Gulyás Gergely: Magyarország megújításának legfontosabb feltétele a vidéki élet megújítása

Magyarország megújításának legfontosabb feltétele a vidéki élet megújítása, és ebben Kiskunlacháza komoly eredményeket tud felmutatni az utóbbi években - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a település szombati városavató ünnepségén.

2021. szeptember 26. 08:01

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: "mindig az a tapasztalat segített megfordítani a legválságosabb helyzeteket is, ha egy közösség tagjai kellően erősek voltak ahhoz, hogy számíthassanak egymásra. Így volt ez a redemptio idején éppúgy, mint az elmúlt tíz évben, amikor Magyarország közös erővel nemcsak megállította a gazdaság zuhanását, hanem olyan fejlődési pályára állt, mely hosszú évek óta töretlen és ma is biztos lehetőséget ad az előrelépésre".

A miniszter emlékeztetett: ez idő alatt egymillió új munkahely jött létre, jövőre több lesz a minimálbér, mint 2010 előtt az átlagbér, összefogva sikerült kivédenünk a koronavírus meg-megújuló rohamait és a rendszerváltoztatás óta soha nem látott gazdasági növekedést tudhatunk magunkénak az idén.

Mindeközben nemzetközi szinten is ki tudunk állni önmagunkért és napjainkban már több magyar fiatal tér haza külföldről, mint amennyien elmennek itthonról - fűzte hozzá.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a vidéki élet megújításának legfontosabb célkitűzései: mindenki számára elérhetővé tenni a közszolgáltatásokat és gyorsabbá, kényelmesebbé, biztonságosabbá tenni a közlekedést, továbbá életet vinni a közösségépítés színtereibe.

Kiskunlacháza e téren példamutató eredményekkel büszkélkedhet, hiszen megújultak helyi oktatási intézményei, a művelődési háza, játszóterek jöttek létre, valamint sportlétesítmények, utak, járdák épültek, épülnek és javult az ivóvízellátás és a szennyvízkezelés is - mondta.

Városi rangra emelésével Kiskunlacháza visszakapta az ősök jussát - fogalmazott a miniszter, felidézve, hogy a két Árpád-kori helységből kialakult településen mindig szabadságszerető emberek éltek, akik nemcsak a tatárt és a törököt élték túl, de időről időre a Duna áradásai után is újjáépítették otthonaikat. Kiskunlacháza kemény munkával és határtalan szorgalommal, valamint az élő közösség erejével vívta ki újra és újra önrendelkezését - mutatott rá.

A település jó példája annak is, hogy egyetlen falu, vagy város is sokat tehet hozzá a nemzet egészének életéhez - hangsúlyozta Gulyás Gergely. Szavai szerint a lacháziaknak is sokat köszönhetünk: kiművelt emberfőket, gyönyörű templomokat, erős református és katolikus közösséget éppúgy, mint a magyar kultúra nagy épületének egy fontos építőelemét.

MTI

Dévényi Tibor: "nem félek a haláltól"
Az ország első lemezlovasa a 75. születésnapjára készül. A közel félévszázados életpályája alatt Tibi bácsi, azaz Dé...
Hat évet kapott a veronai buszsofőr
Megfelezte a veronai buszbalesetben érintett magyar sofőr börtönbüntetését az olasz másodfokú bíróság. A 17, többség...
Újabb lehetőséget kapott a műsor után
Még csak két hete annak, hogy Szaszák Zsoltinak búcsúznia kellett a Sztárban Sztár leszek! színpadáról. Ez alatt az ...
Közös edzéstől fejlődnek a babák
Akár baba-mama hastáncra vagy hordozós spinningre is mehetnek azok a kismamák, akik gyermekükkel együtt szeretnének ...
Csípős éjszaka köddel és faggyal
időjárás-jelentés, 2021. október 27., szerda
Megviselte őket, de haladnak tovább
Az énekeseknek egyre több a feladatuk, de a veszteségekkel is meg kell birkózniuk. Az indulás óta értékes emberi kap...
29 ügyvédje volt, hét évig ült ártatlanul
1200 sebhely emlékezteti Szántai Attilát arra a hét évre, amit ártatlanul ült a fegyházban. A 2000-es évek egyik leg...
Amnesztiáért támogathat a Vörösbáró
Egy büntető eljárás alatt álló oligarcha, Bige László pénzeli újabban a háttérből a baloldali pártokat. Ő maga is el...
Luxusnyaralásra mentek Gyurcsányék
Több milliós luxusnyaralásra ment Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára. Erről írt a Ripost. A portál szerint a...
Közpark helyett magánkézbe adnák
El akar adni a fővárosi tulajdonú Budapest Gyógyfürdői Zrt. egy olyan területet Újpesten, amit korábban az újpestiek...