Guruló dollárok: A teljes tagadástól az önleleplezésig

Hiába próbálták cáfolni Korányi Dávidék, hogy a baloldali pártok kampányát finanszírozták, végül saját maguk zúzták porrá a hazug érvelést - írta szerdán a Mandiner

Az elmúlt napokban sorra jelentek meg azok a MagaBabe nevű profilon megosztott videók, amelyekben az Action for Democracy (A4D) nevű amerikai szervezet egyes prominensei leleplezték saját működésüket, többek között azt, hogy számos országban, így hazánkban is beavatkoztak a belpolitikai eseményekbe, befolyásolni akarták a választásokat.

Azt is elárulták, hogy a hazai baloldalnak juttatott több mint három milliárd forint jórészt Soros Györgytől származott.

Az egyik videóban Korányi Dávid, az A4D ügyvezetője arról számol be, hogy részletekbe menő alapossággal készítik elő a különböző országokban végrehajtott befolyásgyakorlási akciókat, amelyeknek – kis túlzással – a büdzséit is fillérre pontosan megtervezik.

Közben Filep Dávid, „A kopasz oszt” néven elhíresült influenszer arra hívta fel a figyelmet egy minapi Facebook-bejegyzésben, hogy az Action for Democracy az adományozóiknak küldött körlevélben azt írta: „Az ellenzékkel együttműködve a legszorosabb választási eredményt értük el azóta, hogy Orbán Viktor kormányra került 2010-ben.”

Ez újabb bizonyíték arra, amit a a hazai nyilvánosság előtt a mai napig cáfolni próbálnak, hogy az amerikai dollármilliókkal valójában a baloldali pártok választási kampányát pénzelték.

Idén január elején már elhangzott egy fontos cáfolata a baloldali pártok, és Korányi hamis narratívájának, méghozzá az egyik főszereplő, a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter nyilatkozatában.

Az Action for Democracy már 2022-ben kijelentette nekünk, hogy természetesen ők az összellenzéket támogatták, tehát a Mindenki Magyarországát nem fogják támogatni

– jelentette ki Márki-Zay az ATV Szigorlat január 25-i adásában. A hódmezővásárhelyi polgármester ezzel lényegében elismerte, hogy a hatpárti baloldali szövetség választási kampányára küldött több milliárd forintnyi támogatást az Action for Democracy.

A fenti kijelentésével Márki-Zay az A4D vezetőjét is meghazudtolta, Korányi Dávid ugyanis 2022-ben és 2023-ban is többször egyértelműen cáfolta, hogy pártokat támogattak volna.


De nézzük, hogyan jutottak el Korányiék a teljes tagadástól az önleleplező beismerésig!

2022. március 28. Az A4D tájékoztatta a Media1 portált a kampánytámogatásokról:

– „Az Action for Democracy azért döntött a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) támogatása mellett, mert úgy látja, ez a civil szervezet hosszú távon is elkötelezett a demokrácia újjáépítése, a fékek és ellensúlyok rendszerének helyreállítása mellett. Az MMM-nek nyújtott támogatás kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll” – szögezték le.

2022. 10.12. Facebook-bejegyzés:

– „...Mi nem tettünk mást, csak a magunk eszközeivel megpróbáltuk megerősíteni a magyar társadalom immunrendszerét, a civileket. Többek között azt a Nyomtass-Te-ist, amely megpróbálja áttörni a propaganda egyre vastagabb és fojtogatóbb falát a magyar vidéken. Valamint igen, azt az MMM-et, amely – emlékeztetőül – alulról építkező civil mozgalomként, a teljes magyar politikai elittel szemben – beleértve a hagyományos ellenzéki pártokat is – definiálva magát megkísérelte elmagyarázni, mit veszthetünk a demokrácia és a jogállam lebontásával, a keletre sodródással, az Ukrajna elleni orosz agresszió mentegetésével és gyáva lapítással (miközben 1956 örököseinek hazudják magukat), a honfitársaink ellen folytatott gyűlöletkampányokkal. Méghozzá választási (és ne feledjük népszavazási) kampány időszakában. Mikor máskor kellene leginkább a demokratikus értékeket védő szervezeteket támogatnunk?”

2022. 11.22. Részletes nyilatkozat a Telexnek:

– „Ez nem pártpolitikai vagy kampánytámogatás” – jelentette ki az amerikai pénzekről Korányi Dávid és szerinte ezért nem is tudhatott róla Ungár Péter, valamint a többi ellenzéki politikus.

– „Az A4D egy olyan információs, edukációs, kultúraváltoztató kampány támogatott, amely kiáll az euroatlanti értékrend, a jogállamiság és a demokrácia mellett.” Azt Korányi is elismerte, hogy az időzítés nem volt véletlen, de szerinte ezeknek az értékeknek valójában nincs közük a pártpolitikához.

– „Mi ezt nagyon egyértelműen kikötöttük a szerződésben. Feketén-fehéren benne van, hogy a kettőt el kell választani” – válaszolta a portál kérdésére, hogy egy választási kampányban mégis hogyan lehet elválasztani a kettőt, ha az általuk támogatott civil mozgalom elnöke, Márki-Zay Péter az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje és listavezetője volt.

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

2022.12.01. Részlet az Action for Democracy közleményéből:

– „Soha nem adtunk pénzt politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak, szemben a Fideszszel, amely az adófizetők pénzéből különböző szélsőséges politikai szövetségeseket támogat külföldön.”

2023. 01.27. Újabb közleményrészlet Korányi Dávid szervezetétől:

– „Soha nem adtunk támogatást politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak.”

Végül érdemes felidézni azt az interjút, amit 2021. április 5-én adott Korányi a Telexnek. Itt persze még szó sem volt a kampánytámogatásokról, hiszen az Action for Democracy is csak jóval később, 2022 elején alakult meg, viszont a globális baloldali hálózat egyik hazai kulcsemberének utolsó kérdésre adott válaszából is tejesen egyértelmű, hogy nem csupán a demokrácia iránt elkötelezett civil aktivistáról van szó.

A kérdés ugyanis úgy hangzott: „Egy Karácsony-kormányban vállalna posztot, akár külügyminiszterséget is?”

Korányi erre azt válaszolta: „...Kritikám, vízióm és lelkesedésem is van, hogyan lehetne egy modern, nyugati elkötelezettségű, demokratikus alapokra építkező magyar külpolitikát csinálni. Ezzel nem vagyok egyedül, úgyhogy szerintem egy nagyon jó csapatot lehetne építeni egy jövőre megalakuló ellenzéki kormányban. Úgyhogy, ha egy feladat ezzel kapcsolatban engem megtalál, nem fogok elugrani előle.”

Ez a nyilatkozat azt erősíti, hogy Korányinak személyes motivációja is volt a kormányváltásban, vagyis az A4D által jórészt Soros Györgytől származó dollármilliókkal nem csupán a „kultúraváltás”, vagy a fékek és ellensúlyok megerősítése volt a céljuk, hanem egyértelműen a választásokra összefogott baloldali pártok hatalomra jutását akarták elérni – sikertelenül.

2024. március 06. 10:25
Holttestre bukkantak a Hernádban Bőcsnél, a lakosság segítségét kéri a rendőrség
Részletes személyleírást adtak.
Teherbe esett egy 55 éves színésznő, 24 éves rajongója az apa
A leendő apuka már egészen kisgyerekként tudta, hogy ennek meg kell történnie.
Agyon lőtte, "jól tette", hősként ünneplik a 85 éves nénit
A rendőrség nyilatkozata szerint jogos volt az idős nő önvédelme.
Sejtelmes üzenettel köszöntötte kedvesét Tóth Gabi: „Sz…”
Az énekesnő megható sorokba foglalta érzéseit.
Kivételes repülős élményben volt része a Korda házaspárnak
A külföldi utasok értetlenül figyelték a történteket.
Milyennek látnánk Európa arcát?
Arcok, akik egész Európát szimbolizálják Till Brönner lencséjén keresztül. Még a tárlat berendezése közben találkozt...
Tények Plusz adás, 2024. április 12., péntek
EZT SENKI SE TUDTA! - Karrierje csúcsán padlón volt, tizenegyszer elvetélt, most exkluzív interjút adott nekünk Sütő...
Ne félj, segítek!
Az ország szinte minden részéről érkeznek a családok a budapesti kikötőbe, de ez az ünnepség most nem a hajókról és ...
Spanyolország, jövünk!
Kezdetét vette a La Liga Experience. Gelencsér Tímea és Bognár Domonkos pedig már a helyszínen tartózkodik, egészen ...
Zavarba ejtően sokat mutat az amerikai atléták olimpiai dressze, kiborultak a sportolók
Felmerülhet a kérdés, hogy ezekkel vajon egy új Baywatch filmet forgatnak, vagy valóban sportolni fognak benne a lán...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.