el és tartóztatta le a rendőrség.
Iskolás gyerekek okozták a Sydney-ben pusztító tüzet
A több mint százéves védett épületet 13 éves gyerekek gyújtották fel.
Díszdoktori címet kapott Karikó Katalin és Tom Hanks is a Harvardon
Összesen hat embert tüntettek ki a csütörtöki ünnepségen.
Ferenc pápa egészségügyi állapota miatt lemondták a pénteki audienciákat
A hírt Matteo Bruni, a Vatikán szóvivője közölte.
A magyarok békességre vágynak
Szükség van olyan erős intézményekre, amelyek segítik a családokat - ezt mondta Novák Katalin a sepsiszentgyörgyi id...
Sisak, kesztyű és gyógyszer is volt Suhajda Szilárd sátrában
A hegymászó felkutatására indult serpák megtalálták Szilárd felszerelését.
Drónzáporral támadták Kijevet
Egy 41 éves férfi meghalt, egy nő pedig megsérült Kijevben, azután, hogy az orosz hadsereg minden eddiginél több dró...
Gyerekek kérdezhették a kormánytagokat
Milyen gyorsan tud futni Gulyás Gergely és milyen tanuló volt Szijjártó Péter - ezt is elmondták politikusok a rendk...
Egyre több a Lyme-kóros beteg
Majdnem húsz százalékkal több Lyme-kóros beteget diagnosztizáltak 2022 októberéig, mint az előző évben, ez a Nemzeti...